home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Népszámlálás Szerbiában
Tancsik Richárd
2022.06.30.
LXXVII. évf. 26. szám
Népszámlálás Szerbiában

Jelentkezni lehet az oktatói és az összeírói pozíciókra.

Szabadkán, a városháza médiaközpontjában sajtótájékoztató keretében jelentették be és ismertették a 2022. október 1-je és 31-e között Szerbiában tartandó népszámlálást.

A sajtótájékoztatón Marija Ušumović Davčik, Szabadka Város Népszámlálási Bizottságának elnöke, Sanda Usorac elnökhelyettes, Veljko Vojnić, Csonka Brigitta és Svetislav Milanković tagok vettek részt. 

Marija Ušumović Davčik ismertette a népszámlálás folyamatát, mely 2022. október 1-je és 31-e között valósul meg. Szabadkán és a környező településeken Szabadka Város Népszámlálási Bizottsága lesz a lebonyolítója, az előkészületeket már meg is kezdte. Davčik beszélt a Köztársasági Statisztikai Intézet nyilvános felhívásáról, mely az oktatói pozíció betöltésére vonatkozik. Erre minden érdekelt személy jelentkezhet. A pályázati felhívás 2022. július 3-án 20 óráig van nyitva az érdeklődőknek, és a 2022. évi nép-, háztartás- és lakásszámlálás lebonyolítási időszakára vonatkozik. Az érdeklődők kizárólag a Köztársasági Statisztikai Intézet www.stat.gov.rs és popis2022.stat.gov.rs honlapján az elektronikus űrlap kitöltésével jelentkezhetnek. Szabadka Város 42 oktatót tud alkalmazni.

Július 22-én kiírják a népszámláló összeírókra vonatkozó pályázatot is, mely augusztus 5-éig lesz nyitva, és szintén a Köztársasági Statisztikai Intézet www.stat.gov.rs és popis2022.stat.gov.rs honlapján lehet rá jelentkezni. Szabadka Város 282 összeírót tud alkalmazni, a 2022. október 1-je és 31-e közötti időszakban megvalósuló népszámlálás során.

Ismertette a népszámlálás célját, illetve a lakosságra vonatkozó fontos kérdéseket, melyekre a népszámlálás során válaszolni kell, ezek a nemre, az állampolgárságra, a családi állapotra, a gyermekek számára, a gazdasági aktivitásra, az iskolázottságra, a nemzeti identitásra, az anyanyelvre és a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések, illetve jelezni kell, ha valaki bármilyen fogyatékossággal él, és elmondani, milyen hatással van a mindennapi életvitelükre, származik-e ebből hátrányuk.

Sanda Usorac rámutatott, az idén nem papíralapú a népszámlálás, hanem a számlálóbiztosok hordozható számítógépek segítségével (laptop) végzik az összeírást, így az adatok védelme a legmagasabb szinten lesz, illetve újságírói kérdésre elmondta, hogy az első nem hivatalos adatokat 2022. november 30-án teszik közzé.

Svetislav Milanković Szabadka multietnikai összetettségére hivatkozva, külön kiemelte és bátorította a nemzeti kisebbségeket, hogy jelentkezzenek az oktatói és az összeírói pozíciókra.

Fényképezte: Tancsik Richárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..