home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nem szokványos hét
Lőrinc Natália
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám
Nem szokványos hét

A kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ nemrégiben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az alkalmi műsor után Talpai Sándor, a szervezet elnöke és Bokor Erika, a chicagói Magyar Baráti Közösség képviselője testvérszervezeti egyezményt írt alá.

— Az eltelt tíz évben olyan központot építettünk ki, amely a szórványban élő magyarság minden igényének megfelel, és amely észak-bánáti civil központként is működik. A további előrehaladás érdekében fontosnak tartjuk, hogy újabb partnereket találjunk. A chicagói barátainkkal testvér-egyesületi kapcsolatot alakítottunk ki, az egyezményben közös céljaink elérésének támogatása, valamint nyári diákcsereprogramok szerepelnek. Jövőre minden bizonnyal a kisoroszi diákok utaznak Chicagóba — nyilatkozta Talpai Sándor.

A Torontál civil szervezet rendezésében tartották meg a XIV. Népművészeti tábort, valamint a IX. Gulyásfőző fesztivált.

A tábor alatt száznégy gyermek próbálhatott ki régi, hagyományos mesterségeket. A részvevők Talpai Ildikó irányításával gyöngyből karkötőt fűztek, Talpai Zsuzsanna nemezelt velük, Kormányos Erzsébet hímzést tanított, Jónás Mária pedig szövést. A fiúk nagy örömére Szögi Rudolf fafaragást oktatott, és ezt a lehetőséget a felsős lányok sem hagyták ki. Rácz Szabó Tibor kosárfonó körül is nagy volt a nyüzsgés, az elkészült munkákat pedig az édesanyák kapták ajándékba. Schramm Tibor segédletével agyagból vázák, gyertyatartók születtek. Berta Piroska a papír újrahasznosításáról beszélt, irányításával kosarak és virágok készültek.

Nemcsak helybeli gyermekek látogatnak el a táborba, hanem a környező településekről (Magyarcsernyéről, Tóbáról, Tordáról, Nagykikindáról, Szajánból, Töröktopolyáról) is, valamint szabadkai, magyarkanizsai, zentai, bogarasi, torontálvásárhelyi diákok ugyancsak jelen voltak, sőt magyarországiak, németországiak és kanadaiak is.

Délután ügyességi játékokat, vetélkedőket szerveztek, mesét vitték színre, és a gyerekek kitöltöttek egy tábori élettel kapcsolatos tesztet is. A nyolc közül a Piroska és a farkas nevű csoport bizonyult a legjobbnak, a csapatkapitány István Ágnes és Lennert Nikoletta volt.

A nap népdalénekléssel kezdődött Talpai Ildikó, Kanalas Zsófia és Juhász Katalin énektanárok vezetésével. A szépszámú közönség este művelődési műsorokat tekinthetett meg. Fellépett a Muzslai Petőfi Sándor ME, a tordai Petőfi Sándor ME és a temerini Vándor Bábszínház. A záróesten Ki mit tud?-ot, tábortüzet és szalonnasütést tartottak.

A tábort támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a NIS Gasprom Neft, Nagykikinda önkormányzata, a Tartományi Oktatási és Kisebbségi Titkárság, a Tartományi Művelődési Titkárság, a Szerbiai Kulturális Minisztérium, több helyi cég és magánszemély. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt regionális rendezvényként támogatja a tábort.

A IX. Gulyásfőző fesztiválon huszonnégy csapat ragadott fakanalat. A legjobbnak Talpai Piroska és Béla étele bizonyult. Második a Nőszervezet csapata lett, harmadik pedig a Gyöngykaláris vegyes kórus. A látogatók marha- és birkagulyást fogyaszthattak, a legkelendőbb pedig a kürtőskalács volt. A talpalávalóról a kikindai Regruták zenekar gondoskodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..