home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nemzetpolitikai Sajtószemle
2021.08.17.
LXXVI. évf. 32. szám
Nemzetpolitikai Sajtószemle

Tekintse meg a nemzetpolitikai sajtószemlét:

Németh Zsolt Sepsiszentgyörgyön: „Románia dönthet, melyik ligában játszik”

2021. augusztus 16. – Krónika

Kelet-Közép Európában egységes gazdasági tér létrehozásán dolgoznak, Romániának pedig el kell döntenie, hogy részt kíván-e venni ebben a folyamatban – közölte hétfőn Sepsiszentgyörgyön Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke bocsánatkérést vár Ludovic Orban liberális pártelnöktől. Székelyföld kulcsfontosságú az erdélyi magyar jövő szempontjából – szögezte le hétfőn Sepsiszentgyörgyön Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke „másfél év kényszerű távollét” után látogatott Sepsiszentgyörgyre, a Kopacz Mária grafikus és festőművész rézkarcaiból rendezett kiállítás megnyitójára. A sajtó képviselőivel szervezett találkozón. Rámutatott, jövő tavasszal Magyarországon nem pusztán országgyűlési, hanem „nemzetgyűlési választások” lesznek, a magyar nemzetpolitika jövője szempontjából jelentősége vannak annak, hogy a külhoni magyarok beleszólhatnak. Ennek feltétele a magyar állampolgárság megszerzése, még nem késő elindítani a folyamatot, hogy jövő tavasszal élni tudjanak a választás lehetőségével.

 

Erdélyi katolikus beruházásokra nyújt több mint 22 millió eurós támogatást a magyar kormány

2021. augusztus 17. – Krónika

Összesen 7,8 milliárd forintot (több mint 22 millió euró) ad erdélyi katolikus beruházásokra a magyar kormány idén és a következő két évben – szerepel a Magyar Közlönyben megjelent, a Hvg.hu portál által ismertetett kormányhatározatban. A hétfő este közzétett közlönyben szereplő határozat egyes határon túli egyházi beruházásokhoz szükséges támogatásokról rendelkezik. A magyar kormány a Kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Plébánia, a Gyergyószentmiklósi Szent István Római Katolikus Plébánia, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség beruházásaira nyújt támogatást.

 

 

A Magyar Kultúra Napjai Nagyváradon Hot Jazz Banddel és Lajkó Félixszel, a hagyományos kenyérszentelés sem marad el

2021. augusztus 16. – Krónika

Idén is lesz augusztus 20-án kenyérszentelés a nagyváradi Szent László téren – tájékoztattak az esemény szervezői, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és a Szent László Egyesület. „Immár több éves hagyomány, hogy Szent István napján Nagyvárad magyarsága jelképeit szabadon használva emlékezhet meg a magyar államalapításról, egyúttal az új kenyér megszentelését is a megyeszékhely főterén, a városalapítóról nevezett Szent László téren, közösségben élheti meg.Bár a koronavírus-járvány mindannyiunk életére rányomta bélyegét, és ez ünnepeink megtartását is befolyásolta, idén ismét a megszokott helyszínen adhatunk hálát mindennapi kenyerünkért, és hajthatunk fejet őseink államalapító és megtartó bölcsessége előtt” – írták közleményükben.

 

Harag György-emlékkiállítással és gálaműsorral nyitja új évadát a Szatmárnémeti Északi Színház

2021. augusztus 16. – MTI, Krónika

A társulat bízik abban, hogy a 2021-2022-es évad jobb körülmények között zajlik majd, mint az előző, amikor a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál jóval kevesebbszer találkozhattak a színészek a közönséggel, és elmaradt a hagyományos évadzáró gálaműsor is. Az új évad első produkciója egy zenés műsor lesz, amelyben a társulat szinte minden tagja színpadra lép. Az évadnyitó gálát megelőzően nyílik meg a színház előterében a Magyar Művészeti Akadémia Harag György-emlékkiállítása, amely az erdélyi rendező születésének 95., halálának 35. évfordulójára készült. Az évadnyitó gála és az emlékkiállítás megnyitója augusztus 20-án lesz.

