home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Nem vagyunk kevesebbek másoknál!
KOVÁCS Nándor
2011.10.12.
LXVI. évf. 41. szám
Nem vagyunk kevesebbek másoknál!

Sweidel József emléktáblájánál a Magyar Nemzeti Tanács koszorúját főtisztelendő Horváth Endre plébános helyezte el- Egy nemzet ereje abban is megmutatkozik, hogy miként tudja veszteségeit lelkileg feldolgozni, miként tud rá emlékezni - fogalmazott prédikációjában főtisztelendő Fuderer Lászl...

Sweidel József emléktáblájánál a Magyar Nemzeti Tanács koszorúját főtisztelendő Horváth Endre plébános helyezte el

- Egy nemzet ereje abban is megmutatkozik, hogy miként tudja veszteségeit lelkileg feldolgozni, miként tud rá emlékezni - fogalmazott prédikációjában főtisztelendő Fuderer László óbecsei plébános a zombori Szentháromság-templomban az aradi gyásznap 162. évfordulójának előestéjén bemutatott engesztelő gyászmisén.

A megbélyegző törvény visszautasításában egységesen lépett fel a magyar közösség - Pásztor István ünnepi beszédét mondja

Elsőként így Zomborban, Sweidel József honvédtábornok szülővárosában emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanú hőseiről. A kegyeleti nap rendezvénysorozata a Szent Rókus köztemetőben a hősi halált halt nagyjaink és temetetlen halottaink emlékfalánál vette kezdetét, ahol F. Cirkl Zsuzsa, a Szent György Lovagrend délvidéki nagypriorja, valamint Orosz Attila református lelkész-esperes mondott beszédet.
A gyászmise után a Magyar Polgári Kaszinó udvarán megkoszorúzták Schweidel József aradi vértanú, valamint az 1956. évi forradalom és szabadságharc emléktábláját. A Kaszinó termében pedig alkalmi műsort tartottak, melyen felléptek a zombori, a bácsgyulafalvi, a bácskertesi, a doroszlói, a szilágyi, a szabadkai, a veprődi és a palánkai magyar művelődési egyesületek kórusai és versmondói. Ünnepi beszédet dr. Karcher Erzsébet, a Magyar Polgári Kaszinó vezetője és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a tartományi kormány alelnöke mondott.
- Október 6-a az elhivatottság, a hűség, az értékrend vállalásának az ünnepe - emelte ki Pásztor István. Mint mondta, az a tény, hogy a tizenhárom aradi vértanú közül négyen Vajdasághoz kötődnek, azt mutatja, hogy nem mindig a lélekszám aránya a meghatározó abban, hogy a nemzet asztalára ki mit tud letenni.
- A nemzeti gyásznap előestéje egyben a vagyon-visszaszármaztatási törvény életbelépésének az előestéje is. Éppen ezért adódik a párhuzam a kollektív bűnösséget továbbra is életben tartó törvény és az aradi történések között - mondta a VMSZ elnöke, majd hozzátette, hogy mi, vajdasági magyarok az európai értékrendet képviseljük. Épp ezért nem tűrjük, hogy valaki kizárjon és háborús bűnösként bélyegezzen meg bennünket.
- Lehet, hogy nem vagyunk többek, mint mások, de egészen biztos, hogy nem vagyunk kevesebbek se - hangsúlyozta a VMSZ elnöke.
A kegyeleti napot a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a Szent György Lovagrend Délvidéki Nagypriorátusa és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..