home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nincs alku
Talpai Lóránt
2019.01.28.
LXXIV. évf. 4. szám
Nincs alku

​​​​​​​Káoszt okozhat a no-deal Brexit — Bizalmat kapott a görög kormány a macedóniai névvitában — A fiatal svéd nők csaknem fele nem érzi magát biztonságban

Káoszt okozhat a no-deal Brexit

A britek megegyezés nélküli kilépésére készülnek az uniós országok. Az egyetlen szárazföldi határ az unió és Nagy-Britannia között az uniós tag Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között lesz. Ennek a határnak az átjárhatósága az egyik legnagyobb vita- és kockázati forrás a Brexit-javaslatban. A megegyezés nélküli Brexit esetén március 29-e után egyik napról a másikra kellene átállni az új rendszerre. Az ír kormány már a megegyezés nélküli, azaz a no-deal Brexitre készül. Az Ír Köztársaság a brit kilépésben leginkább érintett uniós tagállam, hiszen a legnagyobb vita az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság határának átjárhatóságáról, illetve az azon át bonyolított kereskedelemről szól. Az ír miniszterelnök azt mondta: kormánya sajnálja, hogy a brit képviselők így döntöttek.

 

Bizalmat kapott a görög kormány a macedóniai névvitában

Nagyon kis többséggel bizalmat kapott a görög kormány a parlamentben a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről szóló szavazáson. Alekszisz Ciprasz kormánya 300-ból 151 szavazatot kapott ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a macedón kabinettel kötött tavaly. A kormány ellen 148-an szavaztak. Szkopjéban már elfogadták a megállapodást, melynek értelmében a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak) fogják nevezni. Ciprasz maga kezdeményezett bizalmi szavazást, miután a két ország közötti névvitát rendezni hivatott megállapodás ellen tiltakozva a jobboldali Panosz Kammenosz eddigi védelmi miniszter vezette Független Görögök (ANEL) párt kilépett a kormányból. A miniszterelnök vezette Radikális Baloldal (Sziriza) 145 mandátumot birtokol a 300 fős parlamentben, de most 6 külső támogató szavazatot is kapott.

 

A fiatal svéd nők csaknem fele nem érzi magát biztonságban

A 20 és 24 év közötti svéd nők 42 százaléka fél attól, hogy bűncselekmény áldozata lesz a mindennapokban — derül ki a svédországi Bűnmegelőzési Hivatal tanulmányából. A megkérdezett nők jelentős része válaszolt úgy, hogy az elmúlt néhány évben megváltoztatta a közlekedési szokásait: inkább többet utazik, csak ne kelljen a veszélyesnek számító városrészeken áthaladnia. A mostani tanulmány összhangban áll azzal a tavaly júniusi, ugyancsak e hivatal által kiadott dokumentummal, amely azt állítja, hogy a no-go zónákban vagy azok környékén élő nők 48 százaléka fél kimenni az utcára sötétedés után. A Svédországba irányuló tömeges migráció kezdete óta folyamatosan romlik a skandináv állam közbiztonsága. A főváros, Stockholm pedig már nemcsak Európa, hanem a világ nemierőszak-fővárosának számít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..