home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Némelyek érkeznek, mások távoznak
Talpai Lóránt
2017.01.09.
LXXII. évf. 1. szám
Némelyek érkeznek, mások távoznak

Folyamatosan érkeznek az újabb menekültek — Több mint ötvenezer menekült távozott Németországból — Pan Gimun dél-koreai államfő lehet — A román államfő elutasította Sevil Shhaideh jelölését — Kubában tilos közterületet elnevezni Fidel Castróról

Folyamatosan érkeznek az újabb menekültek

Magyarországon karácsony hétvégéjén 120 határsértőt tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb—magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatóak, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében pedig idegenrendészeti eljárás indul. Két héttel ezelőtt a szerb—magyar határ térségében összesen 236 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten ez a szám 274 volt.

Több mint ötvenezer menekült távozott Németországból

Miközben érkeznek a menekültek a magyar határhoz, egyre több migráns hagyja el Németországot. Az idén január és november között mintegy 55 000 migráns távozott, miután elutasították menedékkérelmét. A szám növekedésének okát a szakértők a menedékügyi szabályok szigorodásában látják. Az adatok szerint a visszafordulók legtöbbje albán, szerb, iraki, koszovói, afgán és iráni. Azok egyébként, akik menedékkérelmük elutasítása után önként visszatérnek hazájukba, egyszeri, akár 3000 eurós támogatást is kaphatnak a német államtól. „A december 27-ei állás szerint 54 123 elutasított vagy a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel pályázó menedékkérő kap támogatást a kormány önkéntes hazatérést és újrakezdést szorgalmazó programja révén, nekik összesen 21,5 millió eurót ítéltek oda” — hangoztatta Harald Neymanns, a német belügyminisztérium szóvivője.

Pan Gimun dél-koreai államfő lehet

A dél-koreai konzervatív kormánypárt, a Szenuri Párt kettészakadásával új politikai tömörülés jött létre Új Konzervatív Párt a Reformért néven. A tömörülés január 24-én kezdi meg működését. Az ellenzéki, új konzervatívok abban reménykednek, hogy a tízéves ENSZ-főtitkári mandátumát év végén befejező Pan Gimun lehet a vezetőjük. Választásuk logikus, hiszen az ENSZ-főtitkár Dél-Korea legnépszerűbb közéleti szereplője, de eddig nem nyilatkozott terveiről, sohasem beszélt arról, hogy államfő szeretne lenni, hazájában soha nem viselt választott tisztséget. Ennek ellenére egy nyilvánosságra hozott felmérés szerint Gimun vezeti a potenciális elnökjelöltek népszerűségi listáját.

A román államfő elutasította Sevil Shhaideh jelölését

Klaus Iohannis elutasította, hogy a muszlim vallású nő, Sevil Shhaideh legyen a miniszterelnök Romániában, így a szociálliberális többség kénytelen volt új jelöltet állítani Sorin Grindeanu személyében. A bánsági Karánsebesen született Grindeanu 41 éves, a Temesvári Tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt, jelenleg pedig a Temes megyei önkormányzat elnöke. 2014 decemberétől a Ponta-kormány 2015. novemberi lemondásáig vezette a bukaresti távközlési tárcát. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke az ország stabilitására való hivatkozással indokolta meg, hogy korábbi fogadkozásai ellenére a koalíció második miniszterelnök-jelöltet javasolt.

Kubában tilos közterületet elnevezni Fidel Castróról

A kubai parlament törvényt fogadott el arról, hogy az országban tilos közterületet elnevezni a novemberben elhunyt Fidel Castróról, és szobrot sem szabad neki állítani — az ő akaratának megfelelően. A néhai vezető ugyanis mindig azt mondta, hogy elítéli a személyi kultuszt, noha bírálói szerint a valóság egészen más. Castro szavaival lépten-nyomon találkozni lehet hirdetőtáblákon, a neve minden közéleti eseményen elhangzik. „Harci szelleme örökké élni fog minden kubai forradalmár tudatában. A Commandante emléke előtt úgy lehet a legjobban tisztelegni, ha követjük forradalmi elgondolását” — jelentette ki öccse, Raúl Castro államfő a parlamentben a törvény elfogadása előtt. Az új jogszabály egyébként engedélyezi, hogy Fidel Castro alakját zenei vagy irodalmi műben, táncban, filmen vagy más képi alkotásban örökítsék meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..