 

Tanügyminiszter: a Blanquer-eljárás szerint kezdődhet a tanév

2021. augusztus 16. – transindex.ro, maszol.ro

Sorin Câmpeanu oktatásügyi miniszter szerint szeptember 3-án tudjuk meg egészen pontosan, milyen szabályok lesznek érvényesek az iskolákban a következő tanévben. Ekkor jelenik meg ugyanis a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete, melyben részletezik, mi a teendő a járványügyi intézkedések terén. A tárcavezető leszögezte: szeptember 13-án indul a tanév. Câmpeanu ugyanakkor azt is elmondta, hogy "nagyon sok veszteséggel" jár az online oktatás, ezért lehetőleg ezt kerülni fogják. "Nemkívánatos az online, és nemkívánatos a hibrid rendszer sem" - szögezte le. A miniszter szerint elképzelhető, hogy a Franciaországban alkalmazott rendszert vezetik be nálunk is. A francia tanügyminiszterről elnevezett ún. Blanquer-eljárás azt jelenti, hogy jelenléti rendszerben folyik az oktatás egy iskolában mindaddig, amíg fel nem fedeznek egy fertőzöttet. Ha pedig koronavírusos esetet azonosítanak, attól kezdve csak azok járnak be az iskolába, akik be vannak oltva, a többiek otthonról, online követik az órákat. "Tulajdonképpen ezzel az eljárással is a hibrid módszernél kötünk ki, de szükség van valamiféle megoldásra" - vélekedett a miniszter.

 

Világháborús emlékművet avattak Szilágypanitban

2021. augusztus 16. – maszol.ro

Az elmúlt év nehézségei, korlátozásai miatt egy évet kellett várniuk a szilágypanitiaknak, hogy méltó módon emlékezhessenek a helybéli világháborús áldozatokra, és emlékművet állítsanak tiszteletükre.Vasárnap délelőtt a szilágypaniti református templomkertben az első és a második világháborúban elesettek emlékére emlékművet lepleztek le. Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, Szilágyi Zoltán helyi lelkész kiemelte, az erőre, a hitre és a reménységre nagy szükség van, és e három hozzájárul, hogy bátran lehessen a holnapra 

tekinteni. Seres Dénes parlamenti képviselő hangsúlyozta, az áldozatok nevei már kőbe vannak vésve, hogy mindvégig emlékezetes legyen áldozathozataluk, az utókor feladata pedig megőrizni az értékeket, megélni a hagyományokat, és a felállított emlékmű által a hősök mindig a helybéliekkel lesznek. Dobrai Ferenc, a község polgármestere ünnepi beszédében továbbra is a jó együttműködésről és támogatásáról biztosította a szilágypanitiakat.

 

Ahány nyelv, annyi ember – a legkeletibb Szent István-templom búcsúján jártunk

2021. augusztus 16. – maszol.ro

Ritka alkalom, hogy egy moldvai csángó településen néhány napon belül két magyar nyelvű szentmisét is tartsanak. A Bákó megyei Pusztinán előbb szombaton a kacsikai búcsúra induló zarándokokat köszöntötték anyanyelvű szertartással, hétfőn pedig a falu templomának védőszentjét, Szent Istvánt ünnepelték. A kivételes események széleskörű összefogásnak, jó szervezésnek és némi diplomáciai érzéknek köszönhetően valósulhattak meg. Pusztina a legkeletebbre fekvő olyan település, ahol Szent István magyar király a templom védőszentje. A történelem viharai mára minden más moldvai templomból kiűzték a magyar kötődésű szenteket, egyedül a pusztinai hívek ragaszkodtak körmükszakadtáig hozzá, hogy az államalapító oltalma alatt maradjanak.

 

Így készül Kézdivásárhely megszerezni 2023-ban a Románia Ifjúsági Fővárosa címet

2021. augusztus 16. – maszol.ro

Évente egy romániai város nyeri el a címet, ezzel együtt pedig lehetőséget nyer, hogy a helyi ifjúsági mozgalmakat megerősítse, láthatóbbá tegye országos szinten. A helyi ifjak fontosnak tarják, hogy Kézdivásárhelyt felhelyezzék a romániai fiatalok mentális térképére, az idelátogatók ismerjék meg a várost, és nem utolsó sorban térjenek haza jó élményekkel a településről.A céhes város alpolgármestere, Szilveszter Szabolcs elmondta, mindamelett, hogy a pályázat megírásával és az ötletgazdával együtt dolgozva benyújtották a pályázatot, az esetleges cím elnyerése kötelezettségekkel és kihívásokkal jár majd. „Egyfajta ifjúsági célkeresztté válunk, ez pedig jelentős önkormányzati finanszírozást von maga után. Támogatásáról biztosított minket Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna városi tanácsa is, hiszen nem csak Kézdivásárhelyről van szó, hanem egész Felsőháromszékről.

