home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem sikerült a haditett
Tóth Tibor
2014.06.24.
LXIX. évf. 26. szám
Nem sikerült a haditett

A Zenta vízilabdázónői a három megnyert mérkőzésig tartó bajnoki döntőben alulmaradtak a belgrádi Crvena zvezda csapatával szemben, és az idén sem szerezték meg a bajnoki címet. Az alapszakaszt megnyerték a zentai lányok, ahogyan az elődöntőt is, a fináléban azonban a 3 : 1 arányú összesített eredménnyel a piros-fehérek bizonyultak jobbnak.

— Az alapszakasz első helyének köszönhetően a döntőben mi lehettünk többször pályaválasztók. Ez viszont csak papíron volt így, mivel a döntő első mérkőzésére annyira lehűlt a levegő, hogy a víz hőmérséklete 20 Celsius-fok alá esett, ezért az utolsó pillanatban az összecsapás színhelyét Zentáról Szabadkára helyezték át, a sétaerdei medencébe. Délután négy órakor kezdtük a döntő első meccsét, és délelőtt tízkor derült ki, hogy nem játszhatunk hazai medencében. Az első mérkőzést hathatós bírói közreműködéssel veszítettük el, és ez döntőnek bizonyult a továbbiakat illetően. A második mérkőzést Belgrádban játszottuk, s ott is vereséget szenvedtünk. A Crvena zvezda—Radnički-férfidöntő után szálltak vízbe a lányok, és összeroppantak a Tašmajdan uszodában uralkodó hangzavar alatt. A harmadik meccset Zentán játszottuk, nyertünk is 8 : 4-re, a negyedik, ismét Belgrádban játszott mérkőzésen pedig annyira meg voltunk illetődve, hogy az első negyedben összeszedett hat gólos hátrányt már nem tudtuk behozni. Sajnos az idén sem sikerült a nagy haditett. Jobb csapatom volt, mint a Crvena zvezdának, kizárólag az első meccsnek köszönhetően nem jött össze a bajnoki cím — mondta Tóth László, a Zenta vízilabdázóinak vezetőedzője.

Három magyarországi erősítést, Mihók-Brávik Henrietta kapust, Balogh-Zsámbok Lilit és Kiss-Primász Ágnest is szerződtették a 2013/2014-es idényre, de ez is kevésnek bizonyult.

— Ők néhány éve abbahagyták a vízilabdázást, időközben anyukák lettek, s úgy érzem, nem tettek hozzá a mérkőzésekhez annyit, amennyit vártunk tőlük. Úgy gondoltam, hogy az én lányaimnál jobban feldolgozzák a belgrádi eseményeket, de a sokévi kihagyás bennük is nyomott hagyott. A Zentán nyújtott teljesítményüket nem tudták megismételni a fővárosban, ezért a belgrádi szereplésünket teljes kudarcként értékelném.

Egyelőre még kérdéses, hogy a csapat milyen összeállításban vág neki a következő idénynek. Az edző a héten ül le a lányokkal, és eldöntik, hogyan tovább. A csapat gerince talán megmarad, magyarországi erősítés viszont valószínűleg nem lesz a következő idényben. Pótlásukat saját bázisukból, azaz a junior csapatból oldják meg.

— A Crvena zvezda egyre erősödik, mindenkit csalogat át a soraiba. Ez nem tesz jót a vízilabdának, mert így a többi csapat nagyon legyengül. Az idén is mi ketten képviseltünk jelentősebb játékerőt, a két elődöntő már-már nevetséges volt az eredményt és a játékot tekintve is. Lassacskán az egész bajnokság egyklubos lesz. Én sem tudom garantálni, hogy mindig összejönnek a lányaim, kisváros lévén kevesen vannak az utánpótlásban. Jó játékosaim vannak, nem tudok viszont minden korosztályban elég lányt felhozni, mivel Zentán eleve kevés a gyerek.

