home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nemcsak „lenyomatos” tárgyi emlék: követendő példa!
Martinek Imre
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Nemcsak „lenyomatos” tárgyi emlék: követendő példa!

Nem először írunk róluk, a végvári őrláng legfiatalabb őrzőiről. Székhelyük, az Őrláng-Én Játszóház 2011 szeptembere óta működik Torontálvásárhelyen, a helyi református egyházközség keretében, a bajorországi Erlangen városka Hugenottenkirche gyülekezetének patronátusában.

Mottó: „De ha megszelídítesz, megvilágosodik tőle az életem. Lépések neszét hallanám, amely az összes többi lépés neszétől különbözik...” (Antoine de Saint-Exupéry)

A cikk apropója a játszóház nagycsoportos óvodásainak június 25-ei ballagása. Voltak tizenkilencen, elmentek tízen. Az elmúlt időszak értékelését Máté Lajos gondnok úr vállalta. 

— A játszóház a 2014/15-ös periódusban is két csoportban működött, a kis- és a nagycsoportban. A kiscsoportba az úgynevezett szobatiszta gyerekektől a negyedik életévüket betöltött gyermekek jártak, a nagycsoportba pedig az öt-hat évesek. Az intézmény működését az azt lehetővé tevő németországiak küldöttsége is újra ellenőrizte a tavasszal. Külön hangsúlyt helyezve nemcsak a logisztikára, de a helyi Máté Ibolya dadus, illetve az ugyancsak debellácsi Gáspár Erika és a hertelendyfalvi Kiss Krisztina óvónők szakmai felügyelete alatt folyó munkára is.

A már meglévő foglalkozások/tantárgyak, történetesen a korosztályhoz igazított rajz, magyar nyelv, testnevelés, zene, történelem és hitoktatás mellett a játszóház vezetősége a 2014. évi találkozó idején megbízatást kapott a német küldöttségtől egy idegen nyelv tanításának bevezetésére is. A torontálvásárhelyi református egyházközség, egyeztetve az óvónőkkel, a német nyelv oktatására voksolt. E döntés eredményeképpen a most véget ért tanév kezdetén már Tóth Horváth Andrea német szakos tanárnő is „csatasorba állt”. Felemelő érzés volt, amikor a messzi földről érkező német küldöttséget anyanyelvén köszöntötték a kicsinyek énekekkel és rövid versekkel.

Mint megtudtuk, a játszóház növendékei záróműsorának technikai sikerességéhez két drót nélküli mikrofonos, úgynevezett karaokehangszóró is hozzájárult. A műszaki felszerelést a torontálvásárhelyi Október 4. Közművesítési Vállalat adományozta az intézménynek. A vezetőség eltervezte, hogy a ballagó „játszóházasokról” tablókép is fog készülni. Nemcsak „lenyomatos” tárgyi emlékként, de követendő példaként is az utánu(n)k jövő nemzedék(ek)nek!

— A játszóházat nemcsak lélekben és erkölcsileg, hanem anyagilag is igyekszünk előrevinni — nyilatkozta lapunknak Máté gondnok úr. — Játszóházunkban tavaly a német küldöttségtől bizonyos munkálatok elvégzésére is kaptunk támogatást. Így épült fel a filagória és a játszótér a tágas udvaron, támaszkodva az erlangeniek adományaira, valamint az ECHO Alapítványhoz írt és megnyert pályázat összegeire. Egyébként az ovisaink ballagása után az idei nyárra is terveztünk belső építkezéseket. Mindenekelőtt a főépület tetőszerkezetének felújítására gondolok. Külön örülünk, hogy az erlangeniek ennyire szívükön viselik sorsunkat, nemcsak a játszóházét, de a felnőttgyülekezetét is. Ez utóbbi — bármennyire szépítjük is — sajnos egyszerre morzsolódik és öregszik.


A szerző felvétele    

 

     

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..