home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nemzetközi püspöki konferencia Szabadkán
(T. I.)
2016.03.27.
LXXI. évf. 12. szám
Nemzetközi püspöki konferencia Szabadkán

A püspökök vallási, közéleti és politikai kérdésekről is értekeztek március 14-e és 16-a között.

Tisztújítást tartottak a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencián, értékelték Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozóját, beszámoltak a vallási objektumokat ért támadásokról, szó volt a vagyon-visszaszármaztatásról és a menekültválságról — mondta mons. dr. Német László nagybecskereki püspök és mgr. Mirko Štefković, a Szabadkai Püspökség szóvivője.

A konferencia tagságát összesen kilenc — szerbiai, montenegrói, macedóniai és koszovói — katolikus püspök alkotja. A 33. plenáris ülésen részt vett a Szentszék szerbiai nagykövete, mons. Luciano Suriani pápai nuncius is. Mivel lejárt az NPK vezetőinek mandátuma, új elnökséget választottak. Az elnök mons. dr. Német László nagybecskereki püspök, az alelnök Đura Džudžar görög katolikus apostoli mgr. Mirko Štefković lett.

Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka kubai találkozóját pozitív eseményként értékelték, és kifejezték abbéli reményüket, hogy ennek köszönhetően a katolikus és a pravoszláv egyházak térségünkben is közelednek majd egymáshoz.

Az elmúlt másfél hónap során betörtek az adai és a moholi templomba, Bajmokon a pravoszláv templomban jártak tolvajok. Bácson megtámadták Josip Špehar ferences szerzetest. Itt a rablónak pontos listája volt, hogy a kolostorban milyen kincseket őriznek. Az elkövetőt azonban a rendőrség rövid időn belül elfogta.

A püspöki konferencia részvevői pozitívan értékelték, hogy a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökségben felgyorsult az ügyintézés, úgyhogy várhatóan az év végéig visszakapják az ingatlanokat. Viszont csalódottsággal állapították meg, hogy az elkobzott egyházi anyakönyveket továbbra sem kapták vissza.

A menekültválság is napirenden szerepelt, ez a testület is segített a balkáni útvonalon haladó migránsoknak.

Az irgalmasság szent éve alkalmából szervezett zarándoklatra a szabadkai Szent Teréz-székesegyházba hetven pap, kilenc püspök és mintegy kétezer hívő látogatott el.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Ferenc pápa szerbiai látogatását a tavasszal esedékes választások miatt későbbi időpontra halasztották. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..