home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nemcsak szépek, hanem jól is teljesítenek
Tomek Viktor
2016.12.19.
LXXI. évf. 50. szám
Nemcsak szépek, hanem jól is teljesítenek

Domonkos László becsületes szakmája programtervező-matematikus, a törökkanizsai általános iskolában tanít matematikát és informatikát. A Szegedi Tudományegyetemen végezte tanulmányait, és az oklevél megszerzése után párjával, Ágival hazaköltöztek Törökkanizsára, a szülővárosukba. Itt alapítottak családot, nem is akármilyet: hároméves Ádám kisfiukat nevelik, és mellette hat szibériai husky is a család tagja.

Életre szóló szerelem

— Fél napot dolgozom az iskolában, így másra is jut időm. Ádámot oviba viszem-hozom, és a huskykat mindennap meg kell mozgatni, különben felfordítanák az udvart, szétásnák a kertet — mondja László.

A család egy rövid ideig Budapesten is élt. Domonkosék ott eljártak kutyás sportrendezvényekre, és ekkor döntötték el, hogy megmérettetik a házi kedvenceiket, akik akkor már ketten voltak. Úgy tűnik, egy életre szóló szerelem született. Ági tenyészteni kezdte a huskykat, kiállításokra készítette fel őket, László pedig sportolt velük, edzette őket.

— Amikor a harmadik kutyus is hozzánk került, eldöntöttük, hogy a kiállításokon kívül sporttal is foglalkozunk. Szerettük volna megmutatni, hogy a kiállítási kutyáinkkal is tudunk teljesíteni a versenyeken. Főleg a helytállás volt a cél. Azóta egy csomó dobogós helyezést értünk el. Idővel bővült az állomány, és így a fogatok is nagyobbak lettek. Nemcsak a saját kutyáinkkal, hanem a társtulajdonban levő állatainkkal együtt alakítjuk ki a fogatot — teszi hozzá Domonkos. A hat saját huskyjuk mellett még hat kutyust nevelnek társtulajdonban, ők Magyarországon vannak.

Felkészülés az Európa-bajnokságra

— A legutóbbi versenyünk az Európa-bajnokság volt Ausztriában, Ottenschlagban. Száraz verseny volt, azaz nem szánt, hanem — a kategóriától függően — fogatot, rollert vagy kerékpárt húztak a kutyák — mondja Domonkos, majd hozzáteszi, hogy a versenyt egy több hónapos felkészülési időszak előzte meg.

Április végén ér véget a szezon, 18 ºC felett ugyanis nem szabad hajtani a kutyusokat, és augusztus folyamán kezdődnek az edzések, de akkor is csak késő este vagy kora hajnalban futtatják a huskykat, amikor még nem melegszik fel túlságosan az idő. A környéken nagyon ritka a hosszú távú verseny, ezért Lászlóéknak alapos munkát kellett végezniük. Mint mondja, nem volt könnyű rávenni a huskykat arra, hogy beosszák az erejüket. Háromkerekű edzőkocsival gyakoroltak Törökkanizsán, a Tisza töltésén, illetve az erdőben is hajtottak. Az Európa-bajnokság előtt három nagyobb versenyen is részt vettek, valamennyin jó eredményt, dobogós helyezést értek el. László szerint a kutyákat kellőképpen fel tudták készíteni az ausztriai megmérettetésre.

Bikejoring

A háromnapos Eb-n László a kétkutyás kerékpár kategóriában indult. Most is, mint minden bajnokság előtt, az állatok egy orvosi vizsgálaton estek át — mely a célba érés után is kötelező —, hiszen csak teljesen egészséges kutyákat engednek versenyezni. A kutyákat egyébként csak szóval lehet irányítani — állatvédő szervezetek figyelik a kutyatulajdonosokat, hogyan bánnak az állatokkal. A nem megfelelően viselkedő versenyzőt akár ki is zárhatják.
László elmondta, hogy az ottenschlagi pálya nagyon nehéz volt, hiszen olyan útszakaszok is előfordultak, amelyeken öt-hat percig hegynek felfelé kellett hajtani. Szerencsére már az első napon kétperces előnyre tett szert a második legjobbhoz képest, és ezt az előnyét mindennap további két-két perccel tudta növelni. Így lett a törökkanizsai Domonkos László Európa-bajnok bikejoring kategóriában.

— Nagyon büszke vagyok a kutyáinkra. A mi vonalunk, melyet a feleségem, Ági tenyészt, nemcsak a kiállításokon ér el rendkívüli eredményeket, hanem jól is teljesít. Nagyon boldogok voltunk az eredményhirdetésen. Elértük a kitűzött célunkat — mondta László.

A Sleddog Sport Club

Szerbia a kutyás sportban újoncnak számít, és nagy eredménynek számít, hogy 2016 Európa-bajnoka törökkanizsai származású.

Domonkos Lászlóék egy sportklubot is működtetnek a szülővárosukban, és évente — az anyagiaktól függően — egy, esetleg két kutyafogathúzó versenyt szerveznek. A klubnak, melyet 2012-ben alapítottak meg, apatini, verseci, magyarkanizsai és külföldi tagjai is vannak. A Sleddog Sport Clubot a korábbi években a törökkanizsai önkormányzat támogatta, de az idén sajnos nem jutott pénz az egyesületnek, ezért csak a tagdíjból tudják működtetni.

Az egyesületnek honlapja is van (www.sleddogsc.com), melyen az érdeklődők minden információt megtalálnak. Aki pedig a szibériai huskyról szeretne többet megtudni, az keresse fel a www.northspringsiberians.com oldalt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..