home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nincs tej, de már van cukor
Kartali Róbert
2022.09.07.
LXXVII. évf. 36. szám
Nincs tej, de már van cukor

És áram is lesz, csak drágábban, folytathatnám a címben felsoroltakat.

Az illetékesek állítják, a kristálycukor a nyár elején azért fogyott el, mert a drágulás hírére az emberek megrohamozták az üzleteket, és felvásárolták. A mezőgazdasági tárcavezető szerint azonban cukorból volt elég, de a haszon érdekében a spekulánsok visszatartották az ellátást. Mára cukor van, lesz miből pálinkát főzni.

Viszont a tej szinte teljesen eltűnt a boltok polcairól. Egyre kisebb mennyiségű tejet termelnek az országban, ma megközelítőleg 50 000-rel kevesebb fejőstehén van Szerbiában, mint tíz évvel korábban. Ez azonban senkit sem érdekel, és az sem, hogy a vaj kinek a füle mögé rakodott le az elmúlt tíz esztendőben. És a tejhiány miatt is valószínűleg azok lesznek most a hibásak, akik egyszerre 1 liternél többet merészelnek vásárolni. Az sem kizárt, hogy a tehenek válnak bűnbakká, mert visszatartják a tejet, vagy a tejtermelők spekulálnak. Jobb esetben mindent az aszályra vagy az orosz—ukrán háborúra fognak. Mindeközben az üzemanyag után, minden más mellett, már az áram is megdrágult.

Persze az átlagemberek fizetése ezt az emelkedési trendet nem követte. Szerencsénkre az energetikai minisztérium gondolt ránk, és ajánlásokat fogalmazott meg, hogy miként lehet, illetve kell takarékoskodni.

Miközben az EU-ban azt javasolták, hogy mosás helyett inkább szellőztessék ki a ruhákat, itt a többi közt azt tanácsolják, hogy napközben kapcsoljuk le a világítást, helyette inkább húzzuk fel a redőnyt, és ne tegyünk semmit az ablakba, ami meggátolná a fény szabad beáramlását. Ajánlják még, hogy takarékos izzókat vegyünk, és legfeljebb 60 fokra állítsuk a bojlert. Azt is leírták, hogy 20 százalékkal kevesebb energia fogy, ha főzés közben fedőt teszünk a lábosra, és akkor is spórolhatunk, ha a sütőt 10 perccel az étel elkészülte előtt kikapcsoljuk. Köszönjük, de minket, szegény halandókat egyébként is már rákényszerített a sors a spórolásra. A földművesnyugdíjból, tizenvalahány-ezer dinárból tengődő szépkorúak meg főleg tudják, hogy az áram nem csak úgy kijön a konnektorból.

Viszont az illetékesek a takarékoskodásért cserébe azt ígérik, lesz árkedvezmény, és áramkorlátozásokra sem kell számítani. És ha észszerűen fogyasztunk, akkor kevesebb áramot kell majd az országnak drága pénzért külföldről importálnia. És szénből is kevesebbet kell majd venni külföldről, mivel az is kiderült, hogy a kolubarai szén sem jön fel csak úgy magától a bányából, ahogyan azt egyesek a bársonyszékből elképzelték.

(Szalai Attila rajza)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..