 

Rendhagyó programot indított a Maros Megyei Múzeum

2021. augusztus 16. – szekelyhon.ro

Alternatívát kínál azoknak a Maros Megyei Múzeum, akik nem érnek rá, hogy a látogatási idő alatt megtekintsék az ideiglenes kiállításokat vagy az állandó tárlatokat, gyűjteményeket – így csütörtökönként, 19 óra után tárlatvezetés, kiállítás-bemutató és más események várják az érdeklődőket. Ahogy Ötvös Koppány múzeumigazgató a Székelyhonnak elmondta, az augusztusban indult kísérleti projektnek három helyszíne van: a Kultúrpalotában a művészeti, a várban a történelmi részleg, valamint a Toldalagi palotában a Néprajzi és Népművészeti múzeum kapcsolódik be. Egyelőre az év végéig szervezik meg heti rendszerességgel a csütörtök 

esti múzeumlátogatást, amennyiben sikerrel jár, folytatják a továbbiakban is. Mint az igazgató részletezte, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat népszerűségéből kiindulva vágtak bele ebbe az új projektbe.

 

Elindulhatnak    a    betervezett    nulladik    osztályok,    de    szinte    sehol    sincs túljelentkezés

2021. augusztus 16. – szekelyhon.ro

Lezárult az előkészítő osztályokba való iratkozás folyamata, és a közölt listákból egyértelműen látszik, hogy idén sokkal kevesebb hatéves van Maros megyében, szinte sehol nincs túljelentkezés. Vannak iskolák, ahol épphogy a minimális létszámmal indulhatnak el az osztályok, de a betervezett csoportokat mindenhol el tudják indítani. Maros megyében száz, a megyeközpontban összesen 23 magyar tagozatos előkészítő osztályt indítanak – ebben benne vannak a párhuzamos osztályok is. A Liviu Rebreanu Általános Iskola az egyetlen tanintézet Marosvásárhelyen, ahol három magyar osztály indulhat idén is párhuzamosan – összesen 57 kisdiák szerepel a listán.

 

Kiállításokkal továbbgondolt István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

2021. augusztus 16. – szekelyhon.ro

Augusztus 19-én kezdetét veszi az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció első mozzanata, a nyilvános főpróbával elindul a programsorozat, amely augusztus 24-én ér véget. A székelyföldi produkció szervezőcsapata, valamint a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy két kiállítással teszi teljesebbé az élményt, amelyek a produkció helyszínén, a Sepsi Aréna teraszán, valamint belterében tekinthetők meg. A Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy erre az alkalomra az István, a király színpadi bemutatóiból készít kiállítást, amely az ősbemutatótól napjainkig kalauzolja a nézőket. A tárlat a Királydombtól Sepsiszentgyörgyig követi nyomon az István, a király rockopera útját. A kiállítás grafikai szerkesztője Szebeni-Szabó Róbert, kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész. Partnerintézmények a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Carola Egyesület, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Állami Operaház, Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház.

 

Kerékpárral is indulnak Erdélyből a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2021. augusztus 16. – szekelyhon.ro

Szeptember 5-12. között szervezik meg Budapesten a római katolikus egyház egyik legnagyobb ünnepségorozatát. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárónapján Ferenc pápa fog szentmisét bemutatni a Hősök terén, a Gyulafehérvári Főegyházmegyéből pedig kerékpáron is el lehet majd jutni az eseményre. Főcze Imre Bonaventura ferences rendi szerzetes évek óta főszervezője a Ferences Biciklitúrának, a FerBit-nek. Idén szintet lépett az esemény, hiszen augusztus elején hagyományteremtő szándékkal a csíksomlyói hegynyeregbe hívták a kerékpárosokat, lovasokat és motorkerékpárosokat az ünnepi szentmisére. Bonevantura 

testvér érdeklődésünkre elmondta: a túra nem ért véget a hegynyeregben, hiszen már majdnem tucatnyi lelkes fiatal jelezte, hogy Budapestre is elpedáloznának hasonló körülmények között.

