home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
New York Kávéház
Talpai Lóránt
2019.12.22.
LXXIV. évf. 51. szám
New York Kávéház

Budapesten van a világ leggyönyörűbb kávéháza — Újabb parlamenti választás Izraelben — Új ország van születőben 

Budapesten van a világ leggyönyörűbb kávéháza  

A világ leggyönyörűbb kávéházaként emlegeti a budapesti New York Kávéházat a CNN. A Travel című rovatában ajánlja a magyar főváros egyik legrégibb vendéglátó egységét a Magyarországra látogatóknak. A csaknem 125 éve épült kávéház 2000 vendég fogadására alkalmas, de még a nagy férőhely ellenére is sokszor hosszú sorokba tömörülve várakoznak a bejutni vágyók — éppen ezért érdemes előre helyet foglalni, online. Habár az étlap megannyi tradicionális desszertet kínál, az emberek többsége inkább a látvány, mintsem az ízek végett látogat ide. A legtöbben — főleg turisták — egy fotó készítése után már távoznak is a helyről. Mentségükre szóljon, hogy a lélegzetelállító vizuális élmény mellett valóban nehéz másra figyelni. Története az 1800-as évek végére nyúlik vissza, amikor is egy New York-i cég (New York Life Insurance Company) Budapesten nyitotta meg európai központját, és úgy döntött, épít hozzá egy kávéházat is.

 

Újabb parlamenti választás Izraelben 

Az izraeli parlament megszavazta saját feloszlatását, majd jóváhagyta azt az indítványt, amely új parlamenti választást ír elő a jövő év március 2-ára. Az indítványt 94 képviselő szavazta meg, és egy sem ellenezte. A kneszet egyúttal megszavazta a pártok választási költségkeretének növelését, hogy ki tudják fizetni a nyári választási kampányból származó adósságukat, és finanszírozni az újabb kampányt. Izrael történetében először rendeznek 12 hónapon belül háromszor parlamenti választást, és most először alkalmazták a kormányalakítás kudarcára vonatkozó törvényt, melynek értelmében fel lehet oszlatni a parlamentet. Eszerint ugyanis ha egy másodikként felkért kormányfőjelölt sem képes kormányt alakítani a rendelkezésére álló huszonnyolc nap alatt, majd a következő huszonegy napban egy képviselő sem tudja maga mellé állítani a törvényhozók többségét, vagyis legalább 61 honatyát a 120-ból, akkor automatikusan ismételt választást kell tartani.

 

Új ország van születőben 

A Pápua Új-Guineától való elszakadásra voksoltak a Csendes-óceánban található sziget, Bougainville lakosai. A végeredmény szerint a referendumon óriási többség, 86 százalék voksolt az önállóság mellett, ami 176 928 szavazatnak felel meg. Mindössze 3043-an kívántak Pápua Új-Guineában maradni. Ezzel Bougainville válik a világ legfiatalabb országává. Az eredményt még az anyaország parlamentjének is ratifikálnia kell, ám a voksoláson olyan elsöprő győzelmet arattak az elszakadáspártiak, hogy a Port Moresbyben székelő kormány aligha gördít akadályt a függetlenség kikiáltásának útjába. A népszavazást felügyelő bizottság elnöke, Bertie Ahern volt ír kormányfő minden felet felszólított az eredmény tiszteletben tartására. Mint mondta, a referendum az első lépés volt afelé, hogy a sziget békében élhessen. A népszavazást egy 2001-ben aláírt békemegállapodás tette lehetővé. A függetlenségi küzdelmekben mintegy 20 000-en haltak meg.


A nyitóképen a budapesti New York Kávéház (fotó: Mohai Balázs/MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..