home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nemzetközi terrorellenes front
Talpai Lóránt
2016.05.09.
LXXI. évf. 18. szám
Nemzetközi terrorellenes front

Vlagyimir Putyin nemzetközi terrorellenes front létrehozását kezdeményezte az ENSZ égisze alatt. Az orosz elnök szerint minderre azért van szükség, mert a nemzetközi terrorizmus példátlan méreteket öltött.

Nemzetközi biztonsági konferencia Moszkvában
 
Vlagyimir Putyin nemzetközi terrorellenes front létrehozását kezdeményezte az ENSZ égisze alatt. Az orosz elnök szerint minderre azért van szükség, mert a nemzetközi terrorizmus példátlan méreteket öltött. Az ezzel szembeni hatékony fellépéshez a nemzetközi közösség összehangolt, energikus fellépésére van szükség — hangoztatta az orosz elnök. A moszkvai biztonságpolitikai konferencián Putyin az orosz légierő szíriai bevetésének szükségszerűségére is rámutatott. Szerinte a katonai akció hozzájárult ahhoz, hogy az arab országban áttörésre kerüljön sor a terrorizmus elleni küzdelemben, és létrejöjjenek a konfliktus rendezéséről folytatott párbeszéd feltételei. A nemzetközi tanácskozáson mintegy 80 ország rangos delegátusa, köztük 20 védelmi miniszter és 15 vezérkari főnök vett rész, és számos nemzetközi szervezet képviseltette magát.
 
A francia hatóságok kezébe került Salah Abdeslam
 
Belgium átadta a francia hatóságoknak a Párizsban elkövetett novemberi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot. A vádlott teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések közepette hagyta el az országot. Abdeslam francia védőügyvédje a kiadatás előtt két és fél órás megbeszélést folytatott védencével és annak belga ügyvédjével Beveren szigorúan őrzött börtönében. A beszélgetés után a lille-i ügyvéd, Frank Berton elmondta, Abdeslam alig várja, hogy francia bíróság előtt számot adjon a novemberi párizsi merényletekben betöltött szerepéről. A francia ügyvéden kívül a belga ügyvéd is megszólalt. Sven Mary, Abdeslam belga védőügyvédje védencét inkább „piti bűnözőnek” állította be, mintsem egy terroristacsoport vezéralakjának. „Intelligenciája egy üres hamutartóéra hasonlít, feneketlen üresség lakik benne. Megkérdeztem tőle, hogy olvasta-e a Koránt. Azt válaszolta, hogy egy összefoglalót olvasott róla az interneten” — nyilatkozta az ügyvéd.
 
Véres összecsapások a migránsok és az embercsempészek között
 
Líbiában véres harc tört ki a migránsok és az embercsempészek között. Az összecsapások azután alakultak ki, hogy a fővárostól 150 kilométerre az egyiptomiak megöltek három embercsempészt. Az elkövetők a holttesteket megpróbálták elszállítani valahová, de egy közúti ellenőrzőpontnál feltartóztatták őket, mert vérnyomokat vettek észre az autójukon. Később egy embercsempész jelent meg azon a rendőrőrsön, ahol az egyiptomi migránsokat fogva tartották, és tüzet nyitott rájuk. A véres összetűzésben tizenhárom egyiptomi migráns és három líbiai embercsempész halt meg. Líbiában jelenleg százezrével tartózkodnak ellenőrizetlenül érkező migránsok és belső menekültek. A külföldről jövő migránsok egy része munkát talált és letelepedett az észak-afrikai országban, míg más részük megpróbál a Földközi-tengeren át Európába eljutni.
 
Spanyolországban hamarosan előre hozott választást tartanak
 
Spanyolországban nem sikerült kormányt alakítani, ezért vélhetően előre hozott választásra kerül sor. VI. Fülöp király bejelentette, hogy júniusban szólítják az urnákhoz a választókat az idő előtti voksolásra. Az indoklás szerint egyik politikai erő sem szerzett a kabinet életre hívásához elegendő többséget a törvényhozásban, ezért az uralkodó nem is jelölt senkit hivatalosan a miniszterelnöki tisztségre, és ezzel együtt kezdeményezte a parlament feloszlatását. A koalíciós kötélhúzás egyébként már hónapok óta tart az országban. A december 20-án megrendezett parlamenti választáson ugyan az eddig kormányzó Néppárt szerezte meg a legtöbb voksot, de lemaradt az abszolút többségről. Mivel koalíciós partnerre nem tudott szert tenni, a szocialisták a liberális Ciudadanosszal akartak szövetkezni, ám kormányukat nem lett volna hajlandó kívülről támogatni a Podemos. A kormányt május 2-áig kellett volna életre hívni.
 
Elfogadták az új szlovák kormányprogramot
 
A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa jóváhagyta az új kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico harmadik kormányának. A programot 79 igen szavazattal 61 nem ellenében, 2 képviselő tartózkodása mellett hagyta jóvá a 150 fős törvényhozás. A kormányprogramot négy fő politikai elképzelés jellemzi: a munkanélküliség elleni harc — melynek keretében 100 000 új munkahely megteremtését és a munkanélküliségi ráta 10 százalék alá csökkentését tűzték ki célul —, a regionális különbségek enyhítése — különös tekintettel a leginkább elmaradott régiók fejlesztésére —, a korrupció elleni küzdelem, valamint a működőképes, szolgáltató állam megteremtése — melynek keretében a kormány főként az oktatás- és az egészségügy fejlesztésére összpontosít. 
 
Népszavazáson hívnák vissza Venezuela elnökét
 
Venezuelát hosszú évek óta három számjegyű infláció, szovjet típusú áruhiány és egyre súlyosbodó gazdasági recesszió sújtja. Mindez a lakosság széles körében megtépázta a szocialista államfő népszerűségét. A polgárok többségével karöltve a konzervatív ellenzéki koalíció a tavaly decemberben aratott fölényes választási győzelme óta mindent elkövet azért, hogy elérje a három éve hatalmon lévő Maduro államfői mandátumának lerövidítését vagy népszavazás útján való visszahívását. Ellenzéki képviselők a múlt héten a választási bizottság hivatalához láncolták magukat, hogy így tiltakozzanak, amiért a testület nem adta ki számukra azokat az iratokat, amelyek birtokában megtehetnék az első lépéseket a referendum elindításához szükséges csaknem 4 millió aláírás összegyűjtéséhez. A tiltakozásoknak köszönhetően azonban a bizottság engedett a nyomásnak. Az ellenzéknek most hivatalos kérelemmel kell a választási bizottsághoz fordulnia, hogy felügyelje az első, mintegy 200 000 aláírás összegyűjtését, majd újabb jóváhagyást kell kérnie a további aláírásgyűjtéshez. Ha a referendum sikerrel jár, akkor új elnökválasztást kell tartani a dél-amerikai országban.

Nyitókép: www.beta.rs

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..