„Már tizennégy éve a biciklitúránk forrása maga Jézus Krisztus. Idén pedig lehetőség nyílik arra, hogy pápai áldással tudjuk megkoronázni ezt a közösségi élményt, ami hatalmas öröm számomra” – mutatott rá a túra fő indokára. Mint elmondta, a tervek szerint az egyházmegye főpásztorának, Kovács Gergely érsek atyának az áldásával Gyulafehérvárról fognak elindulni szeptember 7-én a Déva-Szeged-Budapest útvonalon.

 

Erdélyi katolikus beruházásokra nyújt több mint 22 millió eurós támogatást a magyar kormány

2021. augusztus 17. – Krónika

Összesen 7,8 milliárd forintot (több mint 22 millió euró) ad erdélyi katolikus beruházásokra a magyar kormány idén és a következő két évben – szerepel a Magyar Közlönyben megjelent, a Hvg.hu portál által ismertetett kormányhatározatban. A hétfő este közzétett közlönyben szereplő határozat egyes határon túli egyházi beruházásokhoz szükséges támogatásokról rendelkezik. A magyar kormány a Kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Plébánia, a Gyergyószentmiklósi Szent István Római Katolikus Plébánia, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség beruházásaira nyújt támogatást. A konkrét beruházások nem szerepelnek a határozatban.

 

 

Új helyszíneken a megszokott fesztiválok a Bodrogközben

2021. augusztus 16. – ma7.sk

A XVIII. Tokaji Fesztivál és a XXIV. Bodrogközi Népművészeti Fesztivál a közeljövőben megváltozott helyszíneken várja látogatóit. A napokban zajlott Királyhelmecen a Csemadok területi választmányi ülése, melynek fő témája az idei nyár még hátralévő két nagy régió-beli kulturális rendezvénye volt. Zvolenský Gabriellától, a Csemadok járási választmányának tagjától és a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatónőjétől megtudhattuk, ez utóbbi által szervezett XVIII. Tokaji Fesztivál az idén első ízben már nem a Rákóczi kastély megszokott, belső udvarán lesz Borsiban. A nagy múltú Bodrogközi Népművészeti Fesztivál egyike a CSEMADOK országos rendezvény- listáján jegyzetteknek. Éveken át a kisgéresi pincesor akácfáinak ölelésében lévő színpadon léptek fel a Bodrogköz falvaiban, településeiben működő néptánccsoportok, dalkörök, éneklőcsoportok, népzenészek. Kopasz József, a Csemadok területi választmányának elnöke és egyben Nagytárkány polgármestere elmondta, a fellépő bodrogközi csoportok jelentkezése folyamatban van.

 

 

Olimpiai    álmokat    sző    Bukor   Ádám,    négyszeres    világcsúcstartó    felvidéki uszonyosúszó

2021. augusztus 16. – bumm.sk

Hatszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok és négyszeres világcsúcstartó – Bukor Ádám az uszonyosúszás kiemelkedő tehetsége. A sportoló célja, hogy hagyományos úszásban magyar színekben ott legyen a párizsi olimpián. „Édesapám érezte, hogy a víz közel áll hozzám. Fenn maradtam a víz felszínén, nem pánikoltam. Innen jött az ötlet, hogy próbálkozzunk meg az úszással” – elevenítette fel a kezdeteket Ádám. Vágsellyén akkoriban csak uszonyosúszó- edzéseket tartottak, így került Ádám a sportágba – amiben aztán rendkívül tehetségesnek bizonyult. Ahogy teltek-múltak az évek, a kisfiúból tinédzser lett, aki sorra nyerte az eleinte regionális, majd országos, még később nemzetközi versenyeket. Mindössze 13 éves volt, amikor

– messze a legfiatalabbként – junior világbajnokságon szerepelt. Olyan gyorsan fejlődött, hogy két évvel később már édesapjával úgy készült a világbajnokságra, hogy a cél három távon (1500, 800 és 400 méteren) is az aranyérem volt.

