home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Néptánc — a nemzetek közötti párbeszéd
Mihók Anikó
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
Néptánc — a nemzetek közötti párbeszéd

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében hatodik alkalommal tartották meg az Észak-bánáti Néptánctalálkozót, amelynek helyszíne ezúttal is Törökkanizsa főtere volt.

Az eseményen tizenöt vajdasági és magyarországi néptánccsoport vett részt. A találkozó a nemzetek közötti párbeszédet tűzte ki célul, így magyar, szerb, roma és ruszin táncokat is láthatott a közönség.

Az érdeklődőket színes program várta. A délelőtti órákban kézműves kirakodóvásár nyílt a téren, majd a törökkanizsai Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai léptek színpadra, és bemutatták tánc-, valamint énektudásukat. A legkisebbek után a Tigrice moderntánc-csoport következett, majd megkezdődött a Jó ebédhez szól a nóta elnevezésű zenés program, mely során népi zenekarok szórakoztatták a jelenlévőket. Bemutatkozott a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Pöngettyű citerazenekara, a magyarkanizsai Tisza Mente tamburazenekar, a zentagunarasi Petro Kuzmjak ME tamburazenekara és az adai Kócos tamburazenekar.

A néptánctalálkozó a fellépők felvonulásával nyitotta meg kapuit. Ezután Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

— A Tiszagyöngye ME tagjaként, törökkanizsai polgárként megtiszteltetésnek tartom, hogy évről évre házigazdái lehetünk e nemzetközi rendezvénynek. A különbözőség felbecsülhetetlen érték, melyet óvni, tisztelni, becsülni, továbbvinni kell. A huszonhárom éves Tiszagyöngye ME e törekvéseket büszkén vállalta fel, s teszi ezt a jövőben is. A néptánc és a népzene ápolása csodálatos dolog. Sajátos ötvözete a múltnak és a jelennek, melyben talán a legnagyobb erővel tükröződik közösségi értékeink megőrzésének sikeres törekvése — mondta Újhelyi Nándor.

A rendezvényt Dragan Babić, Törökkanizsa község elnöke nyitotta meg. Elsőként a házigazda Tiszagyöngye ME Tiszavirág néptánccsoportja lépett színpadra, majd a szintén helybéli Bánát ME és a tornyosi Romano Drom táncosai következtek. A programban bemutatkozási lehetőséget kapott a tiszaszigeti Kikerics néptánccsoport, a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić ME tánccsoportja, a horgosi Október 10. Általános Iskola Romano Ternipe tánccsopotja, a tordai Petőfi Sándor ME, a zentagunarasi Petro Kuzmjak ME, az oroszlámosi Gavrilo Pekarović ME, a horgosi Roma Egyesület táncosai, valamint a csókai Móra Ferenc MME Sóvirág néptáncegyüttese. Őket követték a mokrini művelődési egyesület táncosai, a nagykikindai Egység ME néptánccsoportja, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME táncosai és végezetül a házigazda Tiszagyöngye ME Tiszafa néptáncegyüttese.

A rendezvényen többek között jelen volt Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke és dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.

Az Észak-bánáti Néptánctalálkozó nem jöhetett volna létre Törökkanizsa község, a Törökkanizsai Helyi Közösség, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács nélkül, mely kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénnyé nyilvánította az eseményt.        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..