home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Novák Katalin az új köztársasági elnök
(Tha)
2022.03.10.
LXXVII. évf. 10. szám
Novák Katalin az új köztársasági elnök

A magyar Országgyűlés döntött Áder János köztársasági elnök utódjáról. A kormányzó Fidesz-KDNP Novák Katalin, volt családokért felelős tárca nélküli minisztert jelölte a posztra, az ellenzéki frakciók pedig Róna Péter Zsolt közgazdászt. Mindkét jelöltnek 15-15 perces felszólalási lehetősége volt.

Novák Katalin beszédét a háborús témával kezdte, többek között köszönetet mondott mindazoknak, akik segítik a háborús térségből menekülőket. A folytatásban a családját említette, azt az örökséget, amelyet onnan hozott magával.  Elmondta, anyaként és feleségként megértésre, biztonságra törekszik, elnökként a békesség embere akar lenni. Hangsúlyozta, minden magyart képviselnie kell, el kell jutnia azokhoz, akiknek a békesség és a megértés üzenetére van szükségük. Kiemelte, ott és azokkal lesz, akikhez tartozik, a magyarokkal.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Róna Péter Zsolt szerint törekedni kell a történelmi sebek begyógyítására, és arra, hogy a magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson.

Az Országgyűlés titkos szavazással döntött az új államfő személyéről. A 193 szavazócédulából 5 volt érvénytelen, 188 érvényes. Novák Katalinra 137 képviselő szavazott, Róna Péter Zsoltra 51. Az ülés folytatásában bejelentették a szavazás érvényes, Magyarország új köztársasági elnöke a következő öt évre Novák Katalin. Az új köztársasági elnök ünnepélyes esküt tett.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..