home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Népi élet a Vigadó teraszán
Bíró Tímea
2020.10.09.
LXXV. évf. 41. szám
Népi élet a Vigadó teraszán

A népzene hiányára nem panaszkodhattak a hétvégén a palicsiak vagy azok, akik ellátogattak a Vigadóhoz, egyszerre folyt ugyanis két népzenei rendezvény, a Palicsi Magyar Sokadalom és a Folk Music Fest. A hagyományőrzés és a népi kultúra rengeteg embert csalogatott a tópartra.

A Talentum egyesület a járványhelyzetre való tekintettel szerényebb keretek között rendezte meg a VII. Palicsi Magyar Sokadalmat. A helyszín ezúttal nem a palicsi nyári színpad volt, hanem a Vigadó egyik terasza, illetve a többnapos rendezvény az idén egynaposra szűkült, de ez a hangulaton nem érződött.


A gyerekek nagyon élvezték a kézműves-foglalkozásokat

Kirakodóvásár jelezte, hogy valami készülőben van a tó partján, és a gyönyörű kézművesportékák mellett a gyerekek kipróbálhatták a nemezelést, a gyöngyfűzést, a gölöncséreskedést és a szövést. A számukra legérdekesebb program 16 órakor kezdődött, amikor a sátoraljaújhelyi garagulyások gólyalábas előadását élvezhették. A rendkívül szórakoztató és látványos műsor kicsit és nagyot egyaránt megmosolyogtatott.

Brezovszki Roland szervező, a Talentum egyesület egyik vezetője elmondta, a VII. Palicsi Magyar Sokadalom újdonságokat is hozott.

— Tervezhetetlen ez az év, de én nagyon boldog vagyok, hogy három hónap megszakítás után, a nyár közepén sikerült megrendezni a Talentum Tábort, mely után ismét kényszerszünetet kellett tartanunk, de most újra megvalósulhatott egy rendezvényünk, amiért hálásak vagyunk, hiszen egy olyan eseményről beszélünk, amely a közösséget építi. Úgy érzem, az idén is sikerült a szülőkkel együtt megteremteni azt a családias hangulatot, amely ezt a rendezvényt jellemezni szokta. Rendhagyó módon a nyári színpad 400 résztvevője helyett most 40 fellépővel, illetve 1000 néző helyett 100-zal tartottuk meg a szólótáncgálát, melybe a tavalyi szólótáncversenyből válogattunk ki táncosokat és produkciókat. A Talentum műhelyein kívül csatlakoztak hozzánk az óbecseiek is. Egy újdonsággal is készültünk, népviselet-bemutatóval kedveskedünk a közönségnek. Úgy gondolom, erre igazán büszkék lehetünk, a magyar államnak köszönhetően ugyanis a Csoóri Sándor Program által kellő eszközök érkeztek ahhoz, hogy fel tudjuk újítani a ruhatárunkat — tudtuk meg a szervezőtől, aki ezután azt is elmondta, a rendezvény Szabadka Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Csoóri Sándor Alap, valamint a tartományi titkárság támogatásának köszönhetően jöhetett létre. A szervezők úgy állították össze a műsort, hogy amíg az egyik teraszon program folyt, addig a másikon szünetelt a rendezvény. A VII. Folk Music Fest a rendkívül tehetséges Bodros tamburazenekar fellépésével indította el az idei programját.


A garagulyások nem kímélték a rekeszizmokat

Juhász Gábor szervező, a Juhász Zenekar vezetője kiemelte, mindig fontosnak tartották, hogy fellépési lehetőséget nyújtsanak a fiatal tehetségeknek.

— A fesztivált minden évben május utolsó hétvégéjén rendezzük meg, de a járványhelyzet miatt ez mostanra tolódott. A vírus az egész évre rányomta a bélyegét, a Juhász Zenekarnak rengeteg fellépése elmaradt, annak viszont nagyon örülünk, hogy be tudjuk pótolni a fesztivált. Kettő helyett az idén csak egynaposra sikeredett, de ennél sokkal fontosabb az, hogy nem maradt el, mert az egy nagy törés lenne egy ilyen rendezvény életében. Igyekeztünk sokszínűen összeállítani a programot. A fiatalok bemutatkozására nagyszerű alkalom a Folk Music Fest és Palics, hiszen sokan megfordulnak itt. Annak idején, amikor a Fokos zenekar kezdő volt, tagjai itt is felléptek. Arra is figyelünk, hogy a tamburának is helyet adjunk, hiszen egy, a régiónkra jellemző hangszerről van szó, mely a reneszánszát éli. A fiatalokat Bakos Árpád és Miroslav Jovančić duója követte, melynek mindenképp helye van ezen a fesztiválon. Mivel nem kaptunk engedélyt arra, hogy a városháza dísztermében tartsuk meg a Juhász Zenekar húszéves jubileumi koncertjét, ezt a Folk Music Festen tettük meg. Egy tizenkét állomásos sorozatról van szó, melyből néhány koncertet már megtartottunk a Kárpát-medencében — mondta el Juhász Gábor.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Szabadka Önkormányzata, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően valósult meg.


A hajdújárásiak fellépése


Németh Antal és Árgyelán Kitti két produkciót is bemutatott a szólótáncgálán


Rábaközi népviselet


A Bodros tamburazenekar

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..