 

A komáromi kórház igazgatója bízik a józan észben

2021. augusztus 16. – felvidek.ma

Május végén jelentette be az egészségügyi minisztérium azt a kórházi reformtervezetet, amely a napokban, augusztus 10-én került tárcaközi egyeztetésre. Az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský szerint az elmúlt 15 év egészségügyet érintő legnagyobb reformjáról van szó, aminek célja a kórházakban nyújtott egészségügyi ellátás minőségének és biztonságának javítása. A hírek szerint ezt a kórházi hálózat optimalizálásával kezdenék, aminek következtében például a komáromi kórházat lefokoznák. A reform előfeltétele a kórházi hálózat optimalizálása, amelyet a valós ágyszükséglet alapján határoznak meg – érvel a minisztérium. Ennek érdekében a kórházakat öt kategóriába sorolják. „A reform első alapvető eredménye a beteg jogosultságának meghatározása lesz – milyen egészségügyi ellátást kell kapnia, a lakóhelyétől milyen távolságban, a diagnózistól számított mennyi időn belül, milyen feltételek mellett és milyen minőségben” – tájékoztatott a tárca.

 

Kassától Budapestig két keréken

2021. augusztus 16. – felvidek.ma

Az Otthonról haza program keretében a Kárpát-medence különböző régióiból kerékpárosok indultak, hogy augusztus 20-án 16 és 17 óra között találkozzanak a budapesti Olimpiai parki játszótéren. Tőlünk Pozsonyból, de Ausztriából, Csehországból, Ukrajnából, Romániából és Szlovéniából is indulnak kerékpárosok. A Felvidékről először Dunaszerdahelyről indult egy háromtagú csoport két éve. Kassáról ma reggel 9 órakor indult egy lelkes csapat, mely 17 főt számlál. Szepsiből, Miglécről is csatlakoztak, de pestiek is indultak Kassáról. A Thália Színház előtt a Csemadok és a színház nevében köszöntötték a túrázókat. Köteles László régi túrázóként vezette a csoportot a határig és ismertette az útvonalat, a buktatókkal együtt. Négy nap alatt 426 kilométert tesznek meg. Délben egy komoly kaptató után Hollóházán ebédeltek, szállásuk első este Sárospatakon lesz, majd Karádon, Egerben és Jászapátiban fognak aludni.

 

A helyi közösségi választások eredményei

2021. augusztus 16. – Pannon RTV

Öt községben vagy városban tartottak helyi közösségi választásokat Vajdaságban a hétvégén. Kishegyes, Zenta, Ada és Topolya községek, valamint Nagykikinda város több településén is döntöttek a helyi közösségi tanácstagokról. A helyi közösségi választáson egyének, valamint polgári csoportok jelöltjei indulhattak az érvényes jogszabályok szerint. A helyi közösségek tanácstagjait választották meg vasárnap Kishegyes községben. Bácsfeketehegyen, Szikicsen és Kishegyesen 45 tanácstagról döntöttek.

 

Topolya: Búvárok tisztították a tófenéket

2021. augusztus 16. – Vajdaság Ma

A tiszta vizéről messze földön ismert Topolyai-tó fenekét azért időnként elcsúfítja a felelőtlen vagy rosszindulatú személyek által bedobált szemét és hulladék. Az utóbbi években rendszeresen megtisztítják a tófenék egy részét arra kiképzett búvárok. A hétvégi akció során is több száz kilónyi hulladékot távolítottak el a tó vizéből. Fémhulladék, deszkák, lyukas fém- és műanyagvödrök, régi autógumik, eldobott ablakszárnyak, üveg- és műanyagpalackok, vízvezetékek szereléséből eredő és egyéb hulladék csak egy részét képezi annak a sok szemétnek, amelyet augusztus 14 -én gyűjtöttek össze a gát közelében a Topolyai-tó fenekéről kiemelve.

 

Torlódás a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

2021. augusztus 16. – Vajdaság Ma

A szabadságukról Nyugat-Európából hazatérő és a nyaralásból visszainduló vendégmunkások miatt torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyen vasárnap délelőtt, a hétvégén a röszkei közúti átkelő csak belépésre használható - közölte a rendőrség honlapján. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen a személygépkocsival Szerbiába utazóknak két-, a Magyarországra érkezőknek háromórás a sor. Az autópálya-határátkelőhely belépőoldalán az autóbusszal érkezőknek három-, a kilépőn egyórás a várakozás.

