home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nosza ünnepelt
(T. T.)
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Nosza ünnepelt

Nosza, hajrá, süssünk-főzzünk néven tartották meg szombaton a noszai falunapot, melyre az idén is nagy volt az érdeklődés a helyiek és a környékbeliek részéről. A hagyományos főzőversenyre húsz jókedvű társaság nevezett be, és marha–, valamint birkapörkölt készítésében vetélkedtek egymással.

Míg a bográcsokban főtt a finom étek, addig az épülőfélben lévő művelődési ház előtt megnyílt a régiségeket bemutató Vas Margit-emlékkiállítás, a gyerekek pedig Rózsa Sándor, a híres betyár életét elevenítették fel.

A település utcáit járva különféle ügyességi feladatokat oldottak meg, amiért aranytallérokat kaptak jutalmul. A szervezők, a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma és a Magyar Nemzeti Tanács a szociálisan hátrányos helyzetben élőkre is gondoltak. Huszonnégy felnőtt személyt vendégeltek meg teával, valamint édes és sós süteménnyel, majd a gyerekekkel együtt ők is bekapcsolódhattak a kézműves-foglalkozásokba, melyek során csíptetőből különféle figurákat, papírból pedig könyvjelzőket készítettek. A munkák jóformán még el sem készültek, amikor hatalmas eső zúdult a településre. A csaknem egyórás ítéletidő sem szegte kedvét a falunapon maradottaknak. Igaz, a főzők nagy része összecsomagolt, volt azonban, aki humorral kezelte a helyzetet, és a bokáig érő vízben gázolva ünnepelt tovább. Az épülő, impozáns művelődési ház nagytermében került sor a művelődési műsorra, mely egyúttal a Magyar Összefogás listájának első kampányrendezvénye is volt. A vendégeket — Hajnal Jenőt, a lista vezetőjét, Lovas Ildikót, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosát, Sárcsevity Beát, az MNT Népesedési Akciótervének koordinátorát — Kovács Elvira, a VMSZ noszai szervezetének elnöke üdvözölte, majd megköszönte mindazok segítségét, akik anyagilag vagy erkölcsileg támogatták ezt a rendezvényt.

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője elmondta: örömmel jött Noszára, hiszen minden olyan alkalom, amikor egy kis közösségbe látogathat, nagyon jelentős.

— Csakis úgy ismerhetjük meg az itt élő embereket, ha elbeszélgetünk velük, megtudjuk, hogyan látják jövőjüket, hogyan képzelik boldogulásukat. Nosza építkezik, a készülő művelődési ház mellett található az iskola, egy kicsit távolabb a templom, ez a település tehát tudja, mit akar. Nagyon fontosnak tartom, hogy figyeljünk oda ezekre a kis közösségekre, amelyek ismerik múltjukat, megosztják a fiatalokkal az értékeket, és hogy segítsük őket. A közösség kapcsolatépítést, párbeszédet is jelent. Bízom benne, hogy október 26-án, a közvetlen nemzeti tanácsi választásokon ebbe a párbeszédbe önök is bekapcsolódnak majd úgy, hogy eljönnek szavazni. Remélem, sokan lesznek, és segítenek bennünket a döntésben, hogy az elkövetkező négy évben ez a munka úgy alakuljon, hogy önöknek is a segítségére lehessen — mondta Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője.

A falunap művelődési műsorral, vacsorával, majd népünnepéllyel zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..