home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Nemkívánatos vendégekké váltunk?
Tóth Lívia
2020.07.18.
LXXV. évf. 29. szám
Nemkívánatos vendégekké váltunk?

Mint ismeretes, Görögország július 6-án reggel 6 órakor két hétre lezárta a határait a szerbiai állampolgárok előtt, majd július 15-éig a légi forgalmát is felfüggesztette Szerbiával. A törölt charterjáratok július 24-étől indulhatnak újra, de csak akkor, ha a jelenleg érvényben levő beutazási tilalom megszűnik.

Akiknek viszont a korlátozás életbe lépése előtt sikerült lejutniuk a görög tengerpartra, azok ott maradhatnak a befizetett nyaralás végéig. Közéjük tartoznak annak a zentai és környékbeli csoportnak a tagjai is, amely az Ivontravel utazási iroda szervezésében július 5-én érkezett meg úti céljához, a Korfu szigetén levő Dassia településre. Az alábbi információk egy ismerős zentai házaspártól származnak.


Korfu (Facebook) 

— A határokon nem volt várakozás, az előttünk levő buszok és a személyautók utasait is tesztelték. Természetesen mi is átestünk ezen a procedúrán, melyet nagyon korrekt módon végeztek — írta „csetelésünk” során a beszélgetőtársam. — A határon kiszálltunk a buszból, a toroktörlet vételéhez három tesztponton sorakozhattunk, mindenki kedves volt hozzánk, a folyamat egyáltalán nem volt megalázó, ahogyan azt a közösségi oldalakon megjelenő egyes posztokban lehetett olvasni. A QR-kódokat is megmutattuk, majd utaztunk tovább. Megjegyzem, a bolgár határon és a szigetre közlekedő komphajón is ki kellett töltenünk egy nyomtatványt azzal kapcsolatban, hogy tisztában vagyunk a COVID—19 következményeivel. A településen minden nyugis, kevés a turista, a hotelok többsége még nem nyitott ki, és vannak bezárt üzletek is. Útközben az autóbuszon és a kompon viseltük a szájmaszkot, de például a boltokba be lehet menni nélküle is. Amikor megtudtuk, hogy lezárták a határt a Szerbiából érkezők előtt, megijedtünk, de csakhamar kiderült, hogy maradhatunk, és senki sem idegeskedett tovább. Az apartmanok szépek és tiszták, nagy megnyugvás számunkra, hogy mindenhol kellő gondot fordítanak a járvány elleni védekezésre. A strandon például a napozóágyakat is fertőtlenítik. Attól sem félünk, hogy itt ragadunk Görögországban, hiszen más esetekben is hazaszállították a turistákat, miért éppen minket hagynának itt? 

 

„Ezt a nyarat el kell engednünk”


Kopasz Ibolya (a szerző felvétele)

Kopasz Ibolya az újvidéki Ivontravel utazási iroda zentai kirendeltségének a képviselője, három évtizede foglalkozik kirándulások és más programok értékesítésével, ezzel az utazási irodával pedig húsz éve dolgozik.

— Nálunk csak csoportos utazások vannak. Kezdetben tavaszi kirándulásokat szerveztem, és ezek továbbra is nagyon közkedveltek a klienseink körében, aztán elkezdtünk nyaralásokkal is foglalkozni. A zentai irodát tavaly októberben nyitották meg, nem is volt semmi gond, hiszen engem már ismernek az emberek, jó idegenvezetőink vannak, az érdeklődők megbíznak bennünk, a meghirdetett utazásaink nagyon gyorsan betelnek. Az utóbbinak részben az a titka, hogy nagyon sok visszatérő, állandó utasunk van, olyanok, akik minden évben a mi szolgáltatásainkat veszik igénybe — mesélte Kopasz Ibolya. — Nagyon sikeres év elé néztünk, de aztán a járványhelyzet mindent felülírt. A tavasszal elmaradt a Benelux államokba (Hollandia, Belgium, Luxemburg) tervezett utazásunk, melyre 140 jelentkező volt, mintegy 80-an vettek volna részt a spanyolországi nyaraláson, júniustól július végéig négy csoport indulását terveztük Görögországba. Májusban Bled és Bohinj szerepelt a terveinkben, a kirándulást októberre ütemeztük át, de sajnos nincs garancia arra, hogy az őszre már megvalósulhat. A zentai iroda március óta nem működik, csak telefonos ügyeletet tartunk, de engem mindig elérhetnek az érdeklődők, és szívesen válaszolok a kérdéseikre.


