home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Novák Katalin és Áder János gratulált Aleksandar Vučićnak
Tancsik Richárd
2022.04.05.
LXXVII. évf. 13. szám
Novák Katalin és Áder János gratulált Aleksandar Vučićnak

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök és Áder János államfő levélben gratulált Aleksandar Vučićnak

Novák Katalin a közösségi oldalán megosztott levelében gratulációját fejezte ki a szerb államfőnek. Mint írta: az az egyértelmű és szilárd támogatás, amelyet a szerb köztársasági elnök maga mögött tudhat, a választók határozott állásfoglalásának kinyilvánítása „ebben a példátlanul nehéz, kihívásokkal teli időszakban”. Úgy fogalmazott: magyarként jó azt tudni, hogy a jövőben is olyan politikus irányítja a szomszédos Szerbiát, akiben Magyarország barátját tisztelheti, és aki a vajdasági magyarok elkötelezett támogatója.

Novák Katalin a szerb elnök előtt álló feladatok eredményes véghez viteléhez további sikereket, jó egészséget és változatlan lendületet kívánt Aleksandar Vučićnak.


Fotó: Facebook/ Novák Katalin

Áder János államfő levélben gratulált Aleksandar Vučić szerb elnöknek. „Megelégedéssel tapasztalom, hogy a Magyarországot és Szerbiát összefűző kapcsolatok az elmúlt időszakban még szorosabbá váltak” — fogalmazott Áder János a levélben, melyet a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-hez is eljuttatott.

A magyar államfő ebben arról is biztosította a szerb köztársasági elnököt, hogy a magyar fél változatlanul kész a két ország kapcsolatának erősítésére. „Örülök annak, hogy ennek megszilárdításában a szerbiai magyarság is jelentős szerepet játszik” — fűzte hozzá Áder János. Azt is megerősítette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett Szerbia európai uniós integrációja iránt, és kész támogatni a teljes jogú EU-tagság mielőbbi elérését.


Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán szintén gratulált Aleksandar Vučić újraválasztásának és kifejtette, a szerbiai választás két ok miatt fontos a magyaroknak is: egyrészt a vajdasági magyarok jövője okán, másrészt pedig mert "nagyon sokat dolgoztunk" azon, hogy a történelmi viszályból történelmi barátság legyen a két nemzet között.

"A tegnapi eredmények alapján örömmel vehetjük tudomásul, hogy folytatás következik. Nemcsak mi arattunk tegnap történelmi győzelmet, hanem a VMSZ által támogatott Aleksandar Vucic elnök is, aki a magyarok nagy barátja" - fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: a két "történelmi győzelem" jó hír minden magyarnak és minden szerbnek a határ mindkét oldalán. "Mondanom sem kell talán, hogy jó hangulatú volt az iménti telefonbeszélgetésem Nikola Selaković barátommal, külügyminiszter-kollégámmal" - írta Szijjártó Péter.

A magyar közjogi méltóságok mellett Várhelyi Olivér, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa Twitter-oldalán gratulált a szerb államfő újraválasztásához.


Fotó: Twitter/ Várhelyi Olivér

Forrás: MTI, Novosti.rs 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..