home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nézd kézzel, lásd szívvel!
Dr. Csermák Zoltán
2021.10.25.
LXXVI. évf. 42. szám
Nézd kézzel, lásd szívvel!

Interaktív kiállítás a Hagyományok Házában

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel címmel nyílik a  népművészetet interaktív módon bemutató kiállítás október 26-án a Hagyományok Házában Az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók fogadására és múzeumpedagógiai foglalkoztatásra is alkalmas tárlatot Gál Boglárka múzeumpedagógus mutatja be.

„A kiállítás igazán különleges, négy témakört – mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjú tulipános felölelő interaktív játéktár. Megvalósításával a szervezők érzékszervi fogyatékkal élő gyermekcsoportokat is tudnak a Hagyományok Házában fogadni és foglalkoztatni. A hangsúlyt nem a hiányosságokra helyeztük, hanem azt emeltük ki, hogy hányféleképpen tudunk érzékelni érzékszerveinkkel.

A négy említett témakörben tematikus foglalkozásokat biztosítunk. A címválasztásnál fontos szempontunk volt, hogy közvetítsük, e tárlaton ne a szokásos ’ne nyúlj semmihez’ elv érvényesül, hanem a bemutatott tárgyakhoz hozzá lehet érni, kézzel lehet azokat tapintani. A kiállítás tárgyai, eszközei több érzékszervünkre gyakorolnak hatást, amit az érdeklődő így interaktívan tapasztalhat meg.

A szemle kapcsolódik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum új Erasmus+ projektjéhez, amelynek keretében a múzeumi kollégákat is tovább képezhetjük az érzékszervi fogyatékkal élő csoportokkal való foglalkozás témakörben. 

A rendezvény együttes munka eredője, s öt munkatárs kezét dicséri.  Farkas Réka a mézeskalácsozást vezeti, Bangó Aliz a fazekasság rejtelmeibe vezeti be a látogatókat, Megyeri István és Szabó Zoltán a népzenés, néptáncos, pásztorokról szóló foglalkozások felelőse, Dubinszki Csilla népi játszóházvezető pedig a nemezeléshez invitálja az érkezőket. Igazi nóvumnak számít, hogy a gyengén látó és nagyothalló gyerekek fogyatékkal nem élőkkel lehetnek egy csoportban egyes foglalkozásokon.

A kezdeményezésnek természetesen vannak előzményei. Jelen bemutató előtörténetének tekinthető, amikor vakoknak – iskolába kihelyezetten és a Múzeumban – szerveztek foglalkozásokat a munkatársak, ezen kívül számos kiállításon fogadtunk fogyatékkal élő gyerekcsoportokat.

A rendezvényt a megvalósítói is tapasztalatszerzésre használhatják fel, s az itt szerzett tudást a Hagyományok Háza tevékenységében kamatoztathatják.” 

Információ: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..