Busz és komphajó (Facebook)

A négy korfui csoport már májusban majdnem megtelt, ám azóta sokan visszaléptek. A júniusi időpontot lemondtuk, a három júliusira viszont összesen annyian maradtak, mint ahányan korábban egy-egy dátumra jelentkeztek. Július elején egy kisebb létszámú csoport szerencsésen megérkezett Korfu szigetére, Dassia településre, aztán bekövetkezett a határzár. Nagyon nehéz kimondanom, de most sajnos azt ajánlom mindenkinek, hogy ezt a nyarat engedje el, mert úgy tűnik, mi, EU-n kívüliek szinte mindenhol nemkívánatos vendégek vagyunk. Nem merjük vállalni a következő csoportok indítását Görögországba, nem tartjuk biztonságosnak, mert könnyen előfordulhat, hogy a határon elvégzett teszt egy-két személynél pozitív lesz, és akkor mindenki karanténba kerülhet. Nagyon aggaszt, hogy továbbra sem látjuk ennek az állapotnak a végét. Pedig azt hittük, hogy a nyárra már minden rendbe jön. Az irodánk túléli ezt a súlyos helyzetet, de ebben csakis az utasaink segítségére számíthatunk, akik továbbra is kitartanak mellettünk. Én nagyon hálás vagyok nekik, hiszen ők tartják most bennem a lelket, amikor ismét kilátástalannak tűnik minden. Az őszre is nagyon szép utakat terveztünk, például Egerbe és Miskolctapolcára, Szarajevóba és Mostarba, Salzburgba, nem is mondtunk még le róluk, ahogyan az augusztusi erdélyi és isztambuli kirándulásról sem, de természetesen nem tudhatjuk előre, hogy megvalósulhatnak-e.

Kopasz Ibolya azt is elmondta, hogy az Ivontravel iroda szervezésében minden utazás elmaradt, de a részben vagy teljesen befizetett kirándulásokra a cég utazási utalványt (vouchert) állít ki, mely bármelyik szervezett útjára felhasználható, illetve eladható vagy elajándékozható 2021. december 31-éig. És amint lehetőség nyílik rá, természetesen a készpénzt is visszafizeti azoknak, akik ezt szeretnék.


Üres strand Korfu szigetén (Facebook)

 

Horvátország is szigorított
A hétvégén rossz hírrel szembesültek azok, akik horvátországi nyaralást terveztek. Miután jelentősen megnövekedett a fertőzöttek száma, a Horvátországba utazni kívánó szerbiai állampolgárok részére visszaállították a korábbi szigorításokat. A határozat értelmében az idegenforgalmi, üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezőknek nem kell kéthetes karanténba vonulniuk, ha fel tudnak mutatni egy 48 órásnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet.
A karantén abban az esetben is lerövidíthető, ha az Európai Unión kívüli országok lakosai a beutazásukat követő hét napon belül a saját költségükön PCR-tesztet végeztetnek, és az negatív lesz.
A fentiek nem vonatkoznak az átutazókra, de a rendőrség ellenőrzi, hogy a belépést követő 12 órán belül elhagyják-e az országot.
Bizonyos információk szerint a magyar dokumentumokkal, de szerb rendszámtáblás autóval, illetve autóbusszal utazókat is szigorítások nélkül beengedik, de ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.
Nem kötelesek karanténba vonulni azok a szerb állampolgárok, akik az új intézkedések bevezetése előtt érkeztek Horvátországba, így tudunk olyan vajdaságiakról, akiknek a nyaralása már a végéhez közeledik, de egyelőre kérdéses, hogy a következő csoport elindulhat-e.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..