 

 

KMKSZ alapszervezeti gyűlések a Mezőkaszonyi kistérségben

2021. augusztus 16. – karpat.in.ua

A Mezőkaszonyi Kistérségben folytatódnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapszervezeteinek soron következő közgyűlései. Rafajnaújfaluban és Zápszonyban lezajlottak. Az összejöveteleken az alapszervezetek elnökei beszámoltak az elvégzett munkáról, a KMKSZ programjairól, valamint napirendre kerülnek a megoldásra váró feladatok.

 

I. Pedagógiai Szaktábor Beregszászban

2021. augusztus 16. – karpat.in.ua

„Értem és szemléltetem – hogyan mutassam be minél közérthetőbben azt, amit tudok?” Segédanyagok használata pedagógia szaktábor főiskolai oktatásban résztvevő pedagógusjelöltek számára tematikájú tábor vette kezdetét ünnepélyes keretek között 2021. augusztus 16-án. Az ötnapos bentlakásos szaktáborra „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésben kerül sor.

 

Nagyszőlősön is bemutatták a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvet

2021. augusztus 16. – karpat.in.ua

Budapest és Munkács után Nagyszőlősön is bemutatták a Kárpátalja magyar szemmel című kötetet. A kiadvány, amely a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács vezetésével, a magyar állam támogatásával jelenhetett meg, átfogó képet nyújt régiónkról, annak történelméről, természeti adottságairól, nevezetességeiről. A 450 oldalas útikönyv ősztől ukrán nyelven is elérhető lesz, hiszen a magyarországi turisták mellett az ukrán látogatók érdeklődésére is számítanak.

 

Határok nélkül

2021. augusztus 16. – Kossuth Rádió

Helyi közösségi választásokat tartottak a hétvégén a Vajdaságban. A „helyi közösség”, mint közigazgatási egység a Kárpát-medencében csak Szerbiában létezik. Anyagi támogatásra, csak a járási önkormányzattól vagy a lakosságtól számíthat. Hogy mekkora jelentősége van a tegnapi megmérettetésnek, - ez is kiderül tudósításunkból, meg az is, hogyan szerepeltek a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjei.

"Az országhatárok felett van egy szellemi és erkölcsi közösség, amely a világon szétszórva élő magyarokat egybekapcsolja és egy lelki impériumba egyesíti." Tamási Áron a "Magyar sorskérdések" írásában fogalmazta meg a gondolatot, amelyet Szépvizen Potápi Árpád János államtitkár idézett a Székely Határőr Emlékközpont avató ünnepségén. A székely határőrség fogalma identitásunk eleme, ezeréves történelmünk része. Hogy ezt hogyan lehet bemutatni, megértetni, történelmileg helyesen értelmezni? - erről szól ez az Erdélyben is egyedülálló kiállítás.

Székelyföldről is lehet piacvezetői szintet elérni – mondta el a pénteki udvarhelyszéki látogatását követő sajtótájékoztatón Tánczos Barna. Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási minisztere csúcstechnológiát alkalmazó csomagolástechnnikai cégeket látogatott meg. Antal Lóránt szenátorral és Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ- elnökkel együtt beruházási lehetőségekről tájékozódtak, valamint az udvarhelyszéki települések polgármestereivel egyeztetett a szigorított hulladékkezelésről. Találkoztak az erdészekkel, terítékre került a kiegészített sürgősségi kormányrendelet alkalmazása a barnamedvék esetében.

Gyógyturisztikai kutatások és fejlesztések voltak a szlovák-magyar határon átnyúló kecsői Domica és az aggteleki Baradla barlangrendszerben, ahol a tervek szerint felső légúti és asztmatikus megbetegedéseket gyógyítanak majd. A 2017-ben kezdődött és most lezárult Interreg projekt összköltsége 1,6 millió euró, vagyis mintegy 560 millió forint volt.

Szentmihályon, Szent István napja előtt összegyűlnek a fiatalok és az ünnepre díszeket készítene. Idén gyöngyből és papírból. Ez jó alkalom arra is, hogy beszélgessenek a magyar történelemről, István királyról és koráról. Így készülnek a szentmihályiak augusztus 20-ra.

A múlt héten a Bartók Béla líceumhoz tartozó óvoda termeiben, illetve udvarán tartotta néptánctáborát a Bokréta néptáncegyüttes három korcsoportja. A komoly munkát jelentő, de számos emlékezetes mozzanatot is tartalmazó táborba is ellátogattunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..