home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Nincs saját épületük, mégis töretlenül dolgoznak
Zséli Ágnes
2019.05.01.
LXXIV. évf. 17. szám
Nincs saját épületük, mégis töretlenül dolgoznak

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület töretlenül bizonyítja, hogy a bánáti településen élnek a hagyományok, a népi tánc, a gyönyörű tűmunkák, a kézművesség, egyszóval mindaz, amit a nagyszüleink hagytak ránk.

A település egyetlen magyar egyesületében huszonhét éve a kitartás, a szorgalom, a közösségépítés jegyében dolgoznak mind a fiatalok, mind az idősebbek. Tevékenységüket egy olyan épületben végzik, amely nem az egyesület tulajdona, az objektumot ugyanis az önkormányzat mindmáig nem ruházta át a használókra.

A székházat a ’70-es években önkéntes munkával helyi lakosok és vállalkozók építették fel, és azóta is nap mint nap benépesül. Az óvodások, iskolások, sőt a felnőttek is tánccsoportokban tevékenyek, az idősebbek pedig a Bokréta kézimunkacsoportban ápolják a magyar közösség népi hagyományait. A székház emellett otthont nyújt a helyi Teleház Polgárok Egyesületének, valamint a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének is.

A művelődési egyesületben mintegy hetvenen ropják a táncot. Nem kell félni az utánpótlás elmaradásától sem, hiszen a kicsik örömmel járnak a próbákra, ahol énekelnek és tánclépéseket tanulnak. A foglalkozások idején minden alkalommal gyermekzsivajtól, népzenétől hangos az épület. Az alsós Király Csenge ikertestvérével, Csabával a Parapács tánccsoportban ropja a táncot. A kicsik azt mondják, ők bizony szeretnek táncolni, sőt az itt megtanultakat a nagyközönségnek is szívesen bemutatják. Csaba azt is büszkén közölte, hogy ő a népviseleti ruhát is örömmel ölti fel magára, a fekete kalapot olykor félre is billenti a fején, hogy visszaidézze a régmúlt idők legényszokását.

— Az egyesület négy tánccsoporttal büszkélkedhet, mely több korosztályt ölel fel. A Cifrázó az ovis csoportunk, tavaly szeptemberben kezdett működni. A Parapács az alsósokat, az Apróka a felsősöket foglalja magában, a Csalogató néptáncegyüttesben pedig a felnőttekkel együtt táncolnak az általános és a középiskolások. Tehát előfordul olyan eset is, amikor a műsorban a szülő együtt ropja a táncot a gyermekével. Vajdaságban és külföldön is több alkalommal felléptünk már. Minden évben ellátogatunk a magyarországi Mezőtúrra, Sándorfalvára, a szlovákiai Párkányba. Mindez azt bizonyítja, hogy a bánáti faluban van jövője a hagyományápolásnak — hallottuk Fábián Mihályfi Elvira táncoktatótól.

Jó a hangulat az aranykorúakat felölelő, harminckét tagot számláló és tizenhat éves múltra visszatekintő Bokréta hagyományápoló és kézimunkacsoport foglalkozásain is. A szorgos kezű asszonyok mellett a csoportnak négy férfitagja is van, akik úgyszintén bőven kiveszik részüket a munkából, különösen az egyesület hagyományos rendezvényein. A tagok véleménye, hogy a közösségben szinte családtagnak érzik magukat, emellett pedig társalognak, teadélutánokra járnak, s érzik, hogy az aranykorban is megtalálja az ember azt a helyet, ahol a magyar közösség érdekeit képviselheti, mindemellett pedig lelkileg feltöltődik. Csíkos Rozália alapító tag szerint a legfelemelőbb mégis az, hogy sikeresen ápolják a tájegységek kézimunkáit, melyekkel az egyesület rendezvényeit teszik látványosabbá.

A csoport több kiállítás aktív résztvevője mind Vajdaságban, mind a testvérvárosokban, emellett pedig számos elismeréssel, díjjal is dicsekedhet. Galbács Éva csoportvezető kiemelte, 2006-ban külön megtiszteltetésben részesültek, hiszen a Bokréta hagyományápoló csoport volt a házigazdája annak az eseménynek, amelyen 1460 kiállító mutatta be munkáját.

— A Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége által szervezett kiállításokon is rendszeresen részt veszünk — mesélte a vezető —, legutóbb pedig a testvértelepülésünkön, Mezőtúron jártunk, ahol úgyszintén bemutattuk munkáinkat, és kiváló eredményekkel tértünk haza. A kézimunkázás mellett teadélutánokat is szervezünk, melyekre Vajdaság több településéről érkeznek vendégek, és mi is viszonozzuk a látogatást. Ilyenkor nemcsak szórakozunk, hanem tapasztalatot is cserélünk.

— A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület fő feladata a hagyományok őrzése, ápolása, a magyar közösség összetartozásának erősítése. A széles körű tevékenységek helyszíne a magyarság székháza, melyet az elmúlt húsz évben több alkalommal újítottunk fel, annak ellenére, hogy az épület mindmáig nem az egyesület tulajdona — mondta Ilia László titkár. — 2003-tól anyaországi támogatással a komplexum egyik épületszárnyát teljesen rendbe hoztuk, az alaptól a tetőig, hiszen ez valamikor iskolaépület volt. A nagy épület tatarozásának munkálatai 2007-től 2009-ig tartottak, a költségeket a Tartományi Nagyberuházási Alap állta. Korábban is végeztünk felújítást, melyet önerőből pénzeltünk. Tehát mindent megteszünk, hogy a bánáti település egyetlen magyar egyesületének otthona szépüljön, csinosodjon. Mindemellett a legnagyobb baj az, hogy az objektumot tíz évre béreljük, s ebből már két esztendő elmúlt. 1995-ben volt egy próbálkozás arra, hogy az egész létesítmény a művelődési egyesülethez kerüljön, de akkor a községi képviselő-testület ülésén egy szavazat híján ezt nem hagyták jóvá. A jövőt illetően nem tudom, mi lesz, hiszen az ingatlan legalizálásának folyamata is késlekedik, melynek tempója nem tőlünk, hanem az önkormányzattól függ. Ilyen helyzetben nem tudunk anyaországi támogatásokra pályázni, ettől függetlenül azonban dolgozunk, mert úgy érezzük, hogy itt a helyünk, és itt kell tevékenykednünk.

A többi közt a magyar kultúra napja, a Szent György-napi vigadalom, a Szent István-napi rendezvény, a Ricsaj Bánáti Népművészeti Találkozó és más ünnepi, alkalmi műsorok, történelmi megemlékezések szervezése vált hagyománnyá a mintegy 200 tagot számláló Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben. Mindez bérelt épületben, ám a helyi magyarság összetartásának köszönhetően valósul meg.


Báló József, Fábián Mihályfi Elvira és a szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..