Népdalok kishegyesi szárnyakon

Népdalok kishegyesi szárnyakon

Vajdasági, magyarországi, erdélyi és felvidéki dalok is szerepelnek a Szajkó repertoárjában.

Az énekegyüttes 2013-ban alakult meg Borsodi Patyerek Orsolya vezetésével, aki kiválogatott néhány szép hangú általános iskolás lányt az akkori tánccsoportból, és töretlen sikerrel immár a második hanglemezüket jelentették meg nemrég. Mivel a helyi egyesületnek nem volt énekcsoportja, ez a kezdeményezés egy űrt töltött be a kishegyesi népművészet életében.


Tóth Réka, Csabai Zsuzsanna, Csőke Andrea, Dudás Nikolett, Borsodi Patyerek Orsolya, Patyerek Réka, Vajda Emese (a Zoomanoid Multimedia felvétele)


— Az akkori tagok Kerekes Zsuzsanna, Povázsánszki Csilla, Moldvai Anna és Patyerek Réka voltak. A megalakulás után minden évben felkészítettem a lányokat a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőre, melyen minden évben első helyezést értek el. Majd ezt követte a Középiskolások Művészeti Vetélkedője, ahol szintén mind a négy éven át első helyezéssel tértek haza. Miután kinőtték a KMV-t, elkezdtünk a Durindóra járni, valamint helyi fellépésekre és vendégszereplésekre is. A csoport időközben egy kicsit átalakult, voltak, akik elmentek, és persze új tagok is csatlakoztak hozzánk. Meg kell említenem, hogy 2014-ben a csoport a Budapesten megtartott Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében Vass Lajos Nagydíjat érdemelt ki.

Az első CD az énekcsoport 10. évfordulója alkalmából készült 2013-ban, és a Kislány, jól gondold meg címet kapta. A zenei kíséretről a Csalóka zenekar és barátai gondoskodtak. Az énekcsoport mellett Povázsánszki Csilla és Csőke Andrea énekkettőse is meghallgatható a lemezen.

— Nemrég adódott az a lehetőség, hogy a Csoóri Sándor Alap támogatja a vajdasági népzenei szakosztályokat. Kiírtak egy olyan pályázatot, amely magában foglalja a demófelvétel készítésének lehetőségét is. A pályázaton sikerrel jártunk, így az anyagiak elő voltak teremtve, és el tudtuk készíteni a második lemezt is az együttes tizenötödik évfordulójára. A CD-re vajdasági, felvidéki, erdélyi és kis-magyarországi dalok kerültek, és De jó volna így élni címmel jelent meg. A felvételek a topolyai Zoomanoid Multimedia Stúdióban készültek, a hangmérnök Sörfőző Kornél volt. Ezúttal a Fokos zenekarral dolgoztunk együtt, vagyis név szerint Cseszák Zsomborral, Szabó Andrással, Szerda Balázzsal és Jovánovity Péterrel. A lemezen hallható Szajkó énekegyüttes tagjai: Csőke Andrea, Patyerek Réka, Csabai Zsuzsanna, Dudás Nikolett, Tót Réka, Vajda Emese, Borsodi Patyerek Orsolya.

Kishegyesen nincs gond az utánpótlással, sok fiatal ápolja a népi hagyományokat, és biztos vagyok benne, hogy ez nagyrészt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek köszönhető. A lemez az egyesület Facebook-oldalán rendelhető meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Népdalok kishegyesi szárnyakon
Múzsaidéző
  • Csermák Zoltán
  • 2020.08.05.
  • LXXV. évfolyam 32. szám
Facebook

Támogatóink