home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Népszínház, zsinagóga, Palics
(bajk)
2016.01.17.
LXXI. évf. 2. szám
Népszínház, zsinagóga, Palics

Évtizedek óta nem voltak olyan mértékű beruházások Szabadkán, mint 2015-ben — mondta évértékelőjében Maglai Jenő. Tavaly mintegy 5000 új munkahely nyílt a városban. Az idén folytatódnak a fejlesztések.

Vajdaságban Szabadka élen jár a külföldi beruházások és a munkahelyteremtés vonatkozásában, az infrastruktúrába pedig évtizedek óta nem fektettek be annyit, mint 2015-ben — összegezte a tavalyi évet szilveszter előtt egy nappal Maglai Jenő polgármester. A város első embere külön kiemelte az úgynevezett top 3 projektumot. Ezek azok a munkálatok, amelyektől a korábbi vezetőségek menekültek, tologatták őket, ezért évek óta álltak. Konkrétan a Népszínház építéséről, a zsinagóga felújításáról és a Palicsi-tó biológiai rendbetételéről, turisztikai fellendítéséről van szó.

Maglai elmondta, tavaly sikerült kimozdítani a kátyúból a Népszínház építését, a régi rész kívülről teljesen elkészült, az oszlopok ismét egykori fényükben tündökölnek, ami a belváros képét is szebbé teszi. A munkálatok folytatódnak az idén is. Lezárult a közbeszerzési eljárás, és már dolgoznak a hátsó, új részen is. Ha a pénzeszközök a megfelelő ütemben érkeznek, a betonkomplexumot is sikerül befejezni kívülről az idei év végéig. A város a költségvetésben erre 30 millió dinárt irányzott elő. Maglai különösen fontosnak tartotta, hogy több év szünet után a köztársaság ismét finanszírozza ezt a beruházást, ami szerződéses kötelezettsége is, így Belgrádból a jelen állás szerint 35 millió dinár érkezik erre a célra. A polgármester biztos benne, hogy a tartomány is ad pénzt a színházépítésre.

Miután az épület kívülről teljesen elkészül, megkezdődhetnek a belső munkálatok, valamint Szabadka belvárosának felújítása is folytatódhat a homlokzatok, az épületek, a zöld szökőkút rendbetételével.

A tervek szerint a jövő év végén már a régi fényében pompázhat az egyik legszebb történelmi-kulturális örökségünk, a zsinagóga is. Itt már csak az északi rész külső felújítása maradt, mely június végéig készül el, de már most megvan a pénz a belső felújításra is, hamarosan az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást is elindítják.

Két-három éven belül a Palicsi-tó vize lényegesen jobb minőségű lesz, a német kormány ugyanis a KfW fejlesztési bank által 6,5 millió euró vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá a városnak a tó biodiverzitására.
Ennek a pénznek köszönhetően nemcsak a Palicsi-, de a Ludasi-tó vizének minősége is javulni fog. Ezzel egyidejűleg a nemrégiben elfogadott mesterterv is hamarosan konkrét eredményeket hozhat. Mint ismeretes, a város képviselő-testülete a közelmúltban jóváhagyta a palicsi idegenforgalom fellendítését szabályozó tervet, mely a polgármester szerint racionálisabb és megvalósíthatóbb, mint az előző ilyen dokumentum. Hamarosan kiírják a nemzetközi versenypályázatot, és Maglai reményei szerint jelentkezni is fog az első stratégiai partner, aki majd kiépíti a tervezett szállodakomplexumot.

Fellendült a város gazdasága is. Megnyílt a Calzedonia és a Swarovski üzemcsarnoka, új részleget épített a Masterplast, a Palicsi úton hamarosan elkészül a kereskedelmi üzletközpont, új csarnokokat épít a Continental és az Amatek, valamint Újzsedniken megkezdte új gyára építését a Patent Co. vállalat is. Összesen 4600 szabadkai állhatott munkába 2015-ben, ez 20 százalékkal több, mint az előző évben. Szabadka ezzel az első helyen áll Vajdaságban mind a munkahelyteremtés, mind a külföldi beruházások tekintetében, értékelte a helyzetet Maglai.

Az önkormányzat növelte a város vagyonát, gondolva a jövőbeli generációkra. A város megvásárolta az 1-es számú kaszárnyát, a Korzón lévő Hadseregotthon épületét és az egykori Zorka területét is, ahol ipari park létesül majd. Összességében tehát több mint 6 millió euróval növekedett a város vagyona.

Az infrastruktúra teljes gőzzel bővül, a kollektorhálózat és a magisztrális vízvezeték kiépítésébe a város 2015-ben 600–800 millió dinárt ruházott be. A 7-es számú kollektor már felépült, a 2-es július végére lesz kész. Január végéig kiírják a nemzetközi tendert a 2-es számú vízgyár kiépítésére. Miután elkészül, két éven belül az egész város ivóvízellátása stabil lesz, mondta Maglai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..