home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nézd meg — ne nézd meg!
Szerda Zsófi
2017.12.08.
LXXII. évf. 48. szám
Nézd meg — ne nézd meg!

A betiltott könyvekről már írtunk, most azonban olyan filmeket válogattunk össze, amelyekre szintén ilyen sors várt.

Ezek között találunk olyanokat is, amelyek esetében talán érthető, miért nem vetítették le őket bizonyos országokban, de azt biztosan nem gondolták volna, hogy például szegény, kis E. T., a földönkívüli is szerepelt a tiltott filmek listáján, ráadásul több országban is. De nézzük a tízes listánkat!
 

10. A diktátor (1940)

Charlie Chaplin első hangosfilmjét Németországban és több, a náci eszmékkel szimpatizáló latin-amerikai országban is betiltották, az ok pedig nem is kérdéses: Chaplin elég szépen kifigurázta a fasizmust. Furcsán hangzó nevekkel és helyszínekkel palástolja a valóságot, ám mindenki számára egyértelmű a mondanivaló. Chaplin egy szükségtelen rossz, egy véreskezű vezető ellen foglalt állást. Az emberekben ez mély nyomot hagyott, akkor is, ha évekre dobozba és egy sötét raktár mélyére kerültek a szalagok. Később Chaplin azt nyilatkozta, hogy ha tudott volna a náci haláltáborokról, nem készíti el a filmet.
 

9. Saló, avagy Szodoma 120 napja (1975)

Pier Paolo Pasolini alkotása bármekkora filmtörténeti klasszikus, még napjainkban is számos ország tiltólistáján szerepel (Ausztrália, Új-Zéland), vagy csak cenzúrázott verzióban lehet levetíteni (Egyesült Királyság). Pedig a rendező szándéka a fasizmus és az elnyomó rendszerek működési mechanizmusának bemutatása volt, annak láttatása, hogy az egyén szabadsága miként szenved csorbát, ha a hatalom azt tesz, amit akar. A történet helyszíne az észak-olaszországi Saló, ahol a fasiszta hatalmat képviselő HATALOM fiatal fiúkat és lányokat ejt foglyul, majd egy kastélyba hurcolja őket, ahol válogatott perverziókon és kínzásokon esnek át.
 

8. Ördögűző (1973)

Miután William Friedkin rendezésében elkészült a film, tizenegy évig nem lehetett megnézni. A vetítésen sokan elájultak, rosszul lettek, hánytak. A betiltás oka viszont valójában az istenkáromlás volt. Az 1973. évi film egy tizenkét éves, démon által megszállt kislányról szól, akihez két papot hívnak. A bemutatás után rövid ideig korhatárral volt látható a mozikban, de aztán visszavonták, és VHS-kazettán sem tették elérhetővé, féltek ugyanis, hogy a gyerekek is hozzáférnek majd, és megnézik. 2010-ben engedélyezték a DVD-n való kiadását. Azzal érveltek, hogy a film készítése óta annyit fejlődött a trükktechnika, hogy a speciális effektek korában felnőtt gyerekeket már nem rázza meg annyira a film tartalma. A 15 millió dolláros költségvetésű horrorsztori összesen több mint 402 millió dollárt hozott a stúdiónak, és az év legsikeresebb filmjének számított. A produkciót tíz Oscar-díjra jelölték, a legjobb film kategóriájában is a jelöltek között szerepelt.
 

7. A sebhelyes arcú (1932)

Az eredeti filmet 1932-ben mutatták be, melyet Howard Hawks rendezett. Az alkotás a ’30-as évek gengsztereinek bűntetteit mutatta be, ezért több amerikai államban és a náci Németországban is betiltották. A teljes amerikai közönség csak 1979-ben ismerhette meg. A mozi Al Capone életét használta forrásként, rekonstruálta a többi közt a Valentin-napi mészárlást és Big Jim Colosimo meggyilkolását. Úgy mutatta be az akkori Chicagót, mint valami modern Szodomát és Gomorát. Ebből az alkotásból készült 1983-ban a sokak által kedvelt, híres remake, melyben Al Pacino a főszereplő.
 

6. A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

A Brit Filmminősítési Osztály 1975-ben elutasította a film bemutatásának lehetőségét, a Tobe Hooper által rendezett mozit ugyanis rendkívül erőszakosnak és groteszknek titulálták. Végül a készítő 28 másodpercet kivágott az alkotásból, így néhány londoni mozi X-es kategóriában a műsorára tűzte. (Az X jelzés annyit tesz, hogy kizárólag felnőtteknek szól, ezzel legtöbbször a pornográf és a nagyon erőszakos tartalmat jelölik.) A főcím hatására sokan azt hitték, hogy a film megtörtént esetet dolgoz fel, de a rendező ezt cáfolta. Az Egyesült Királyságon kívül számos országban betiltották, ahol pedig engedték a vetítését, ott is csak a vágott verzió volt megtekinthető. A texasi láncfűrészes mészárlás mindmáig az egyik legijesztőbb slasher mozi, melyet egyetemeken is oktatnak.
 

