home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
November 17-e
Martinek Imre
2022.11.17.
LXXVII. évf. 46. szám
November 17-e

Ezen a napon hunyt el 2012-ben Budakalászon Kovács Apollónia Kossuth-díjas magyar előadóművész, népdalénekes, színésznő.

Budapest — 2022. február 15.

A Hunyad megyei Vulkán városában született (1926. szeptember 20-án) művésznőre ugyan már a második világégés idején felfigyeltek Kolozsvárott, tanulásra, illetve hangjának továbbképzésére csak a háborút követő években kerülhetett sor. Az 1950-es években gyakran szerepelt a Kolozsvári Rádióban népdalfelvételeivel, az évtized második felében már a Magyar Rádióban is hallható volt.

Feljegyeztetett, hogy aktív évei alatt nemcsak előadta, hanem férjével gyűjtötte is a dalokat, illetve egyeseket ő fordított le magyar nyelvre. 2007-ben a népi kultúra és népdalkincs ápolásáért, illetve előadó-művészete elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2011-ben megkapta a Kossuth-díjat is, de ezt személyesen már nem tudta átvenni.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Kovács Apollónia sírja Budapesten, a Fiumei úti sírkertben látogatható.

Budapest — 2022. február 15.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..