home 2023. október 04., Ferenc napja
Online előfizetés
Nem volt karórás török az Egri csillagokban - 10 kulisszatitok a filmről
MTVA
2022.08.26.
LXXVII. évf. 34. szám
Nem volt karórás török az Egri csillagokban - 10 kulisszatitok a filmről

Az 1968-as sikerfilmet két részletben, augusztus 27-én és 28-án tűzi műsorára a Duna, ez alkalomból az MTVA Archívumából összegyűjtöttük a forgatás érdekességeit. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy az egyik elterjedt filmes „baki” valójában nem is történt meg.

Az egri vár 1552-es ostromának történetét feldolgozó Gárdonyi Géza-regény évtizedek óta szerepel az iskolai kötelező olvasmányok között, és ebből készült minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmes produkciója is. Várkonyi Zoltán filmjéhez a nemzet legnagyobb színészeit kérte fel: Sinkovits Imrétől Gobbi Hildán, Latinovits Zoltánon és Ruttkai Éván át Zenthe Ferencig.

A példátlan összefogással megvalósuló film időtállóságát bizonyítja, hogy közkívánatra minden évben többször megjelenik a közmédia műsorkínálatában. A Duna a film első részét augusztus 27-én, szombaton 14:35-től, második részét augusztus 28-án, vasárnap 14:20-tól sugározza. A vetítés apropóján az MTVA Archívumának* segítségével utánajártunk a film 10 legérdekesebb kulisszatitkának.


Forrás: MTVA Archívum

1. Kevesen tudják, de az Egri csillagokat már 1923-ban megfilmesítették. Ez volt az utolsó magyar némafilm, ami hangos változatával ellentétben nem aratott nagy sikert. 

2. A tengerparti jeleneteket a Balatonnál és Bulgáriában, a Fekete-tenger partján rögzítették.

3. Pilisborosjenőn építették fel az egri vár másolatát, ahol az ostromjelenetek készültek. Az építményt nem bontották el, a romjai a mai napig megtalálhatók a település határában.

4. A török sereget a Magyar Honvédségtől kivezényelt több ezer sorkatona alakította. A távoli tömegjelenetekben azonban – a számítógépes technológia fejletlensége miatt –, kétezer felfújható lufikatonát használtak a hadsereg szemléltetésére.

5. A vár fokáról leöntött gőzölgő szurok valójában jéghideg volt, mivel a kellékesek szárazjeget használtak, hogy a fekete műanyagmassza bugyborékoljon a forrás látszatát keltve.

6. A forgatásra külföldről szállítottak tevéket, amelyek közül három a budapesti állatkertben lelt otthonra. 

7. A magyar mozi egyik legnagyobb hazai kasszasikere volt: összesen 18 millióan váltottak rá jegyet.

8. A film színészei óriási népszerűségnek örvendtek: Benkő Péter és Kovács István együttesen több mint 50 ezer rajongói, illetve szerelmes levelet kapott egyetlen nyár alatt. 

9. A film külföldön is hódított: Talizmán címen több országban is látható volt.

10. Egy időben elterjedt az a városi legenda, hogy a filmben található egy hatalmas baki. Az igazság azonban az, hogy egyetlen jelenetben sem szerepel „karórás török”. A pletyka onnan indult, hogy előkerült egy forgatási fotó, amin karórát visel az egyik statiszta, ám a forgatásra már levette a kiegészítőt. 

Egri csillagok – 1. rész augusztus 27-én, szombaton 14:35-től, 2. rész augusztus 28-án, vasárnap 14:20-tól a Dunán!

Közönségkedvenc filmek egész nyáron, reklámok nélkül a Dunán és az M5-ön!

A teljes filmkínálat elérhető a Médiaklikk.hu-n.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..