A junior csapat megkezdte ugyan a regionális ligát, de közbeszólt a Vajdaság-bajnokság, így az Eszéket, a zombori Poletet, az újvidéki Vojvodinát, a szabadkai Spartacust és a Spartacus Prozivkát soraiban tudó liga átmenetileg szünetel. A Vajdasági Vízilabda-szövetség évek óta tornarendszerben bonyolítja le a bajnokságot, amit többek között a Zenta edzője sem tart elfogadhatónak, hiszen két és fél nap alatt öt mérkőzést játszanak, s ezzel vége is az egész bajnokságnak. Ez azért sem jó, mert ha a játékos valami oknál fogva nem ér rá azon a három napon, akkor féléves munkáját dobhatja a kukába. Ennek ellensúlyozására hozták létre a regionális ligát.

A felnőttférfi-csapat készül a július 16-án rajtoló II. liga északi csoportjára, melyre az idén négy csapat (Zenta, Spartacus Prozivka, Požarevac, pancsovai Mladost) nevezett.

— Nem tartom helyesnek az utóbbi években gyakorlattá vált nagy átigazolásokat, melyek során mindenki oda ment játszani, ahova akart. Tavaly még azt is kitalálták, hogy három hazai játékos mellett egy külföldit is lehet igazolni. Képzeljék el, hogy a bajnok és kupagyőztes, tavalyi Bajnokok Ligája-nyertes Crvena zvezda játékosai átszerződnek valamelyik II. ligás klubhoz. Megtehetik, mivel a szabályok ezt lehetővé teszik, így amikor az I. liga szünetel, akkor is játékban lehetnek. Velük az én játékosaim nem tudnak versenyezni. Ha a klubok hat-hét játékost igazolnak a nyári liga idejére, akkor az a saját nevelésű játékos, aki egész évben edzett, a kispadra kerül, vagy még oda sem, és elveszíti a kedvét. Ez az egész oda vezetett, hogy a II. ligában a korábbi huszonöt helyett az idén csak kilenc klub indul, ebből négy a mi csoportunkban. Eszerint mindössze hat meccset játszunk az alapszakaszban. Nem nevezett a zombori Polet, a nagybecskereki Proleter, a Fehértemplom, a belgrádi Vračar... Eltűntek a bázisok, nincs normális ifi- és serdülőbajnokságunk sem. A gyerek úgy nő fel, hogy öt hét alatt lejátssza a vajdasági ligás bajnokságot, így nem csoda, hogy a klubokból eltűnt az utánpótlás, sokan abbahagyták a vízilabdát. Magyarországon nemcsak erkölcsileg, hanem a TAO-rendszernek köszönhetően anyagilag is támogatják a pólót. A Zenta ificsapatából négyen Kaposváron folytatják pályafutásukat. Nálunk nem törődnek a klubokkal. A II. liga július 16-án kezdődik, augusztus 16-án pedig már vége a rájátszásnak. Erre az egy hónapig tartó bajnokságra kell készülnünk szeptember 1-jétől július 15-éig. Szomorú, hogy ide jutottunk. A bázisok eltűntek, tudatosan bomlasztották szét őket. A II. liga valamikor amatőr liga volt, a fiatalok itt tudtak igazán fejlődni, itt értek játékossá. Annak nem látom értelmét, hogy egy tizenhét éves amatőr fiú egy vérbeli profi ellen játsszon. A nagy átigazolásokkal népszerűsíteni szerették volna a vízilabdát, de éppen az ellenkezőjét érték el — vázolja a helyzetet az edző.

A bajnoki döntő után sem áll meg az élet a népkerti medencében, harminc gyerek részvételével ugyanis elkezdődött az úszóiskola, ahonnan a vízilabdaklub is meríthet majd játékosokat. A hónap végén pedig ugyanitt rangos tornára kerül sor: négy csapat részvételével megtartják a junior lányok (1997-ben születettek és fiatalabbak) országos bajnokságát, melyen a zentai lányok is medencébe szállnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..