home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nobel-békedíj Belgrádnak?
Tóth Lívia, Fehér Márta
2020.09.17.
LXXV. évf. 38. szám
Nobel-békedíj Belgrádnak?

Felterjesztették az amerikai, a szerb és a koszovói kormányt — Kérem a következőt — 6 százalékos minimálbér-emelés

Felterjesztették az amerikai, a szerb és a koszovói kormányt

Nobel-békedíjra terjesztette fel az USA, Szerbia és Koszovó kormányát Magnus Jacobsson svéd parlamenti képviselő. Indoklása szerint a Belgrád és Pristina közötti washingtoni gazdasági megállapodás a béke irányába egyengeti az utat. „Azért szeretném Nobel-békedíjra javasolni az Amerikai Egyesült Államok, Koszovó és Szerbia kormányát, mert ennek a megállapodásnak az a célja, hogy kizárja a további összetűzések kockázatát a Balkánon, illetve közelebb hozza a békét és a kölcsönös elismerést” — fogalmazott a kereszténydemokrata politikus a Twitter-oldalán, hírül adva, hogy átadta javaslatát a Nobel-díj odaítéléséről döntő Svéd Tudományos Akadémiának. „Fontos lépés ez Koszovó és Szerbia kapcsolatainak normalizálása irányában. Ha a megállapodás úgy fog működni, ahogyan előirányozták, a kereskedelem és a nyílt személyes kapcsolatok megnyitnák az utat a kölcsönös békemegállapodás felé, melyben Szerbia elismerheti Koszovót, és ezzel pontot tenne ennek a hosszan tartó viszálynak a végére” — írta indoklásában Magnus Jacobsson. Donald Trump amerikai elnök szeptember 4-én a Fehér Házban jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök és Avdullah Hoti koszovói kormányfő jelenlétében, hogy Belgrád és Pristina megállapodott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezésében. Az amerikai elnök történelmi jelentőségűnek minősítette az elvi megállapodást, hangsúlyozva, hogy a gazdasági együttműködés „összehozhatja az embereket”, és a politikai rendezés előtt is megnyithatja az utat. (Tanjug)

 

Kérem a következőt

A kórházakban most kerülnek sorra a tavasszal elmaradt vizsgálatok és műtétek. A legtöbb intézményben megkezdték a koronavírus-járvány kitörése miatt elhalasztott orvosi ellenőrzéseket és sebészeti beavatkozásokat. Páciensek ezrei várják, hogy végre ők is sorra jussanak, miután hónapok óta csak a koronavírusos betegekkel foglalkoztak a kórházak. Tömegesen érdeklődnek az új időpontok iránt. Egyelőre úgy tűnik, azok élveznek előnyt, akik március óta várnak, továbbá a rákkal és a krónikus betegségek miatti komplikációkkal küzdők. Az orvosok viszont attól rettegnek, hogy újabb járványhullám törhet ki, hiszen 75 000 polgár nyaralt külföldön, és az oktatási intézmények is megnyitották kapuikat. A Politika napilap több kórházvezetőt is megszólaltatott, ők azt mondták, éppen ezért óvatosak, és nem töltik fel betegekkel a kórházakat, hogy minden pillanatban készen álljanak egy újabb hullámra. (Politika)

 

6 százalékos minimálbér-emelés

Valószínűleg 32 000 dinár lesz a legalacsonyabb fizetés 2021-ben, az eddigi 30 000 dinár helyett, azaz 6 százalékos emelésre számíthatnak a munkavállalók — közölte a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének titkára, Zoran Mihajlović. Eszerint a minimálbért annyival növelik, amennyivel az állam javasolta. Elmondta, hogy ezt Aleksandar Vučić államfő is megerősítette. Nem ez az első alkalom, hogy a népjóléti tanács előtt folyó tárgyalások során a köztársasági elnök közli, mekkora lesz a minimálbér-emelés. A pénzügyminiszter 4—6 százalékos növelést javasolt, a szakszervezetek ennek a többszörösét, 25 százalékot kértek. A munkáltatók elfogadták az állam által javasolt korrekciót, azzal a feltétellel, hogy a fizetés adómentes része is növekszik. Becslések szerint a 2,1 millió szerbiai foglalkoztatott közül félmillióan kapnak minimálbért, azaz 350 000-ről 500 000-re nőtt a számuk a koronavírus-járvány kitörése óta. (Danas)

Fényképezte: Pixabay

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..