home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Nem tétlenkednek a Püspökségi Caritasban
(k-ko)
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Nem tétlenkednek a Püspökségi Caritasban

A nagybecskereki Püspökségi Caritasban hamarosan beindul a jelzőrendszeres házi gondozás. A felkészítő képzést a budapesti Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői tartották, akik már tíz éve végzik ilyen módon is ezt a szolgáltatást.

A Püspökségi Caritas tizenhárom éve kezdte meg a házi gondozást, és azóta folyamatosan segíti a rászoruló polgárokat. Nagybecskereken jelenleg mintegy 130-150 idős, beteg embert gondoznak, Magyarcsernyén és Tóbán pedig körülbelül száz személyt látogatnak rendszeresen.

A kilenc ápolónővér megismerhette az új lehetőséget, a hamarosan kezdődő kísérleti időszakban pedig kiválasztják azt a húsz idős embert, akit alkalmasnak találnak a szolgáltatás „kipróbálására”. A képzést Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi fejlesztésekkel is megbízott vezetője tartotta.

A Caritas munkáját a nagybecskereki önkormányzat is támogatja: ebben az évben 2,5 millió dinárral járul hozzá a tevékenységéhez, emellett pedig az új szolgáltatás pénzeléséről is folytak már tárgyalások. 

A Püspökségi Caritas az év elején Muzslyán is útjára indított egy projektumot. Tavaly a helyi közösség önkénteseivel A természeti katasztrófák kockázatának csökkentése elnevezéssel szerveztek munkaakciókat, műhelymunkákat. Ezek során kiderült, a helyiek számára nagy gond a falu központjához közeli nádas, mely egyúttal szeméttelep, szúnyogfészek, illetve kóbor állatok búvóhelye is. A Püspökségi Caritas illetékesei az ausztriai, a németországi és a romániai Caritashoz fordultak, ahol pozitívan fogadták elképzelésüket. Ennek alapján parkká, zöldövezetté alakítják át az ingoványos terepet. A tervezet egy másfél éves időszakra szól, a munkálatok azonban már elkezdődtek, és máris látható a változás: első lépésként levágták a nádat. A folytatásban még nagyon sok feladat vár a szakemberekre és a segítőkész önkéntesekre egyaránt, hogy a jövő év első felének végén a lakosság használatba vehesse a megújult területet.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..