home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
November 19-e
Martinek Imre
2022.11.19.
LXXVII. évf. 46. szám
November 19-e

Árpád-házi Szent Erzsébet (1207—1239) ünnepnapja

Az egyetemes Egyház egyik legtiszteltebb női szentje ő, az egyik leggyakrabban s a lehető legkülönbözőbb képzőművészeti technikákkal megformált védőszentünk.

Vonatkozó fotóink Sümegen, Budapesten a Wekerletelepen, Szentendrén és Tihanyban készültek.


Sümeg — 2019. december 30.


Budapest, Wekerletelep — 2020. február 15.


Szentendre — 2017. december 30.


Tihany — 2019. augusztus 8.

„Hazádnak rendületlenül. Légy híve, oh, magyar!”

Ezen a napon hunyt el 1855-ben Pesten Vörösmarty Mihály magyar költő, író, ügyvéd, táblabíró, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság rendes tagja, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja.

Budapest — 2010. július 15.

A síremlékéhez vezető közvetlen ösvény térkőburkolatába egy emléktábla is belehelyeztetett. Az alábbi textussal:

„Vörösmarty Mihály (1800—1855) a magyar romantika egyik legnagyobb alakja. Zalán futása (1825) című történelmi eposza miatt a »nemzet ébresztőjének« is nevezték, Szózat című verse Egressy Béni zenéjével a magyar nemzeti összetartozás egyik hangzó szimbóluma. A Fiumei úti sírkertbe temetett első hírességek egyike volt. A költő 1855-ben történt gyászszertartása Pest-Buda egyik legfontosabb eseménye volt az önkényuralom időszakában, hiszen lehetőséget adott a nemzeti érzés megnyilvánulására, az abszolutizmus elleni néma tüntetésre. Történelmi sírkertünk kezdeteit szimbolizáló síremléke ma is eredeti helyén és környezetében látható, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete 2021-ben teljes körűen felújított és az emlékező közönség számára kiemelten megjelölt.”

Budapest — 2022. február 15.

Ezen a napon hunyt el 1891-ben Budapesten csíksomlyói Csiky Gergely magyar drámaíró, műfordító.

Budapest, Fiumei úti sírkert — 2022. február 15.

Nevét viseli a kaposvári Csiky Gergely Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium.

Ezen a napon hunyt el 1944-ben Budapesten, az Erzsébetvárosban mecsekaljai Horvay János szobrász.

Horvayt a Kossuth-szobrok specialistájaként is szokás emlegetni, lévén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vezéréről számos köztéri szobrot készített annak idején. Mi több, nemcsak Magyarországon, illetve a Trianon előtti ország különböző régióiba, köztük a bánsági Magyarittabére, de New York városába is. Ez utóbbit 1928-ban. 

Keresett sírkőszobrász is volt. Korai kisplasztikáiban, szoborportréiban szecessziós elemek fedezhetőek fel, később a historizáló akadémizmus egyik fő képviselője lett. Horvay mesterre most az Orvosok hősi emlékműve (1942, Budapest, Ludovika tér) című alkotásával emlékezünk.

Budapest — 2022. június 3.

Ezen a napon hunyt el 2007-ben Kerepesen Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító.

Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

Szabó Magda egyik leghíresebb művéből, az 1970-ben megjelent Abigél című regényéből 1977-ben négyrészes, színes magyar tévésorozat készült, illetve kétrészes mozifilm, 2008-ban pedig musical. És hogy mi lett a kultikus film főszereplőivel a forgatás után?

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..