home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
„Nem éltem még e föld színén…”
Martinek Imre
2023.04.13.
LXXVIII. évf. 15. szám
„Nem éltem még e föld színén…”

„Harmóniát csak olyan lélek tud maga körül teremteni, aki magában már megteremtette.” (Müller Péter)

2019 után (2020 és 2021 kihagyásával) harmadik alkalommal zárkózott fel Hertelendyfalva közössége is a Bach Mindenkinek elnevezésű fesztiválhoz. Változatlanul aktív részvétellel, mely szándéknak a helyi református egyházközség nyújtott befogadó hajlékot. Gyülekezetének imatermében. Április 2-án, az idei virágvasárnap ünnepén.

A szerzemények alkalmi tolmácsai Kiss Laura (klarinét), Kiss Andrea (zongora), Kovács Tibor (hegedű) és Kovács Tímea (szoprán) növendékek, valamint mgr. Bálintné Ligeti Mária (zongora), Kiss Samu (klarinét) és Györfi Sándor (hegedű) zenepedagógusok voltak.

„Nem éltem még e föld színén, Te értem megszülettél; még rólad mit sem tudtam én: tulajdonoddá tettél. Még meg sem formált szent kezed, már elválasztál engemet. Hogy társam légy e földön.”

(J. S. Bach)

A nyitányban elhangzó igeszakaszra (Mt 6,10) építkezve ft. Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) püspöke tartott rövid áhítatot. Hangsúlyozva, Isten ajándéka, hogy ennyi zenei tehetség sarjadt e vidéken, kikre ezúttal is számíthatott e közösség. A zene (mely megnyugtatja az embert) és az ének (mely megerősíti az embert) közbenjárására. S mindez nem lenne az ÚR akarata nélkül.

A találkozó szervezője ezúttal is Kerekes-Székely Zita nyugalmazott zenepedagógus, helybéli kántornő volt, ki tematikus összefoglalójában nemcsak a kezdetekről és a megszólíttatásról, de a jövőről is beszélt. Hangsúlyozva, hogy a hit gyakorlása pillanatában nemcsak az eredendő praxisról volt szó, de magukról az értékek átörökítését gyakorló közvetítőkről is.

S a kezdetek? A Bach Mindenkinek Fesztivál nemzetközi program Dale Henderson New York-i csellista kezdeményezésére jött létre 2010-ben, Bach in the Subways néven. Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából, ingyenes koncerteket tartanak kiváló muzsikusok közreműködésével, nyilvános helyszíneken, ünnepelve a zeneszerzőt, ezáltal népszerűsítve a klasszikus zenét. Magyarországon 2015 óta rendezik meg ezt a programot.

A találkozó kötetlen társalgással és szeretetvendégséggel ért véget.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..