home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Nem fogadják el a belgrádi választások eredményét
2023.12.19.
LXXVIII. évf. 50. szám
Nem fogadják el a belgrádi választások eredményét

A fővárosi választások meghamisítására hivatkozva a Szerbia az erőszak ellen koalíció tüntetést szervezett hétfő este Belgrádban. A szerb parlament előtt elhangzott beszédet követően a tiltakozók a Köztársasági Választási Bizottság épületéhez vonultak, hogy átadják a belgrádi választási szabálytalanságok bizonyítékait. Miroslav Aleksić és Marinka Tepić bejelentette, éhségsztrájkba kezd a belgrádi választások érvénytelenítéséig.  

A koalíció a belgrádi önkormányzati választások megsemmisítése mellett a választói jegyzék módosítását is követeli, szerintük ugyanis a listára nagyszámú olyan polgár neve is felkerült, akik soha nem éltek a fővárosban, csak a választásokra szállították őket ide.

A Köztársasági Választási Bizottság épülete előtt kordonokat állítottak fel, a bejáratok előtt egyenruhás rendőrök vannak. A hírek szerint a helyszínen incidens történt a polgárok és a biztonsági szolgálat emberei között, amikor egy csoport megpróbálta eltávolítani a védőkordont.

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke tegnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta, a tüntetőknél késeket, ütőket és rudakat találtak, és ezzel kísérletet tettek arra, hogy az erőszakot az utcákról bevigyék a választási bizottsági épületébe. A Köztársasági Választási Bizottság előtti tiltakozások, bármennyire botrányosak és önmagukban is megengedhetetlenek egy demokratikus társadalomban, olyan erőszakba torkolltak, amilyet eddig nem tapasztaltak, ami a választási bizottság és minden más, a választásokat lebonyolító testület munkáját illeti – emelte ki Dimitrijević. Közölte továbbá, hogy hétfőn 19 óra tájban Miroslav Aleksić és Marinika Tepić, a Szerbia az erőszak ellen koalíció nevében átadták követelésüket, hogy írjanak ki új választást a belgrádi képviselő-testület tanácsnokainak megválasztására, és választási csalással vádolták a Köztársasági Választási Bizottságot. Hozzátette, a Köztársasági Választási Bizottság hatáskörébe a köztársasági parlament képviselőinek a megválasztása tartozik, a belgrádi városi képviselő-testület esetében a Városi Választási Bizottság (GIK) az illetékes, a másodfokú szerv pedig a Belgrádi Felsőfokú Bíróság. Szavai szerint a RIK sem meghirdetni, sem lebonyolítani nem tudja a belgrádi választásokat, mert erre nem illetékes.

Forrás: Tanjug, Szerbiai RTV, Pannon RTV, Magyar Szó

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..