home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nem elég az akarat, pénz is kell
F. L.
2006.02.22.
LXI. évf. 8. szám

Töröktopolya a nagykikindai község legkisebb települése, vegyes nemzetiségű lakosságának létszáma mintegy ezer. A környező nagyobb vállalatok csődbe jutása, illetve privatizálása után jelenleg csupán 28 falubelinek van állása, pedig valamikor több százan voltak munkaviszonyban. Növénytermesztéssel é...

Töröktopolya a nagykikindai község legkisebb települése, vegyes nemzetiségű lakosságának létszáma mintegy ezer. A környező nagyobb vállalatok csődbe jutása, illetve privatizálása után jelenleg csupán 28 falubelinek van állása, pedig valamikor több százan voltak munkaviszonyban. Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, de a valamikor közismert magtermesztők többsége feladta ezt a tevékenységet, mert a termést nehezen tudják értékesíteni.
Mint ismeretes, tavaly a falvak kimaradtak a községi költségvetésből, ezért azt a kevés pénzt, amivel rendelkeztek, nagyon be kellett osztani. Komolyabb munkát csak azután végezhettek, amikor novemberben a Városépítési Igazgatóság mintegy 250 ezer dinárt utalt át. Ezt a temetőben levő utak betonozására, a katolikus templom megvilágítására, a főutcán levő fák nyesésére fordították. Az ADF-nek köszönhetően több mint 500 facsemetét ültethettek. A tervezett hat autóbusz-megállóból csak kettőt sikerült megépíteni. Éveken keresztül gondot okozott a falu ivóvízzel való ellátása, mivel a csaknem három évtizede üzemelő kút nem tudja kielégíteni a lakosság szükségletét. Most már elkészült az új kút fúrásával kapcsolatos dokumentáció, s eljutatták a köztársasági minisztérium pályázatára. Van rá esélyük, hogy a költségek felét a minisztérium átvállalja. Abban is bíznak, hogy az idei községi költségvetésben a töröktopolyaiak részére előirányzott, majdnem kétmillió dinár átutalása körül ezúttal nem lesz gond. Ezzel az összeggel ugyan nem lehetnek elégedettek, de legalább tervezhetnek és a falusi szervezetek támogatására is több juthat. Remélik, hogy sikerül megjavítani a postától a falu végéig vezető utat, valamint kérvényezni szeretnék a Nagybecskerek és Újvidék felé induló autóbuszjárat bevezetését.
Sajnos, a településen már évek óta nincs lehetőség arra, hogy a magyar ajkú diákok az anyanyelvükön tanulhassanak. Ennek nemcsak az az oka, hogy egyre kevesebb a magyar gyermek és pedagógus, hanem az is, hogy a szülők nem igénylik az anyanyelvű oktatást. Az anyanyelvápolást az alsósok és a felsősök részére a diáksegélyező egyesületen keresztül sikerült megszervezni. Sajnos eddig nem sikerült megalapítaniuk a művelődési egyesületet, pedig van érdeklődés és helyiségük is lenne.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..