home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nemzetközi néptáncfesztivál Szegeden – délvidékiekkel
(K. F.)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Nemzetközi néptáncfesztivál Szegeden – délvidékiekkel

Kegyeibe fogadta az időjárás a 26. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál szereplőit és közönségét: a belvárosi megnyitót verőfényes időben tarthatták meg – óriási érdeklődés mellett.

A Tisza-parti városban immáron több mint két és fél évtizede minden évben találkoznak Európa jeles néptáncegyüttesei és zenekarai, elsősorban azzal a céllal, hogy bemutassák a nagyérdeműnek nemzeti táncaikat, énekeiket, népzenei kincseiket. Egyszóval, azokat az értékeket, amelyeket hagyományként ápolnak, tisztelnek és becsülnek hazájukban. Az idei rendezvényen összesen kilenc hazai és külföldi együttes kapott meghívást a szervezőktől. Így a török, a román, a cseh és a magyar csoportok mellett két vajdasági kiválóság is fellépett a nemzetközi fesztiválon: a szabadkai Juhász Zenakar és a pancsovai Stanko Paunovic Néptáncegyüttes. Európa egyik legszebb teréről, a Széchenyi térről, menettáncban indultak a csoportok és a Kárász sétálóutcán áthaladva jutottak a Dugonics térre, az ünnepélyes megnyitó színhelyére. Menet közben a kisebb tereken meg-megálltak, táncoltak, énekeltek, majd Roboz Istvánnak, a táncfesztivál egyik alapítójának üdvözlő szavai után, rövid műsorral kedveskedtek a téren összegyűlt több száz nézőnek. Köztük sok volt a messziről érkezett vendég-- japán, koreai, angol, spanyol is, akik fotózták, filmezték a színes kavalkádot, mindeközben nem győzték dicsérni a temperamentumos zenét és gyönyörű népviseletet.

Az ötnapos fesztivál során az együttesek külön-külön is fellépnek a Dugonics téri színpadon, a város művelődési házaiban (a pancsovaiakat még a Deszki Faluházba is meghívták), a Szegedi Nemzeti Színházban két folklóresten szerepelnek, majd az Újszegedi Ligetben lévő Szabadtéri Színpadon nagyszabású gálaműsor keretében lépnek színpadra.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..