home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Nem térhetünk ki a hűség elől”
Martinek Imre
2022.12.02.
LXXVII. évf. 48. szám
„Nem térhetünk ki a hűség elől”

Mottó: „Ezt a földet nekünk kell fénnyel behintenünk, ezt nekünk kell kedvvel, kultúrával, […] sok vágy beteljesítésével feldíszítenünk” (Tamási Áron).

Tamási Áron neves erdélyi írónk születésének 125. évfordulója alkalmából emlékestet tartottak Hertelendyfalván, enyészet havának utolsó szombatján (november 26-án). Helyszínileg az író nevét viselő székely magyar művelődési egyesület berkeiben.

A Tamási Áron életét és munkásságát híven bemutató, a nagy országjáró körútja utolsó előtti állomásához érkező tizenhét molinó üzenetét a budapesti Magyarság Háza igazgatónője, Csibi Krisztina méltatta, egyúttal a magyar kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságát is képviselve. Az emlékest folytatásában, a Nemzeti ima, az Úrtól tanult imádság, illetve a köszöntők és az ünnepi gondolatok tolmácsolása után, a házigazda egyesület ifjúsági tánccsoportjának, az anyaországi Györe községből érkező Kosnás családnak, valamint a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület szakcsoportjainak (az Énekesmadár népdalkör és a Virgoncz néptánccsoport) produkcióit élvezhettük. A hivatalos/ünnepi részt a székelyföldi művelődési egyesület elnök asszonyának, Hadnagy Jolán óvó néninek gazdag fotódokumentációval alátámasztott előadása zárta, Tamási Áron és a szeretett szülőföld munkacímmel. Végezetül pedig a Székely himnusz is felcsendült.


Csibi Krisztina

— Tamási Áron, a nagy székely magyar író születésének 125. évfordulója alkalmából Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár január 22-én, a magyar kultúra napján Tamási Áron-emlékévet hirdetett. Jelképesen Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában tette ezt meg. Ekkor már szinte készen állt az a program, amelyet 2022-ben megvalósíthattunk a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesülettel és a budapesti székhelyű Tamási Áron Közhasznú Alapítvánnyal közösen — vázolta fel az előzményeket Csibi Krisztina, az emlékév lebonyolításának koordinálását felvállaló anyaországi intézmény igazgatónője. Elmondása szerint mindvégig arra törekedtek, hogy az emlékévről és annak vezérmottójáról — „Nem térhetünk ki a hűség elől” — ne csak a Kis-Magyarország területén halljanak, de a Kárpát-medence minél több magyar közösségéhez, emberéhez, személyéhez, illetve a diaszpórában élő magyarsághoz is eljuthasson híre és üzenete. A kívánt cél elérése érdekében március-április folyamán online vetélkedőket hirdettek, melyekkel elsősorban a fiatalokat kívánták megszólítani. Illusztrációs pályázattal, videós megjelenéseikkel, valamint a kiadványaikkal, melyek immár online módon is megtekinthetőek, olvashatóak.


Hadnagy Jolán

A hertelendyfalvi egyesületi székház udvarán felállított alkalmi, Tamási Áron életét a születésétől egészen a haláláig bemutató kiállítás pedig ez év június 4-én, a nemzeti összetartozás emléknapján indult el országjáró körútjára. Mi több, Csíksomlyóról a búcsú napján. Karnyújtásnyira a kegyhelytől, ahol ezúttal is százezrek gyűltek össze közös imádságra. Noha a Tamási Áron-emlékév hamarosan (a tervek szerint december 17-én) véget ér, odáig, vagyis az előttünk álló időszakban még várhatóak fajsúlyos események ebben a témakörben.

A nagyvilág tíz különböző pontján, köztük Buenos Airesben, Edmontonban, Clevelandben… emléktábla avatása esedékes. Hogy minden szegletecskéjében e sárgolyóbisnak maradjon valami emlék arról az íróról, akiről, akárcsak népéről, sokáig úgy tűnt, eleve örökös vándorlásra ítéltetett a Gondviselő által.

„Tamási Áron rendes feltámadása tulajdonképpen a halálával kezdődött, amikor is visszatért arra a szülőföldre, amely minden művének forrása volt, minden emberi szenvedésnek; forrása egyben minden aggodalmának és ugyanakkor minden bizakodásának” — olvashattuk az egyik molinón. Írónk életéről, kinek művei több mint időállóak. A bennük megfogalmazott intelmekkel egyetemben, melyekből minden egybegyűlt ünneplőnek jutott egy-egy emlékeztető szeletke.

Az emlékesten üdvözlés illette (a már említettek mellett) ft. Halász Béla lelkipásztort, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökét, mgr. Hajnal Jenő urat, a Magyar Nemzeti Tanács előző összetételének elnökét, Pintér Anna-Máriát, az MNT Kulturális Bizottságának tagját, Sutus Áront és Rancz Károlyt, a VMMSZ elnökét és alelnökét, illetve Varga Gabriella budapesti újságírónőt. A színpad melletti asztalokra felhelyezett, vagyis közszemlére tett Tamási-köteteket a helyi szervezők az egyesületi könyvtárból, valamint a vojlovitzi székely magyarok magángyűjteményeiből kölcsönözték.

Az est moderátora a kárpátaljai származású Vaskeba Hajnalka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának helyi ösztöndíjasa volt.

Útravaló: „Azt keressétek, ami összeköt!” (Tamási Áron)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..