home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nem vesztegetjük az időnket az átmeneti időszakra
Tóth Lívia
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám
Nem vesztegetjük az időnket az átmeneti időszakra

Guszton András az elmúlt négy évben Temerin polgármesteri tisztségét töltötte be, a következő négy évben viszont a községi képviselő-testület elnökének a feladatait látja el. A község első embereként Az élhetőbb Temerinért jelmondatot választotta magának. Mit sikerült az elképzelésekből megv...

Guszton András az elmúlt négy évben Temerin polgármesteri tisztségét töltötte be, a következő négy évben viszont a községi képviselő-testület elnökének a feladatait látja el. A község első embereként Az élhetőbb Temerinért jelmondatot választotta magának. Mit sikerült az elképzelésekből megvalósítani? - kérdeztük tőle.
- Bizonyos dolgokon sikerült változtatni, de több megoldatlan kérdés, probléma maradt. Temerin központjának a rendezésével egy nagy tervünk vált valóra. Elsősorban a piacteret említeném, valamint a Művelődési Otthon előtti teret. Elkészült az ideiglenes tisztítóberendezés, a központi részt csatornahálózattal láttuk el, a közintézményeket rácsatlakoztattuk a kanalizációra, viszont az egyértelműen kudarc, hogy a polgárokat nem tudtuk rávenni a hálózatra való csatlakozásra. Ebben közrejátszott, hogy az ellenzék, a radikálisok és a ligások a két évvel ezelőtt kezdett kampányukban ingyenes rákapcsolódást ígértek.
Tíz év után tavaly önerőből fúrattunk egy kutat, ami valamelyest javította a vízellátást. Óriási pénzt, csaknem félmillió eurót költöttünk a temerini szeméttelep rendezésére, az eredményt bárki megnézheti. Egy-egy kilométernyi dűlőutat is leaszfaltoztattunk Temerinben és Járekon, a Staro Đurđevó-i helyi közösségben három szakaszban befejeztük az új iskolaépületet, a régi objektumban pedig óvodát létesítettünk.
" Kudarcként éli-e meg, hogy nem maradhatott polgármester?
- Egyáltalán nem, mert ugyanaz a koalíció maradt - a demokraták 5, az SZSZP és a nyugdíjasok, a VMSZ, a VMDP, a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia koalíció 3-3, a Temerin felvirágoztatásáért polgári csoportosulás 2 emberrel -, amelyik az elmúlt négy évben irányította a községet. Akkor a körülmények úgy hozták, hogy a polgármester és a községi képviselő-testület elnöke is magyar lett, és azt a szerb koalíciós partnerek elég nehezen fogadták el. Most nem volt esélyünk arra, hogy magyar legyen a községi elnök, kivéve, ha a két magyar párt együtt indult volna. Nagy dolognak tartom, hogy megmaradtam a község második emberének, mert ezzel az eddig végzett munkámat is elismerték. Továbbra is komoly beleszólásom van a községi ügyek intézésébe, még akkor is, ha közvetlenül nem vagyok a végrehajtó hatalom része. Abban mindenképpen bízom, hogy ez a csapat tovább tudja vinni azt, amit elkezdtünk.
" Mi vár Önökre ebben a mandátumban?
- Megmaradt két nagy projektum, amit nem mi kezdtünk el, hanem a radikálisok 2004-2008 között. Az egyik a járeki sportcsarnok, ami tető alatt van, és iskolai tornateremként működik, de olyan állapotba kell hozni, hogy versenyeket is rendezhessünk benne. A másik a szőregi óvoda, ami szintén nincs befejezve. Bevallom, azon egy cserepet sem mozdítottunk négy év alatt, de kár volna hagyni, hogy az épület elromosodjon. Amit viszont ebben a ciklusban el lehet kezdeni, de befejezni nem, az a temerini fürdőközpont fokozatos fejlesztése. Mi egyébként megszoktuk, hogy mindent önerőből végzünk. Belgrádtól eddig gyakorlatilag semmit sem kaptunk, a Tartományi Nagyberuházási Alaptól is csak morzsákat. Most sem várunk semmilyen csodát, függetlenül attól, hogy kapcsolódunk a tartományi és a köztársasági kormányhoz is, hiszen nálunk a hatalomban vannak demokraták is és szocialisták is. Kevés község van, ahol ugyanaz a koalíció folytatja a munkát, amely az előző négy évben volt. Én jónak tartom, hogy sokan maradtak a régi garnitúrából, mert nem vesztegetjük az időnket az átmeneti időszakra, ott folytatjuk a tevékenységünket, ahol abbahagytuk.
* Érdekes, hogy Ön ezt pozitívumnak tartja, miközben máshol változásokat, új embereket követelnek a polgárok!
- Temerinben húsz éve, amióta az önkormányzatok szintjén is többpártrendszer van, soha egyetlen koalíciónak sem sikerült összekötnie két mandátumot, ellentétben több Tisza menti vagy magyartöbbségű községgel, ahol 10-12 évig ugyanazok voltak hatalmon. Az már nagyon sok, viszont egy mandátum kevés ahhoz, hogy az ember valami jelentőset tegyen le az asztalra.
* Hozott-e a helybeli magyarság életében valami változást az, hogy az elmúlt időszakban magyar polgármester volt a község élén?
- Temerinben nagyon erős a magyar civil szféra, és ahol csak lehetett, jelentős mértékben és néha részarányon felül is támogattuk őket, aminek köszönhetően meg is erősödtek. Mivel nálunk a magyarok már soha nem lesznek többségben, ezekre a szigetekre kell építeni, mint a színház, a tájház, a művelődési egyesületek, civilszervezetek. Mi lassan vonulunk vissza a közéletből, hiszen a 33 tanácsnok között csak hat magyar van, ami jelentős szám, de nem döntő tényező.
* Milyen Temerinben a magyar pártok, konkrétan a VMDP és a VMSZ közötti együttműködés?
- Helyben szinte idillikus az együttműködés, a két párt hasonló erőt képvisel. A választási eredmények alapján a VMDP talán hajszálnyival erősebb, a községben 3-3 képviselőnk van, a helyi közösség szintjén a VMDP-nek 3, a VMSZ-nek 2. Nem rajtunk múlott, hogy nem indulhattunk együtt a választásokon. Egy rossz felsőbb direktíva volt, amiből mégis tíz községi pozíciót hoztunk ki, ugyanannyit, mint legutóbb volt.
" Milyenek most a nemzetek közötti viszonyok?
- Rettenetesen utálom ezt a kérdést, mert általában akkor szegezik a mellemnek, amikor nem történik semmi, amikor nyugalom van. Azt állítom, minden rendben, de mire megjelenik a sajtóban, az élet rácáfol a kijelentésemre. Most sem tudok mást mondani, mert ebben a pillanatban nincsenek komoly feszültségek, de tekintettel arra, hogy hetilapról van szó, az interjú közléséig bármi történhet. Egyébként nemcsak nálunk vannak ilyen esetek, de a temerini fiúké óta, ha itt történik valami, arra mindenki ráveti magát - különösen a sajtó. Nem hiszem, hogy ez a polgármester személyén múlik. Mi azon leszünk, hogy kevesebb incidens történjék, a rendőrség most már végzi a munkáját, a probléma az ügyészségeken és a bíróságokon van, mert a büntetések még nem megfelelőek. Ezt szigorúan kell büntetni, akkor, amikor megtörténik. A közbeeső időszakban pedig az oktatási rendszernek jut a legfontosabb szerep és a szülőknek, mert mindenki a családból hozza a viselkedési normát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..