home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nótatáboros jegyzetek Torontálvásárhelyről
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2016.09.05.
LXXI. évf. 35. szám
Nótatáboros jegyzetek Torontálvásárhelyről

Útravaló: „A hagyománytalan nemzet tettek nélkül, által nem plántálhatja emlékezetét unokáira” (Kölcsey Ferenc)

Nótatábor helyszíne volt Földanya (szeptember) havának első hétvégéje a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon. A rendhagyó időpontra rögzített munkában tíz amatőr vajdasági nótaénekes, két profi zenész, valamint a VIVE magyar nóta- és csárdásfesztivál szervezőbizottságának oszlopos tagjai — a teljesség igénye nélkül! — vettek részt.

Összhangban a hagyományokkal, az idei VIVE is magán viseli majd a rendhagyó jelzőt. Ezúttal abból eredően, hogy bár nem marad ki belőle a versenyrész, a bemutatásra kerülő tizenhárom pályaműnek tulajdonképpen már 2014-ben bizalmat szavazott a bírálóbizottság. Mindössze a produkciók nyilvános bemutatása maradt el anno. Lévén időközben a VRTV és a VIVE-fesztivál között megszakadt az együttműködés, így aztán, zenekar és stúdió hiányában, a hanghordozók és a nótás füzetek sem készül(het)tek el. Többszörös egyeztetést követően született meg végül a döntés, az idei, sorrendben huszonegyedik fesztiválon ezek a szerzemények is a közönség elé kerülnek.

Mint megtudtuk, az újból két estére tagolt zenei rendezvény első estjén a nevezett debütáló nóták és csárdások mellett további hat olyan, a korábbi években díjazott produkció is előadásra kerül, melyek szövegét vagy zenéjét, esetleg mindkettőt, torontálvásárhelyi szerzők alkották meg. A második esten, a dobogós szerzemények újrajátszását követően, a fesztivál szólistái adnak majd koncertet.

Az elmúlt években folyamatosan formálódott alkalmi fesztiváli zenekart most Toll Gyula óbecsei prímás vezeti. A szeptember eleji nótatáborban kollégájával, Zsadányi Sándor cimbalmossal ők ketten segítették a jelen lévő nótaénekesek (Cára Aranka, Fésüs Mária, Morvai Melinda, Nagy Zoltán, Osztermann Emma, Raic Vilmos, Szabó Dékány Zsófia, Lapcsevity Jovica, Mezei Mónika és Cseri János) hangpróbáit, kiegészítve mindezt Kovács Ferenc és Gábor Károly szakmai útmutatásaival. A produkciók hanghordozókra történő felhelyezése a táborzárást követő napokban kerül(t) sor Futakon.

Az idei, szeptember 24-e és 25-e között zajló magyar nóta és csárdásfesztivál megvalósítását, illetve a vele járó reprezentációs kísérőanyagok elkészítését az MNT, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., továbbá több magánvállalkozó és civil személy mellett Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város is támogatta. Ez utóbbi településen az idei VIVE-fesztivál komplett gálaműsora is bemutatkozik. Október 9-én, este 19 órai kezdettel. Folytatva, pontosabban továbbépítve azt az bizonyos, határtalanul alapkoncepciójú elképzelést, melynek keretében a fesztivál gálaműsorát ezeddig Újvidéken és az anyaországi Sárrétudvarin is alkalma volt élveznie a nagyérdeműnek.

Minderről bővebben a VIVE fesztiválbizottságának elnökasszonyával, a szervezési zökkenőmentességért is felelő Bába Lúciával készült interjúnkban olvashatnak, lapunk szeptember 14-i számában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..