home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nemezelő és kertészkedő harmadikosok
Tóth Lívia
2019.11.05.
LXXIV. évf. 44. szám
Nemezelő és kertészkedő harmadikosok

Újabb foglalkozásokkal várta a zentai Tisza-part—Alvég Helyi Közösség épületében az alsós diákokat Vatai Zsuzsanna és Vasas György. Ismét működött a Manókonyha, majd nemezelés volt soron, illetve a Környezetvédő Kertészpalánta-képző is megkezdte munkáját.

A Manókonyha ezúttal a Thurzó Lajos Általános Iskola negyedikesei előtt nyitotta meg ajtaját. Galusz Gabriella tanítónő osztálya kócos gombócokat készített. Erről a tevékenységről a gyerekek fogalmazást is írnak, mely az iskolaújságban jelenik meg.

A szorgos munka végeredménye négy tálca kócos gombóc lett. Volt köztük csokis-mazsolás, magvacskás (földimogyoró, lenmag, napraforgómag, mazsola), citromos-mazsolás és csokis-kókuszos is. A csoportkép elkészítése után a kis szakácsok a felét jóízűen elfogyasztották, a többit pedig magukkal vitték az iskolába.

Az Édesanyám, virágosat álmodtam című pályázatot a Bolyai Farkas Alapítvány nyújtotta be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és Zenta Község Önkormányzatának. Zsuzsa a programot anyák napjára tervezte, de a támogatás késlekedése miatt csak most sikerült megvalósítani.

Pecarski Elvira tanítónő harmadikosai minden alkalommal élvezettel vesznek részt a foglalkozásokon. Amikor ott jártam, szorgalmasan gyúrták a színes nemeztulipánokat. A módszer a következő volt: A fiúk és a lányok forró vizes nemezeléssel dióra dolgozták rá a gyapjút. Amikor úgy ítélték meg, hogy az anyag kellőképpen összeállt, Gyuri kivágta a szirmokat, és előbújt a dió, melyre már nem volt szükség. A virág közepe drótszálra fűzött fagyöngy lett, majd a drótot, vagyis a tulipán szárát besodorták zöld gyapjúval. A fáradságos munka után mindenkinek jólesett a finom uzsonna.

Egy korábbi kézműves-összejövetel eredményét is ezúton kapták el a diákok. Egy régi, gyapjú alapanyagú kabátból, illetve takaróból formákat vágtak ki, melyeket vizes és száraz nemezeléssel őszi falevelekké változtattak. A száradás után Zsuzsa varrógépes steppeléssel adta meg a végső formájukat. Lehet belőlük ablakdísz, könyvjelző, kitűző — kinek-kinek a tetszése és kedve szerint. 

A szép őszi napokat arra használta fel a csoport, hogy megkezdje a Környezetvédő Kertészpalánta-képzőt, melyre a Napraforgó Civil Szervezet szerzett támogatást Zenta Község Önkormányzatától. A projektum célja a felnövekvő generáció környezetvédő tevékenységre való szoktatása a növények megismerésével, illetve a kertészeti munka gyakorlásával.

— Szeretnénk az általános iskolások érdeklődését ráirányítani a környezet kímélésének és szépítésének fontosságára, valamint a biológiailag tiszta zöldségtermesztésre és a madárvédelemre. Programunkban szerepel a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás is. Célunkat legkönnyebben a példamutatással és a közös munkával érhetjük el — mondta Vatai Zsuzsanna, majd az első akciójukról is beszámolt. — Zentán abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy gyönyörű, szecessziós stílusú, több mint százéves városházánk van. Az épület fényét emelik a benne elhelyezett növények, például a körfolyosón lakó scindapsusok serege. Kezdésnek „őket” látogattuk meg. Kérésünkre beemelték a ládákat a korláton belülre, ahol apró kezek gondoskodtak a gyomlálásról, a portalanításról, a száraz levelek eltávolításáról. Végül mindegyik gyermek elültetett egy-egy fiatal scindapsust a rendbe tett idős tövek közé. A következő alkalommal viszont muskátlit ültettünk, melyet a résztvevők haza is vihettek.

A Környezetvédő Kertészpalánta-képző során a kisiskolások elsajátítják a kertészkedés alapműveleteit, megismerik a környezetükben élő dísz-, gyom- és gyógynövényeket. Zsuzsa szerint az ültetéssel már egészen jól haladnak!


Vatai Zsuzsanna és a szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..