home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Nem volt hiábavaló a munkánk!
Vajda János,a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám
Nem volt hiábavaló a munkánk!

Munkálatok a homlokzaton - a szerző fotójaAz aracsi Pusztatemplomon konzerválási munkálatokat végeztek a vlasotinci Gilex vállalat szakmunkásai, Sava Stražmesterovnak és Svetlana Bakiænak, a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézet szakembereinek az irányításával. Konzerválták a Pusztatemplom...

Munkálatok a homlokzaton - a szerző fotója

Az aracsi Pusztatemplomon konzerválási munkálatokat végeztek a vlasotinci Gilex vállalat szakmunkásai, Sava Stražmesterovnak és Svetlana Bakiænak, a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézet szakembereinek az irányításával. Konzerválták a Pusztatemplom homlokzati falát, a két oldalfal tetejét, a két oldalsó apszist ablakmagasságig befalazták, a fő apszis tetőzetét kicserélték, az északi első pillér alapzatát megerősítették. Mindezek a munkálatok a tartományi kormány támogatásával valósultak meg, elsősorban Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkár úrnak a közbenjárására, valamint Bojan Pajtiænak, a tartományi végrehajtó tanács elnökének és dr. Lódi Gábor alelnöknek a közreműködésével, akik 2005 áprilisában, tordai látogatásuk alkalmával megígérték a segítséget e sorok írójának.
Én Aracson születtem, ott nőttem fel a Pusztatemplom közelében. Mindig az volt az álmom, hogy a templom egyszer újjáépül. 1999. február 7-én Tordán megalapítottam az Aracs Hagyományápoló Társaságot, azzal a céllal, hogy támogatókat toborozzak az aracsi Pusztatemplom megmentésére, és kiemeljem az ismeretlenség homályából. Ebből a célból eddig 600-700 levelet küldtem a világ minden táján élő magyaroknak s az anyaországi illetékeseknek. Három könyvet írtam a Pusztatemplomról, hét emlékünnepséget és 48 önkéntes munkát szerveztem. A megkezdett konzerválási munkálatok azt bizonyítják, hogy erőfeszítéseink nem maradtak hiábavalóak.
Több évi tevékenységünk eredménye, hogy most már sokkal többen ismerik az aracsi Pusztatemplomot, a környéke rendezettebb, maga az objektum megközelíthető. Már nem árva a Pusztatemplom, sok fiatallal sikerült megszerettetni, akik remélhetőleg folytatják majd, amit mi elkezdtünk. Ezek közé tartozik Nagy Szabina, a Zeneiskola 18 éves tanulója, aki meséket, énekeket írt az aracsi Pusztatemplomról. A tordai Aracs Társaság valóban dolgozik az aracsi Pusztatemplomért, ellentétben azokkal, akik semmit sem tesznek érte, csak felhasználják a nevét.
Az eddig megtartott emlékünnepségeinkre olyan jeles személyek is eljöttek, mint Szabó Vilmos, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Gyimóthy Géza, a magyar Parlament volt alelnöke, Józsa László, az MNT elnöke, Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkár, Kasza József, a szerb kormány volt alelnöke, Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, dr. Gubás Jenő és Ágota.
Úgy tűnik, hogy a hétéves munkánk eredményeként sikerült támogatókat toborozni a Pusztatemplom megmentésére. A konzerválási munkálatok folytatása a tartományi kormány és az anyaország támogatásával a következő évben várható. Az akcióba magánszemélyek is bekapcsolódhatnak. Jelentkezni lehet a 023/831-063-as telefonszámon, vagy a következő postacímen: Aracs Hagyományápoló Társaság, 23214 Torda, Petőfi Sándor utca 58/a.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..