home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2015
2015.09.27.
LXX. évf. 38. szám

A Martin György Néptáncszövetség – Budapest, a Vajdasági Magyar Folklórközpont – Szabadka és a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ – Újvidék meghív valamennyi hazai és határon túli felnőtt magyar néptáncegyüttest, hogy vegyen részt a szakmai minősítést adó Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2015. évi fesztiválján.

A kiíró szándéka, hogy a minősítő fesztiválok megrendezésével lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez.

A rendezők célja, hogy lehetővé tegyék a minősülni kívánó együttesek műsorainak összemérhető, azonos szempontrendszer alapján történő szakmai értékelését és egységes minősítési rendszer kialakítását.

A minősítő fesztiválokra történő érvényes jelentkezés és részvétel feltételeit a felhívás mellékletét képező Tájékoztató tartalmazza.

HELYSZÍN:
Újvidéki Színház
(Novosadsko pozorište, Jovana Subotića 3-5., 21000 Újvidék)
2013. november 21. (szombat)

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada fesztiváljain minősülni kívánó együtteseknek olyan, 25-30 perces, szerkesztett (non-stop) programot kell bemutatnia, amelyben nem szerepelhet önálló zenekari vagy más betétszám (amennyiben az dramaturgiailag nem szerves része a produkciónak).

A minősítés feltétele, hogy a műsor több tájegység tánc, zenei és viselet hagyományaiban való jártassággal, vagy egy tájegység - több tánctípust tartalmazó – hagyományainak elmélyült ismeretével mutassa be az együttes sokoldalú tánctudását, előadói képességét, változatos, igényes színpadi megjelenését.

A színpadon látott műsor művészi összhatását 5 tagú szakmai zsűri értékeli az alábbi szempontok alapján: 1./ Műsorszerkesztés, dramaturgia, 2./ Folklorisztikai hitelesség, 3./ Koreográfiai megformálás, 4./ Színpadi megjelenés, 5./ Ének-zenei előadás, 6./ Előadói színvonal.

Az egyes szempontokat figyelembe véve a zsűritagok a látottakat – kategóriánként – 0-5-ig pontozhatják. A maximálisan adható pontszám zsűritagonként 30 pont, összesen 150 pont. A bemutatót követően a résztvevő együttesek a zsűri döntését tartalmazó részletes Értékelő lapot, majd a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2015 minősítő eredményét rögzítő Oklevelet vehetnek át.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán résztvevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhetik el:

0–99 pont elérése esetén – RÉSZT VETT
100–119 pont elérése esetén – MINŐSÜLT EGYÜTTES
120–129 pont elérése esetén – JÓL MINŐSÜLT EGYÜTTES
130–150 pont elérése esetén – KIVÁLÓAN MINŐSÜLT EGYÜTTES

Három egymást követő alkalommal megszerzett Kiválóan Minősült címért az együttesnek Szabó Iván szobrászművész által készített, Martin György arcképét ábrázoló, Martin plakettet adományozunk.

A minősítő fesztiválok helyszíneit, technikai feltételeit és a szakmai zsűri közreműködését a rendező szervek biztosítják. A minősülni kívánó együttesek részvételi költségei (utazás, szállás, étkezés, stb. igény szerint) a résztvevő együtteseket terhelik.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada minősítő fesztiváljain elért eredményeket a rendezvénysorozatot követően a Martin György Néptáncszövetség és a Vajdasági Magyar Folklórközpont honlapján közzé tesszük.

A fesztivállal kapcsolatosan bővebb tájékoztatásért a szervezőkhöz lehet fordulni a: zsiga@neobee.net e-mail címen, valamint a 062/505-104 telefonszámon.

Jelentkezési határidő: 2015. október 9.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..