home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nők tele zenei tervekkel
Fehér Márta
2018.12.18.
LXXIII. évf. 50. szám
Nők tele zenei tervekkel

Közvetlenek, vidámak, egész nap rohannak, végzik a teendőiket, mint mindenki más.

Családjuk van, dolgoznak, viszont hetente legalább kétszer csak az éneklésnek élnek. Hangjuk és életörömük betölti az esti csöndbe borult Szabadkai Városi Múzeumot — Hulló István igazgatónak köszönhetően ugyanis a gyönyörű épület falai között próbálnak a Femina Vox női kórus tagjai.

Még kétévesek sem, s amatőrök, mégis telt házas koncertet adtak nemrég a városháza dísztermében. Hatalmas sikerük volt, közvetlenségük, zene- és életszeretetük magával ragadta a közönséget. Nem ez volt az első fellépésük, nem véletlen, hogy éppen március 8-án, nőnapkor álltak a hallgatóság elé, majd a Múzeumok Éjszakája és a városnap következett a sorban.

Most is tele vannak tervekkel, készülnek arra, hogy eleget tegyenek egy meghívásnak, és egy humanitárius koncerten lépjenek fel az újvidéki zsinagógában, aztán jöhet a második, immár hagyományos nőnapi hangversenyük, majd megint Múzeumok Éjszakája, aztán a szabadkai kórustalálkozó, s ami még akad közben — sorolja az ambiciózus, energikus karmester, Irena Kovačev, aki „civilben” zenetanár. 

— Tizenhárom évig énekeltem a Pro Musicában, imádtam, mert a közös éneklés különleges élményt nyújt, viszont soha nem gondoltam arra, hogy egyszer egy női kórus karnagya leszek. Elkezdtem iskolában dolgozni, gyermekkórust vezettem, nagyon sikeresek voltunk, sorra hoztuk a díjakat a versenyekről. Akkor láttam, hogy én erre képes vagyok, így jó tíz év után a tettek mezejére léptem, és tavaly nyáron kiírtam a közösségi oldalra, hogy jelentkezzenek azok, akik kórusban szeretnének énekelni. Jöttek a barátnőim, ismerőseim és azok barátai, ismerősei. Tavaly szeptemberben szerény keretek közt végre megalakultunk, akkor az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában próbáltunk, és egy széles körű repertoárt dolgoztunk ki. Tagjaink java amatőr, a legtöbben általános iskolásként énekeltek legutóbb kórusban.

Sok a nevetés, mindenki szívesen jön — meséli Székely Dominika, és hozzáteszi, az egész napos rohanás, munka, lótás-futás után végre valami olyat csinálhat, amit szeret, nem pedig muszáj. Korhecz Andrea a nemrég megtartott koncert után kapott kedvet, hogy csatlakozzon a Femina Voxhoz, „annyira felemelő volt látni ezt a női egyesületet, hogy teljesen megkívántam”. Mirjana Menalo korábban soha sehol nem énekelt, még a fürdőszobában sem, aztán itt dalra fakadt, szereti a kreatív munkával párosuló jó társaságot, „olyan egyedi, különleges nőket ismertem meg, akikkel valószínűleg soha nem találkoztam volna”. Újhelyi Ágnes egy éve kórustag, „remek érzés az, hogy ide tartozunk, nők vagyunk, egymással foglalkozunk, szeretjük egymást, és teljesen más ez a másfél óra, mint a mindennapjaink, megérdemli mindenki, aki csak egy kicsit is szereti önmagát”. Bojana Dobardžijev Szabadkán dolgozik, Surdulicáról érkezett, ahol az Ad Libitum városi kórusban énekelt, így már van tapasztalata. Ottjártamkor jött az első kóruspróbára, s teljesen természetesen fogadták a többiek, kezébe nyomták a kottát, és már kezdődött is a közös éneklés. Svetlana Evetović azt mondta, a zene az élete szerves része, énekel, zenét hallgat, amikor csak lehet, hiszen „a zene minden körülmények között képes jó hangulatot varázsolni, bármilyen rosszul érzi is magát az ember, felszabadít, megszünteti a stresszt, a gondokat, segít az érzelmek kifejezésében”. Sziráki Gertrúd szereti a társaságot, a jókedvet, az éneklést, örül, hogy koncertjük nagyon jól sikerült, s elismerő visszajelzéseket kapnak. Azt is hozzáteszi, hogy bár a próbáik általában este fél 8-tól 9 óráig tartanak, mindig kérik, hogy maradjanak tovább, énekeljenek el még egy-két dalt. Bojana Vujnović pedig elmesélte, hogy a zene egykoron nagyon fontos volt az életében, aztán ahogy teltek az évek, egyre inkább szorult háttérbe, most pedig, amikor adódott ez a remek alkalom, megragadta, s nem bánta meg.

A repertoárjuk gazdag, változatos, felöleli a zenei termést a XV. századtól a XXI.-ig, kezdve a szerb, néger, zsidó spirituális zenétől a Beatlesen át a kortárs alkotásokig, jugoszláv, magyar zeneszerzők műveivel. Aki kedvet kapott, bátran csatlakozzon hozzájuk!


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..