home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nezsényben is van magyar művelődési egyesület
(Tha)
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám
Nezsényben is van magyar művelődési egyesület

Nezsényi utca a katolikus templommal - Szabó Attila fotójaA Szécsány községhez tartozó Nezsényben márciusban született meg az idei év első kisbabája. A falunak egyébként 1200 lakosa van, ennek egyharmada, vagyis mintegy 400 magyar. Az óvodások tízen vannak, a helybeli általános iskolában pe...

Nezsényi utca a katolikus templommal - Szabó Attila fotója

A Szécsány községhez tartozó Nezsényben márciusban született meg az idei év első kisbabája. A falunak egyébként 1200 lakosa van, ennek egyharmada, vagyis mintegy 400 magyar. Az óvodások tízen vannak, a helybeli általános iskolában pedig egy összevont alsós magyar tagozat működik, az elsőtől a negyedik osztályig 13 tanulóval. Sajnos, azok a magyar gyerekek, akik a településen szeretnék folytatni tanulmányaikat, az ötödik osztályba már csak szerb nyelven iratkozhatnak be. Ott lakó plébánosuk nincs, Koncz Tibor atya, aki hét faluban teljesít szolgálatot, Nezsényben havonta két vasárnapon tart szentmisét.
Három évvel ezelőtt alakult meg a falu nevét viselő magyar kultúrkör, amely saját épület hiányában a parókián működik mintegy ötven aktív taggal. Az elnöke, Palkovics Fülöp Mária elmondta: tevékeny a kézimunka- és a tánccsoportjuk. Ez utóbbi általában a nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesülettől kapja kölcsön a fellépőruhát, de amúgy is nagyon sokat segítenek nekik, többek között azzal is, hogy fellépési lehetőségről gondoskodnak számukra. Tavaly már ott voltak a Gyöngyösbokrétán, és természetesen az idén is készülnek a verseci bemutatkozásra. Állandó támogatásuk nincs, de időnként, például az utazásokra, sikerül valami kis támogatást kikönyörögniük a községtől. Szorgalmasan tevékenykedik az anyanyelvápoló csoport is, amely a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület égisze alá tartozik. Lukács Gabriella tanító nénit hetente kétszer legalább ötven diák várja, akik között az elsőtől a nyolcadik osztályig minden korosztály megtalálható. A kézimunkázók a MIRK-re szeretnének eljutni, ahol először vesznek majd részt. A felsorolásból nem maradhat ki a Bundáskenyér együttes sem, amely nagyon népszerű a helybeliek körében.
Az elnök asszony reményét fejezte ki, hogy megkapják azt a házimozirendszert, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség felhívására pályáztak meg. Nagy hasznát vennék, hiszen nemcsak filmeket vetíthetnének, hanem az anyanyelvápoló csoport munkáját is megkönnyíthetné. A parókia udvarában egyébként ma is megvan a valamikor tervezett teleház alapja, sőt, az építőanyag egy része is. Az épületet anyagiak hiányában nem fejezték be, de az elképzelések között szerepel, hogy egyszer, a jobb időkben esetleg elkészülhet, és ezzel megfelelő klubjuk lehetne a fiataloknak. Táborokat is szeretnének rendezni, hogy végre megmozgassák, felébresszék a lakosságnak azt a részét, amely jelenleg passzívan viszonyul a történésekhez. A falu ünnepe augusztus 5-én, Hamvas Boldogasszony napján van, a templombúcsúhoz kapcsolódó műsorokat a művelődési egyesület szervezi.
A szécsányi rádió minden vasárnap egyórás magyar nyelvű műsort közvetít, szerkesztője szintén Palkovics Fülöp Mária, de a legközelebbi munkatársai is nezsényiek. Az összeállítást, amelyben hírek, rövidebb riportok is helyet kapnak, valamint figyelemmel kísérik a névnapokat és az ünnepeket is, általában egy helybeli stúdióban veszik fel. A Vasárnapi randevú jelenleg folyamatosan tájékoztatja a község magyarságát, de voltak sokkal nehezebb időszakok is. Elég csak annyit említeni, hogy a közelmúltban harmadszor indították újra, az illetékesek ugyanis időnként minden magyarázat nélkül egyszerűen megszüntetik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..