home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem múlik el
Balázs Szilvia
2020.11.01.
LXXV. évf. 44. szám
Nem múlik el

Semmi sem múlik el: sem a szeretet, sem a törődés, semmi. Legfeljebb elhalványul, de legbelül mindig ott pislákol bennünk, akkor is, ha réges-rég végső búcsút mondtunk szerettünknek.

Az idén hagyta maga mögött földi életét Vajda Károly atya. Sokszor beszélgettem vele annak idején, sok témáról. Az egyik ilyen eszmecserénk a Hét Nap hasábjain is megjelent, éppen a halottak napja alkalmából. Károly atya ugyanis, a feltámadás biztos tudatában, olyan megnyugtatóan, olyan szépen beszélt az elmúlásról, hogy úgy éreztem, ezt az olvasóknak is „hallaniuk” kell.


Ninkov Kovačev Olga felvétele

— A vigasz elsősorban a Szentírás, melyben Jézus kimondja, hogy ő az örök élet: aki benne hisz, még ha meg is halt, élni fog — hangsúlyozta négy éve Károly atya. — A Sátán mindig mást igyekszik elhitetni az emberrel: haragudni kell az Istenre, hogy miért éppen őt vette el, hiszen még élhetett volna, miért éppen tőlem… A gonosz tehát mindenféle hazugságot sugall csak azért, hogy kétségbe ejtse az embert. Ilyenkor mindig csak a Szentírás és az Egyház szavára szabad hallgatni, valamint arra a lelkiismeretre, amely valójában össze van kapcsolva Istennel.

Most, amikor szerte a világban járvány van, és emberek millióinak halála kerül a középpontba, amikor nap mint nap beszélnek az elmúlásról a tévében és a rádióban, amikor ezzel a szalagcímmel jelennek meg az újságok, nagyon könnyű elfordulni Istentől, és a Sátán szavára hallgatni, ahogyan Károly atya is említette. A hitünk próbatétel előtt áll, és mindennél fontosabb hinnünk, bíznunk Istenben és abban, hogy minden, ami történik, azért történik, mert az ő akarata és terve érvényesül. És ebben a tervben nem csalatkozhat senki, még akkor sem, ha a pillanatnyi bánat miatt elveszíti a józan ítélőképességét. Hiszen ha valakinek kellően erős a hite, minden bajon átsegíti a Jóisten.

— Édesanyám néhány hónapja került a másvilágra — mesélte saját példáját Károly atya. — Miután eltemettük, egy imaórán beszélgettem a jelenlevőkkel, közösen imádkoztunk, és két személy is isteni ajándékban részesült: egyiküknek Isten megmutatta az édesanyám lelkét, a másikuknak pedig az édesanyám örömét amiatt, hogy érte is imádkoztunk. Az illető földöntúli boldogságot érzett. Ezek a saját, személyes tapasztalataim, én már tudom, hogy az emberek lelke igenis örökké él, és az eltávozottak már sokkal boldogabbak, mint itt, a földi életükben valaha is voltak.

Az idén sajnos Károly atya is távozott az élők sorából. Ám azzal a hittel, amelynek ő volt a birtokában, biztosan tudom, hogy megtapasztalhatta az örök életet. Ez az a példa, amely mindannyiunk előtt ott lebeghet — mintegy célként. A Biblia olvasása, a templom hűvös csendje vagy a temetőlátogatás — mindenkinek más hozhat vigasztalást. Végezetül álljon itt az a rész is a korábbi interjúból, amelyben arról érdeklődtem Károly atyánál, hogy a Szentírás vajon mely szakaszai azok, amelyeket így, mindenszentekre és halottak napjára készülődve olvasni érdemes.

— Nagyon ajánlom, hogy elmélkedjenek el Jézus szenvedéstörténetén vagy Izajás próféta könyvéből az 53. fejezeten, mert ez teljes egészében Isten szolgájáról szól, aki a mi bűneinket veszi magára. Helyettünk. Isten azonban megszámlálhatatlanul sok utódot ad ennek a szenvedő szolgának. Pál apostol leveleinek végén mindig van utalás a föltámadásra, az örök életre. Nagyon ajánlom Máté és Lukács evangéliumának a végét, ott is sok a példabeszéd. Aztán János evangéliumának a végét, a 14. és a 15. fejezetet, ahol a vele való egységre hívja fel a figyelmet. Ezek a részek még jobban alátámasztják a feltámadásba és az örök életbe vetett hitünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..