home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nőként a parlamentben
Talpai Lóránt
2014.03.25.
LXIX. évf. 13. szám
Nőként a parlamentben

Vicsek Annamária a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben jutott be a köztársasági parlamentbe. Általa immár hattagúra bővült a VMSZ képviselőcsoportja. A képviselőnőt politikai elképzeléseiről és céljairól kérdeztük.

A VMSZ színeiben politizáló Vicsek Annamária a Vajdasági Pedagógiai Intézet Fejlesztési Osztályát vezeti. Ezenkívül az újvidéki magyar oktatási projektumon belül az újvidéki magyar iskolák megerősítésén dolgozik. A magyar osztályok létszámának növelését szeretné elérni, valamint a pedagógusok továbbképzését is szervezi. És mint mondja, a felsorolt tevékenységek által került a politika közelébe. A képviselő a 2012. évi választásokon is hatodik jelölt volt a VMSZ listáján.

Hogyan értékeli a mögöttünk álló választást? Mennyiben elégedett a hat parlamenti mandátummal?

— Véleményem szerint sikeres választáson vagyunk túl. Ezt nemcsak a hat megszerzett mandátum kapcsán mondom, hanem főleg azért, mert helyi szinten is sikerült jelentősen javítanunk a pozícióinkon. Újvidéken például a két évvel ezelőtti voksoláshoz viszonyítva a VMSZ 700 szavazattal kapott többet. Ezenkívül számos településen sikerült növelnünk szavazataink számát. Mindez nagyon jó visszajelzés volt számunkra, hiszen úgy érezzük, hogy az emberek értékelték mindazt, amit a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői tettek értük az elmúlt években. Most a parlamentben eggyel több képviselővel fogjuk ezt a munkát folytatni. Frakciónk politikai profilját is bővítjük azáltal, hogy én az oktatáspolitikát fogom képviselni a jövőben.

Rendkívül kevés nő tevékenykedik a parlamentben. Női politikusként miben látja ennek okát? A nők helyzetét hogyan ítéli meg a politikai közélet és a társadalom egészén belül? Mi az, amit egy nőnek manapság feltétlenül képviselnie kell a politikában?

— Ez egy nagyon fontos kérdés, mivel több szinten foglalkoznak a társadalmon belüli nemi egyenlőséggel, avagy nemi egyenjogúsággal és a részarányos foglalkoztatottsággal. Ez nagyon bonyolult témakör, mely nemcsak abból áll, hogy a nők is szeretnének ugyanolyan pozíciókat betölteni, illetve munkát végezni, és annyi pénzt keresni, mint a férfiak, hanem abból is, hogy valóban egyenlő feltételeket kellene teremteni. A pedagógia például egy elnőiesedett szakma, a politikát viszont főként a férfiak művelik. Ezért fontos a Vajdasági Magyar Szövetségnek az, hogy a jövőben foglalkozzon a gyermeklétszám növelésével, illetve az elvándorlásnak és a lakosság elöregedésének a kérdéskörével. Ezekkel a témákkal egy női politikus nyitottabban tud foglalkozni, mivel érzékenyebben kezeli őket. Emellett természetesen a klasszikus női ügyek képviselete is nagyon fontos számomra. A fogamzásgátlás vagy az abortusz témaköre például megkerülhetetlen.

Milyen elképzelései, céljai vannak a közeljövőre? Melyek azok a szakpolitikai területek, amelyekkel a parlamenti munkája során foglalkozni fog?

— A frakcióvezetőnkkel abban állapodtunk meg, hogy az oktatási és a szociális bizottság munkájában fogok részt venni. Vagyis azzal a két területtel fogok foglalkozni, amely a szakmámnál fogva is a legközelebb áll hozzám. A választási kampány során számos, az oktatást és a szociális helyzetet érintő gonddal találkoztam, és ezeket a parlamenti munkám során mindenképpen szeretném orvosolni. A lakossági fórumok, illetve a családlátogatások során azt vettem észre, hogy az emberek mindenhol ugyanazokkal a nehézségekkel küszködnek. A munkanélküliség, a szegénység, a kis nyugdíjak, az idősebb személyek magányossága, tehetetlensége és a szociális ellátás hiányosságai mind-mind olyan gondok, amelyekre megoldást kellene találni. A meglévő szociális ellátás kibővítése, továbbá a tanyákon és a peremkerületeken élő emberek életkörülményeinek javítása mindenképpen a fontosabb céljaim közé tartozik. Kétségtelen, hogy az államnak is nagyon jelentős szerepe van ezekben a kérdésekben, mivel a nagyobb állami támogatások a szociális ellátás, illetve a különféle szolgáltatások megítélését és a sikerességét jelentősen javítják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..