home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Népszerű volt a Karácsonyi Kavalkád Zentán
Tóth Lívia
2019.12.23.
LXXIV. évf. 51. szám
Népszerű volt a Karácsonyi Kavalkád Zentán

Zentán sokszínű programmal és gazdag termékkínálattal várta a látogatókat december 19-e és 23-a között a karácsonyi vásár. A városháza előtti parkban nyolcadik alkalommal életre hívott Karácsonyi Kavalkád ismét jó szórakozást kínált az ünnepváró helyi és környékbeli polgároknak, de az utolsó délután eseményeit kissé elmosta a kitartó esőzés.

A zenepavilon körül felállított asztalokon szép és ízléses kézműves termékek között válogathattak a vásárlók, amelyek karácsonyi ajándéknak is kiválóan megfeleltek. Az előtérben vendéglátósok és cukrászok faházikói, sátrai csalogatták a nézelődőket. Habár a hőmérséklet néha inkább a tavaszt idézte, sőt, voltak olyan délutánok, amikor hóesés helyett eső fogadta a vendégeket, a forralt bornak és forralt sörnek mégis volt keletje. Nagy népszerűségnek örvendett a kürtős kalács, de a karácsonyi édességeknek is szép számban akadt vásárlója. Az ünnepi hangulatot a betlehem, az ünnepi fények és a megszámlálhatatlan sokaságú színes égőkből összeállított formák — fenyőfa, hóember, ajándékdoboz, szarvas stb. — tették teljessé.

Az eseménysorozat egyik kísérőrendezvénye idén is a Betlehemes találkozó volt, amelyen több mint tíz csoport mutatkozott be. A betlehemes és a hagyományápoló csoportok ötödik éve szórakoztatják a Karácsonyi Kavalkád közönségét. A helyi gyermekek mellett a fellépők ezúttal Zentagunarasról, Tornyosról, Csantavérről, Szenttamásról és más településekről érkeztek. A programot akusztikus koncertek és sétakocsikázás egészítette ki.

A karácsonyváró, adventi hetek kedves hagyománya a gyertyák meggyújtása a város adventi koszorúján. Az első három gyertyát alkalmi műsor keretében a városháza oszlopcsarnokában lobbantották lángra, majd a korábbi években a koszorú kikerült a főtérre, ahol valamennyi jelenlévő részese lehetett a negyedik gyertya ünnepélyes meggyújtásának. Sajnos ez a szertartás idén az esős időjárás miatt elmaradt. Az aranyvasárnapi gyertyát Makrinov Alexandró, a Thurzó Lajos Általános Iskola nyolcadikos tanulója, kiváló versmondó gyújtotta meg, aki a közönségnek Kosztolányi Dezső Karácsony című versével is kedveskedett. A Thurzó Lajos Általános Iskola betlehemes csoportjának énekkara ezúttal karácsonyi dalokat adott elő.

Az adventi várakozás időszakában az óvodások és az iskolások díszeket készítettek, amelyekkel Zenta karácsonyfáját ékesítették fel. Az ünnepi összeállításban bemutatkozott a Thurzó Lajos Általános Iskola 6. és 8.osztályos tanulóinak szavalóköre, a Stevan Sremac Általános Iskola 3. b. és c. osztályos diákjai, kiegészülve a Thurzó Lajos Művelődési—Oktatási Központ népzenei szakosztályának idősebb citeraegyüttesével, valamint a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének védencei.

December folyamán a VMSZ női fóruma arra kérte az ünnepvárókat, hogy lehetőségükhöz mérten járuljanak hozzá a gyerekek megajándékozásához. Burány Hajnalka elnök, az akció koordinátora, örömmel jelentette be, hogy 18 ajándékkal teli cipős dobozt és 55 csomagot osztanak ki.

— Két felhívással fordultunk a polgárokhoz. Az egyik az Adományból ajándék, amely során tartós élelmiszert, meleg ruhaneműt, tisztítószereket gyűjtöttünk. Ez az akció kifejezetten az időseket, illetve a sok gyerekes nagycsaládokat célozta meg. A másik pedig a már régóta működő és jó eredményeket mutató Egy cipős doboznyi szeretet című megmozdulásunk volt – hallottuk Burány Hajnalkától.

Az adventi rendezvények szervezője Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ volt.


Még több kép, a szerző, Herédi Krisztián és Nagy Róbert felvételei!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..