5. Cannibal Holocaust (1980)

A film annyira brutális, hogy a rendezőnek, Ruggero Deodatónak az olasz hatóság előtt kellett bizonyítania, hogy a szereplők életben vannak. Amikor Sergio Leone megnézte, egy kedves levelet küldött a fiatal rendezőnek. Azt írta neki, hogy az alkotás második része a realista filmművészet legzseniálisabb fél órája, de azért hozzátette, még megütheti vele a bokáját. Ez végül be is következett, hiszen Olaszországban valóban elhitték, hogy a színészek meghaltak, ezért a rendezőt tíz napra börtönbe is zárták gyilkosság vádjával, viszont végül sikerült tisztáznia magát. A mű realisztikus, hiszen van benne szemkinyomás, nemiszerv-levágás, nemi erőszak, állatkínzás. A film kedvéért valóban elpusztult néhány állat, és noha sosem sikerült bizonyítani, de a nemi erőszak valószínűleg valódi volt. Az alkotást egyébként csaknem ötven országban tiltották be, viszont 2005 óta szinte mindenhol megtekinthető.
 

4. Brian élete (1979)

1979-ben mutatták be a Monty Python csoport filmjét, melyet több helyen is betiltottak az Egyesült Királyságban. A Terry Jones által rendezett mozi a názáreti Brian történetét mutatja be, aki karácsonykor született, és akit fatális tévedések után messiásként kezdenek el imádni. A hatóságoknak az volt a gondjuk a filmmel, hogy szerintük gúnyt űz a kereszténységből és Jézusból. A készítők hiába hangsúlyozták, hogy Brian nem Jézust testesíti meg, hiszen Jézus is szerepel az alkotásban, mégis betiltották a művet, ráadásul egy olyan hatóság is, amelynek az illetékességi területén egyetlen mozi sem volt! Egyébként a Brian élete reklámszlogenje is elismeri, hogy szándékosan mások bosszantására készült: „Egy film, mely arra rendeltetett, hogy a művelt világ kétharmadát halálra sértse, és a maradék egyharmadot is felbosszantsa!”
 

3. Szerb film (2010)

Srđan Spasojević 2010-ben készült mozija egy nyílt polgárpukkasztás, melyben válogatott borzalmak követik egymást. A „tehetséges” pornószínész, aki már túl van pályája zenitjén, vissza akar térni az iparba, és egy rejtélyes producer munkát is ajánl neki, viszont különféle tudatmódosító szerek hatása alatt olyasmit is be kell vállalnia, amit nem akar: vérfertőzést, újszülöttszexet, nekro- és pedofíliát. Ezt a kínpornót még a tapasztalt horrornézőknek sem ajánlják, mert az egymást váltogató beteges és undort keltő jelenetek károsak lehetnek a mentális egészségre. A filmet szinte a világ minden pontján betiltották.
 

2. Mechanikus narancs (1971)

Stanley Kubrick filmjét először 1971-ben mutatták be a szigetországban, és rögtön be is tiltották, méghozzá huszonhét évre! Azzal vádolták a mozit, hogy dicsőíti az erőszakot. Ez a valaha készült egyik legmegosztóbb alkotás. Olyannyira erős a története, hogy többen másolni kezdték a főszereplő kegyetlen tetteit. Az Anthony Burgess regényén alapuló filmet csak 2000-ben mutatták be újra vágatlanul. Az alkotás egy pszichopata mindennapjait mutatja be. Alex DeLarge, a beteg elme perverz bűntényei és a pszichoterápiája a film alapja. Látható benne nemi erőszak, brutalitás és sok más kegyetlenség is, a helyszín pedig Nagy-Britannia. Az Egyesült Királyságon kívül több országban is be volt tiltva, például Szingapúrban, Malajziában, Spanyolországban és Dél-Koreában. A Mechanikus narancsot maga Kubrick kérésére vették le a mozik műsoráról, mert családja rengeteg halálos fenyegetést kapott.
 

1. E. T., a földönkívüli (1982)

És végül, de nem utolsósorban, nézzük meg, mi volt a gond kedvenc űrlényünkkel. Vagy nem is vele volt a baj? Norvégiában, Finnországban és Svédországban is megtiltották, hogy a gyerekek megnézzék a filmet. Az volt a fő kifogásuk az űrlényes történettel, hogy úgy ábrázolják benne a felnőtteket, mint a gyerekek ellenségeit, ezért tizenkét éves kor alatt még szülői felügyelettel sem lehetett megtekinteni Spielberg klasszikusát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..