home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem lesz nehéz az iskolatáska
(Zs. Á, kko, Tha)
2019.06.28.
LXXIV. évf. 25. szám
Nem lesz nehéz az iskolatáska

Azok a jövendőbeli elsős kisdiákok — Vajdaság-szerte 1450-en —, akik magyar nyelven kezdik meg tanulmányaikat, a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából iskolatáskát kapnak ajándékba.

Törökbecse és Beodra

Huszonnégy törökbecsei és beodrai végzős ovisnak kézbesítették a Rákóczi Szövetség ajándékaként érkezett iskolatáskákat, melyeket a Magyar Nemzeti Tanács segítségével osztottak ki. A tetszetős, színes taneszközöket azok a leendő elsősök vehették át, akik az ősszel magyar osztályba indulnak.

Az ajándékozásnak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület nyújtott helyszínt. A kicsiknek a Teleház színjátszói Janikovszky Éva színielőadásával kedveskedtek. A jövendőbeli elsősök szüleikkel érkeztek az egyesület székházába, és miután átvették az új iskolatáskákat, vidáman sétálgattak velük. Abban valamennyien egyetértettek, hogy számukra szeptemberben nem lesz nehéz az iskolatáska. Erős Zsombor boldogan dicsekedett, hogy az új táskába könyveket tesz, Barbul Heléna pedig fennhangon elénekelte a Hívogat az iskola című dalt. Bálint Noel kijelentette, alig várja már, hogy kezdődjön a tanév. 

Schröderéknél az ősztől a családban két elsős lesz, hiszen az ikrek, Máté és Lenke is iskolába indulnak. Melinda, a családanya azt mondta, a Rákóczi Szövetségtől érkező ajándék nem más, mint a segítő kéz kinyújtása.

— Három gyermekünk van, és szeptemberben az ikrek indulnak iskolába. Fontosnak tartjuk, hogy a csemetéink magyarul tanuljanak, hiszen az ember az anyanyelvén gondolkodik, és azon tud a legsikeresebben érvényesülni. A Rákóczi Szövetségtől érkező iskolatáskák óriási segítség kis családunknak, hiszen köztudomású, hogy korántsem olcsó az elsősök beiskoláztatása. A kicsik nagyon megörültek az ajándéknak, melybe az ősszel közösen pakoljuk be a könyveket, füzeteket, ceruzákat, színeseket és mindazt a tanszert, amelyre szükség lesz.

— A leendő elsősöknek első alkalommal ajándékoznak iskolatáskát, ami a Rákóczi Szövetség programjának a része — emelte ki Báló Tibor, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke. — Törökbecsén 10 kislány és 8 fiú, Beodrán 4 fiú és 2 kislány részesült az ajándékban, melynek a gyerekek igazán megörültek. Nemrégiben Mátyás királyról szóló könyvet is kaptak. Ez a program mindenképp nagy segítség a szülőknek. Emellett az ősszel a kis elsősök a Magyar Nemzeti Tanács tanszereket tartalmazó beiskolázási csomagját is átvehetik majd. Törökbecsén szeptember 2-án 18 elsős indul iskolába, a 2020/21-es tanévben viszont már mindössze 8 elsős lesz, Beodrán pedig csak 3, ami annak tudható be, hogy a januárban, februárban született gyerekeket is beíratták az első osztályba, amit az oktatási törvény engedélyez. A 18 leendő elsős közül ketten vegyes házasságból származnak, és a szülők a magyar tannyelvű oktatás mellett döntöttek. Ennek mi különösen örülünk, hiszen a cél éppen az, hogy a szülőket arra ösztönözzük, hogy a gyermeküket magyar tannyelvű iskolába írassák. A mi feladatunk — mind a Rákóczi Szövetségé, mind a Magyar Nemzeti Tanácsé — nem más, mint az, hogy rámutassunk azokra az előnyökre, amelyek a magyar nyelvű iskoláztatásban rejlenek.

 

Csóka

Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában a helybeli Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény Méhecske csoportjához tartozó 7 leány és 11 fiú vette át a magyarországi Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát, az iskolatáskát. A 18 leendő, magyar tannyelvű osztályba induló elsős nagy örömmel fogadta a csoda szép taneszközt. 

A jelen levő gyermekeket, szülőket, az önkormányzat képviselőit, valamint Hudák Mária tanítónőt, aki szeptemberben fogadja az óvodától elköszöntő nebulókat, Kormányos László tartományi képviselő köszöntötte.

A Méhecske csoport, Kormányos Márta óvónő vezetésével, műsorral kedveskedett az egybegyűlteknek. Az összeállításban verssel, énekkel, tánccal idézték fel, milyen volt, amikor óvodába indultak, hogyan teltek el az ott töltött évek, hány barátot szereztek, majd elhangzott a Hívogat az iskola című közismert dalocska is.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, az iskolatáska egy új korszak kezdete nemcsak a gyermek, hanem a család számára is.

— Az MNT 2013 óta szoros kapcsolatot ápol a budapesti Rákóczi Szövetséggel, melynek tagjai a gyermek születésétől a felnőtté válásáig követik a magyar családok életének alakulását. Az újszülötteket babanaplóval lepik meg, az óvodásoknak ebben az évben már elhozták a Mátyás királyról szóló könyvet, most pedig iskolatáskát kapnak ajándékba a leendő elsősök. Az MNT szeptember első napjaiban tartalommal, vagyis a szükséges tanszerekkel tölti meg ezeket a táskákat. A beiskolázási csomagba minden belekerül, amire az elsősöknek szükségük van. Az év vége felé ismét eljövünk a Rákóczi Szövetség tagjaival, október végén, november elején ugyanis 10 000 forint értékű ösztöndíjat adnak a magyar tannyelvű osztályba járó elsősöknek. Emellett számos közös programmal, kirándulásokkal, táborokkal, versenyekkel készülünk, melyeket itthon, illetve az anyaországban szervezünk meg. 

Jerasz Anikó kulcsfontosságúnak nevezte azt a döntést, amelyet a szülők akkor hoztak meg, amikor magyar tagozatra íratták a gyermeküket, majd mindenkinek gondtalan iskolás éveket kívánt. 

Csóka községben szeptember 1-jén 39 magyar első osztályos diák kezdi meg a tanulmányait, 24 kisfiú és 15 kislány. Csókán 11 fiú és 7 lány, Padén 4 fiú és 2 lány, Hódegyházán 6 kislegény és 1 leány, Tiszaszentmiklóson 4 leány és 1 fiú, Feketetón 2 fiú és 1 leány ül be az iskolapadba.

 

Ajándék a szórványközösségeknek

Molnár Attila, az MNT tagja Nezsényben járt, ahol 3 kisfiú és 1 kislány kapta meg tőle az iskolatáskát, Ürményházán 1 kisfiú és 1 kislány, Erzsébetlakon 2 kisfiú, Szentmihályon pedig 4 kisfiú vette át a taneszközt.

A leendő elsősök örömmel fogadták a Rákóczi Szövetség ajándékát. A szülők elmondták, ez nagy segítség számukra, és már annak a tudata is fontos, hogy vannak jóakaratú emberek, akik segítik a határon kívüli közösségeket. A gyerekek egy-egy kis verssel, dallal vagy egy teljes műsorral köszönték meg az iskolatáskákat.


Zséli Ágnes és Tóth Lívia felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..