Nezsényi lehetőségek
Martinek Imre
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Nezsényi lehetőségek

Másfél évtizeddel az alapok kiöntése után, huszonhét munkanap alatt készült el a közép-bánsági Nezsényben az új parókia épülete a római katolikus plébánia telkén.

A munkálatokat részben a magyar állam (Emberi Erőforrás Minisztériuma), részben a szerb állam (Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság), részben pedig a Nagybecskereki Egyházmegye finanszírozta. A kivitelező az újvidéki Milovanović Enterijeri vállalat volt. Az objektumot hivatalosan augusztus végén adták át rendeltetésének. A régi parókia épületét, amelyre ugyancsak ráférne az alapos felújítás, a falurészben működő anyanyelvápoló szakcsoport, a Gyöngyvirág kézimunkacsoport, illetve a helyi Nezsény Magyar Kultúrkör lakja majd be, illetve visel rá gondot.
Mint ismeretes, az egyházmegye mátrikulumai Nezsény esetében megközelítőleg ötszázötven lélekszámú római katolikus közösségről szólnak. A plébánia alapítását a korabeli okmányok 1855-re datálják, a közösség Havas Boldogasszony tiszteletére emelt temploma pedig 1895-ben készült el. Ennek tőszomszédságában keresendő a régi parókia épülete is, amely egyre rosszabb állapotban van. Olyannyira, hogy — bár a helybéliek rendületlenül reménykednek az objektum megújulásában — a gazdasági mutatók függvényében többszörösen is kifizetődőnek bizonyult egy teljesen új épületbe beruházni, mint a meglévőt tatarozni — értesültünk ft. Bővíz László egyházmegyei vagyonkezelőtől, miután a munkálatok felügyeletével megbízott főmérnök jelenlétében hivatalosan is átvette az új nezsényi parókia épületét, illetve annak kulcsait. A közösségépítést szolgáló objektumba bevezették a gázt, rendelkezik egy tágas teremmel, irodahelyiséggel, konyhafülkével, mosdóval kombinált toaletthelyiséggel, illetve padlástérrel. Voltaképpen egy, a környezetébe szervesen beilleszkedő épületről van szó, amelynek építéséből maguk a nezsényi magyarok is kivették részüket. Bizonyítván, hogy a kevesek tettrekészségében több az erő, mint a sokak puszta szemlélődésében!
Merthogy számbelileg rohamosan fogyó, a többségbe szinte feltartóztathatatlanul beolvadó kicsiny közösség ez. Persze, akadnak közöttük elszánt fáklyavivők, akik elsősorban személyes életvitelükkel tesznek rengeteget mindnyájukért. Építve kifelé is a kapcsolatokat, melynek legfrissebb eredményeképpen a már csak anyanyelvápolásba kapaszkodható iskolások az idei tanév kezdetén ismét kapnak magyar nyelvű hitoktatót. Az önálló magyar tagozatra sajnos, továbbra sincs kilátás.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..