home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem fogadták el a tanács döntését
Tóth Lívia
2005.01.12.
LX. évf. 2. szám
Nem fogadták el a tanács döntését

Csóka központja a tönkrement húsgyárralKudarcba fulladt a VMSZ (feloszlatott) csókai helyi szervezetének tisztújító üléseHangoskodástól és asztalcsapkodástól sem volt mentes a VMSZ (feloszlatott) csókai helyi szervezetének múlt heti ülése, amelyen meg kellett volna választani az új vezetősé...

Csóka központja a tönkrement húsgyárral

Kudarcba fulladt a VMSZ (feloszlatott) csókai helyi szervezetének tisztújító ülése
Hangoskodástól és asztalcsapkodástól sem volt mentes a VMSZ (feloszlatott) csókai helyi szervezetének múlt heti ülése, amelyen meg kellett volna választani az új vezetőséget, a tisztújítás azonban végül is elmaradt.
Az előzményekről tudni kell, hogy a VMSZ tanácsa az elmúlt polgármesteri és önkormányzati választásokat értékelve a csókai községben elért eredményeket gyengének minősítette. Abban az indoklásban, amelyet 2004 októberében juttattak el a tagsághoz, az áll, hogy elvesztették az önkormányzati és a tartományi választásokat, a 25 tanácsnoki helyből pedig mindössze hatot sikerült megszerezniük, de ebből is egy mandátum a koalíciós partnernek, a VMPM-nek jár. A szöveg folytatásában az áll, hogy évek óta gond van a VMSZ csókai körzeti szervezetének háza táján. Az elmúlt négy évben az emberi, szubjektív problémák, a párt és az önkormányzati vezetők egymás iránt tanúsított magatartása beárnyékolta a gyakorlati munkát, és a konfliktusok a választások kiírásakor, illetve a kampányban csak erősödtek. A felsoroltakat mérlegelve a VMSZ Tanácsa feloszlatta a csókai körzeti szervezethez tartozó helyi szervezeteket, azaz a csókai, a padéi, a tiszaszentmiklósi, a kanizsamonostori, a hódegyházi, az egyházaskéri és a feketetói helyi szervezeteit. Ezeknek a tagsága a tanács végleges döntéséig nem gyakorolhatja az alapszabályból eredő jogait és kötelezettségeit. Ez vonatkozik a csókai körzeti szervezetből megválasztott tanácstagokra és elnökségi tagokra is. A helyzet felmérésére és a feloszlatott helyi szervezetek újbóli megalakítására öttagú bizottságot jelöltek ki a következő összetételben: Juhász Attila elnök, Tordé László, Pál Károly, Egeresi Sándor és Dévavári Zoltán.
A meghirdetett csókai tisztújító ülésen, amelyen harmincan jelentek meg, Juhász Attila, Tordé László és Dévavári Zoltán mellett jelen volt Kasza József, a VMSZ elnöke is. Juhász Attila elmondta, a bizottság körbejárta a községben a helyi szervezeteket és felmérte a jelenlegi helyzetet. Összesen mintegy 150-en igazolták vissza az együttműködési szándékukat, illetve azt, hogy továbbra is tagjai kívánnak lenni a VMSZ-nek. A csókai és a padéi helyi szervezet között különösen elmérgesedett a viszony, mindkét oldalon különféle vádak hangzottak el a másik féllel kapcsolatban. A jelentés alapján a VMSZ tanácsa úgy döntött, hogy senkit sem távolítanak el a pártból, de hat személynek a támogató tag státust kínálják fel. Ezek a következők: Margit Zoltán, Zombori Csaba és Berkovits György (Csóka), Maros Antal (Kanizsamonostor), Komáromi László és Pintér Csaba (Padé). A megnevezettek nem rendelkeznek szavazati joggal és nem választhatók be az új vezetőségbe. A körzeti szervezet megalakulása után helyben határozhatnak majd arról, mi legyen a további sorsuk: rendezik a tagviszonyukat vagy elmarasztalják őket.
Ezután indulatoktól és érzelmektől fűtött vita alakult ki, amelynek egyértelművé vált, hogy a jelenlevők többsége nem fogadja el az ismertetett döntést. Tudni szerették volna, hogy a felsoroltakat miért nem jelölhetik. Miért nem hagyják rájuk, hogy ők döntsék el, kit szeretnének elnöknek. Feltették azt a kérdést is, hogy az alapszabályzat szerint történik-e minden, mert abban nem szerepel az a meghatározás, hogy ,,támogató tag'.
Kasza József, a VMSZ elnöke végül azzal zárta az ülést, hogy ő szerette volna megbeszélni, hogyan haladhatnának előre és hogyan szerezhetnék vissza az önkormányzatot, de ilyen hangnemben (időnként mindkét fél felemelte a hangját!) mindez lehetetlen. Ezért ellentmondást nem tűrően kijelentette, haladjon minden a szabályzat alapján, Csókán nem lesz tisztújítás. Ami azt vonja maga után, hogy továbbra sincs alapszervezet sem. Marad a felfüggesztés, amíg a tényfeltáró és a fegyelmi bizottság el nem végzi a munkáját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..