home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Nem felejtünk!
K. N.
2006.07.26.
LXI. évf. 30. szám
Nem felejtünk!

Milleniumi torony a zimonyi Gárdos magaslatonNem felejtünk! - hirdette július 22-én a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára a belgrádi várba érkezett zarándokcsoportok egyikének nemzeti színű zászlaja. A várfalak körülvette téren, a Hunyadi János emléktábla előtt a Vajdasági Magyar Műve...

Milleniumi torony a zimonyi Gárdos magaslaton

Nem felejtünk! - hirdette július 22-én a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára a belgrádi várba érkezett zarándokcsoportok egyikének nemzeti színű zászlaja. A várfalak körülvette téren, a Hunyadi János emléktábla előtt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a belgrádi Magyar Református gyülekezet, valamint a Belgrádi Magyarok Klubja közösen rendezett megemlékezést a győzelem több mint fél évezredes évfordulóján.
A szerb és az akkor még keresztény Európa számára is sorsdöntő magyar történelmi eseményre emlékezők ökumenikus istentiszteleten mondtak hálaimát a Hunyadi és Kapisztrán Szent János vezetésével győzelemre vitt csata hősei emlékére, de kegyelettel adóztak a török áldozatoknak is. Az emlék- és koszorúzási ünnepségen Papp Sándor nagykövet vezetésével jelen volt a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének képviselői, Nenad Bogdanoviæ, Belgrád polgármestere, valamint Törökország belgrádi ügyvezető nagykövetasszonya is.
- A mennyei Atya előtt nincs édes és mostoha gyermek, nincs kisebbségi és többségi nemzet - mondta alkalmi beszédében msgr. Bogdán József, törökkanizsai plébános, és a 2006-os esztendő az engesztelő imaévnek központi dátumaira emlékeztetett. Kiemelte, úgy kell élnünk, hogy egy kicsit az égre is tekintsünk, mert az erő Istentől érkezik.
- Akik ezeket a falakat 550 évvel ezelőtt védték, egységben voltak a maguk hitében, a keresztyénségben. Nemzeti hovatartozásuktól függetlenül keltek egész Európa védelmére. Úgy tűnik, mára ez már nem időszerű, hiszen az Európai Unió alkotmányában még csak meg sem említik a keresztyén gyökereket - fogalmazott Móricz Attila, torontálvásárhelyi református lelkész. Hangsúlyozta: a török túlerővel szemben a nándorfehérvári vár megvédésére akkor sem volt sok remény, Isten kegyelme folytán mégis győzelemre vitte a keresztyén világ védőit. Isten ugyanis minden kornak megadja a maga hadvezéreit, hogy egyházát, értékrendjét védjék.
Az ökumenikus istentiszteletet és az emlékezés ünnepét a bácskai énekkarok alkalmi műsora, valamint a Kárpát medence magyar templomainak déliharangszó- összeállítása tette ünnepélyessé.
A koszorúzás előtt Papp Sándor belgrádi magyar nagykövet, Nenad Bogdanoviæ polgármester és Emine Ece Özbayoglu Acarsoy, török ügyvezető-nagykövetasszony mondott köszöntőt. A magyar, szerb és török áldozatok előtti közös főhajtás, a rájuk való emlékezés a megbékélés, a béke megőrzésének szándékát adta.
Hunyadi János emléktáblájának megkoszorúzása után Nagy Tibor bácskossuthfalvi történelemtanár tartott élő történelemórát magyar, Pál Tibor egyetemi tanársegéd pedig szerb nyelven.
Az emlékező zarándokok ezután a zimonyi Hunyadi vár helyén, Gárdoson a milleniumi toronyhoz látogattak el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..