home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nemzetegyesítés — sporttal
Borbély Tivadar
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Nemzetegyesítés — sporttal

Közép-Bánát legnagyobb magyarlakta települése, Muzslya — mely az idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját — negyedik alkalommal volt házigazdája a XI. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság vajdasági döntőinek.


A zentai focicsapat

A jelenlévőket mgr. Hallai Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte. Kű Lajos, a magyar labdarúgó-válogatott egykori játékosa, az Aranycsapat Alapítvány elnöke elmondta, a rendezvény elnevezéséből nemrégiben került ki a Kárpát-medencei szó, mert a Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, sőt még a Szudánban élő magyar fiatalok is kifejezték szándékukat a rendezvényen való részvételre.

— Ahogyan államalapítónknak, Szent István királyunknak, Mátyás királyunknak vagy Hunyadi Jánosnak a maga idejében megvolt a feladata, úgy nekünk is megvan: az összetartás, az összefogás és a nemzetegyesítés. Mi ezt a sport által szeretnénk érvényesíteni — hangsúlyozta a rendezvény megálmodója.

Ifj. Csíkos János tartományi sport- és ifjúsági segédtitkár hivatalos megnyitóbeszéde után alkalmi műsor következett, melyben Sziveri Emese, a XXX. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő egyik díjazottja és a művelődési egyesület mazsorettcsoportja lépett fel. A versenyzőket Kalapis Sztoján atya áldotta meg.

Kézilabdában az Adáról, Zentáról, Oromhegyesről, Magyarcsernyéről és Muzslyáról érkező leánycsapatok mérték össze ügyességüket. A legjobbnak az adai lányok bizonyultak, akik a második helyen végző magyarcsernyeiekkel együtt részt vesznek a novemberben esedékes pécsi döntőben.


Az adai kézilabdázó lányok

A sakkmérkőzéseken zentai, felsőhegyi, tiszaszentmiklósi, csókai, tornyosi, gunarasi, magyarcsernyei és muzslyai általános, illetve középiskolások játszottak. Közülük a tiszaszentmiklósi Jankov Dániel és a zentai Juhász Bence bizonyult a legjobbnak.

Labdarúgásban hat csapat versenyzett: Magyarcsernye, Csóka, Zenta, a tóthfalusi Nyers István Akadémia, valamint Muzslya és a helybeli Emmausz Fiúkollégium játékosai. A középiskolások mezőnyében a tóthfalusi fiatalok, az általános iskolások mezőnyében pedig a zentai iskolások szerezték meg az első helyet. A labdarúgók a júniusban esedékes gyulai, komáromi, jászberényi és pápai elődöntőkben harcolhatják ki a budapesti finálén való részvételüket.

A XI. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság délvidéki döntőjének főtámogatója a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság volt. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..