home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nincsenek a világ végén
Tóth Lívia
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Nincsenek a világ végén

Mi hozhatna fellendülést Ürményházának? -A dél-bánáti Ürményháza Pancsovától mintegy 50, Nagybecskerektől alig több mint 70, Versectől 30 kilométerre fekszik. Közigazgatásilag jelenleg Zichyfalva (Plandište) községhez tartozik. Igazából nem vagyunk a világ végén - mondják a helybeliek...

Mi hozhatna fellendülést Ürményházának? -

A dél-bánáti Ürményháza Pancsovától mintegy 50, Nagybecskerektől alig több mint 70, Versectől 30 kilométerre fekszik. Közigazgatásilag jelenleg Zichyfalva (Plandište) községhez tartozik. Igazából nem vagyunk a világ végén - mondják a helybeliek -, csak több pénzünk lenne, és jobban élnénk! Pedig pár évtizeddel ezelőtt úgy tűnt, bőség és jólét vár az ottani lakosságra, ugyanis 1952-ben, Vajdaságban elsőként Ürményházán leltek kőolajat. 1973-ban pedig 60 fokos, jódos gyógyvízre bukkantak, és pár évig virágzott a fürdőturizmus is. Aztán mindez veszendőbe ment, mert a két község: Alibunár, ahol a forrás volt, és Zichyfalva, ahol a medencék épültek ki, nem tudott megegyezni. Ha ez ma is meglenne, már nem itt tartanánk - legyintenek sóhajtozva az emberek. Most már a kőolajipar sem biztos megélhetés, a kis faluban - a legutóbbi népszámlálás alapján 1100 lakosa volt, 80 százaléka magyar - egyre nagyobb a munkanélküliség.
A legfontosabb adatokat Huszka Ernő, a helyi közösség tanácsának elnöke, Túri Endre titkár és Berza Ilona, a helyi iroda vezetője sorolta el nekünk. A négyszáz háztartás felét hatvan éven felüliek lakják, 60-70 üres ház új gazdára vár, de úgy tűnik, a többségük hiába. Nem is kell mondaniuk, sejtem, hogy kevés a gyermek, évente esetleg öt-hat születik, az idén ottjártunk napjáig egyetlenegy csecsemő látta meg a napvilágot. Lakodalom ebben az évben még nem volt, tavaly is csak egy. Ezzel szemben a település anyakönyvébe már tizenhat halálesetet jegyeztek be. Az általános iskolában kis létszámúak az osztályok, az alsós tagozatok összevontak. Van ugyan harminc egyetemi hallgatójuk, de nem tudják, hányan jönnek vissza közülük. Mert mire is térnének haza? Munkalehetőség alig van. A két magánvágóhídon mintegy tizenöt foglalkoztatott van, a varrodában harminc, a műanyagosnál, a mezőgazdasági vállalatban és a keverőállomáson összesen talán ötvenen kapnak fizetést, mások a környező nagyvárosokban keresik a boldogulást. Állattenyésztéssel nem sokan bajlódnak, szinte mindenki földet művel. Az ürményháziak szóját termelnek, mert a talaj leginkább ennek a növénynek felel meg, és jól el tudják adni. A Dijamant és a Sojaprotein vállalatok a kínálat tízszeresét is fel tudnák vásárolni. Terveik vannak, de az államtól függ, hogyan támogatja majd a jövőben ezt az ágazatot. Fanyarul mosolyogva közlik velem, hogy siránkozni nem akarnak, ezért inkább hallgatnak.
Mivel a község is szegény, kevés támogatás jut a falunak, ahol 1999 óta nincs helyi járulék sem. Komolyabb építkezés már rég volt, igaz, sikerült megjavítani az útburkolat egy szakaszát, felújították az óvodát, és rendbe tették az utcai világítást. A rendelőben heti három alkalommal fogadják a betegeket, van gázvezeték és szinte minden háztartásban telefon. A vízvezeték elavult ugyan, de az ártézi kutakból, hét vagy nyolc van belőlük, állandóan, vékony sugárban csordogál az ivóvíz.
Jól felszerelt iskola, kis létszámú osztályok
Az általános iskolában, amely a zichyfalvi oktatási intézmény része, Viola Lujza tanárnő fogad minket. A létesítmény történetéhez tartozik, hogy 1974-ig helyben működött a nyolcosztályos általános iskola, de akkor őket is elérte a központosítási hullám. Attól kezdve a felső osztályokban tanuló gyerekeket Zichyfalvára utaztatták. Ezt az állapotot csak 1995-ben sikerült megszüntetni. Most épp visszakapták a tornatermet is, amelyet egy ideig a Plantex fehérneműgyár használt. Miután a vállalat tönkrement, a község visszavásárolta és átadja az iskolának használatra. A javításhoz szükséges anyagot biztosítják, de az objektumot a lakosságnak kell rendbe hoznia társadalmi munkával.
Az iskolának hetven tanulója van. Működik egy szerb tagozat, összevont második, harmadik és negyedik osztály kilenc diákkal. A magyar alsósokkal két tanító néni foglalkozik, egy-egy az elsősökkel és a harmadikosokkal, valamint a másodikosokkal és a negyedikesekkel. A legkisebb létszámú felső osztályban öten koptatják a padot, a ,,legnépesebb"-ben pedig tizenegyen. A szakos tanárok itt is hiányoznak, a tantárgyak egy részét diploma nélkül adják elő. Szinte mindegyik végzős továbbtanul, évente csak egy-kettő marad le közülük. Részt vesznek a különböző versenyeken, történelemből jelenleg az 1956-os eseményeket feldolgozó vetélkedőre és a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésűre készülnek. Az iskolában a tornaterem hiánya miatt nincs lehetőség a sportfoglalkozásokra, de a faluban igen. A nebulók kiveszik a részüket a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és az Ürményházi Ifjúsági Klub tevékenységéből is.
- Nagyon jól felszerelt iskola a miénk, és ennek vonzerővel kellene hatnia a magyar szülőkre. Szeretnénk, ha az anyanyelvű oktatást részesítenék előnyben - mondja a tanárnő, és beszámol egy kezdeményezésről. - Lehetőséget teremtettünk arra, hogy a környező falvakból érkező gyerekek nálunk a felső osztályokban is magyarul folytassák a tanulmányaikat. Ilyen település például a mintegy 50 kilométerre lévő Nezsény, ahol csak alsós magyar tagozatok vannak. Udvarszállás 75 kilométer, és említhetném még Versecet is, de ott már magyar óvoda és iskola sincs. Ezeket a diákokat családoknál helyezzük el, de egyelőre nagyon kevesen jönnek, évente egy, esetleg kettő. Tudjuk, hogy kicsik még, nehéz őket elengedni, de próbáljuk a szülőkben tudatosítani az előnyöket. A befogadó családok támogatást kapnak, létezik a Bánáti Magyar Iskolaalap és a Szórványalapítvány, valamint egy magánszemély is szponzorálja ezt az akciót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..